Socialdemokraterna

S: Inget europeiskt Tidöavtal

Dela

Under en pressträff med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, partiets toppkandidat i EU-valet, Heléne Fritzon och Nicolas Schmit, Socialdemokraterna i Europas toppnamn framhölls krav på att liberala och moderata partier inte ska samarbeta med extremhögern i Europa.

– I tider av kris och krig måste vi hålla ihop. Vi vill se en ett sammanhållet Europa som tar avstånd från samarbete på alla nivåer med högerpopulister och högerextremister. Vi vill inte ha ett europeiskt Tidöavtal, säger partiordförande Magdalena Andersson. 

Nicolas Schmit, som är på besök i Sverige, närvarade på pressträffen.

– Över hela Europa så ser jag samma tendens, EPP- partier gör upp med ytterhögern. Så också här i Sverige. Och nu börjar EPP öppna upp för samarbete med ECR- gruppen i parlamentet.  Vi Socialdemokrater är mycket tydliga, vi kommer aldrig att samarbeta med Europas högerpopulister, säger Nicolas Schmit.

Heléne Fritzon lyfte också vikten av ”deklarationen för mänskliga rättigheter” som signerats av S&D, Renew, de gröna och vänstern i parlamentet, hedras.

– Den här överenskommelsen kom till efter att flera politiker blivit utsatta för våldsamma attacker runt om i Europa. Det handlar om att vi måste stå enade för att skydda demokratin och mänskliga rättigheter. Därför vill jag också fråga Renew, som är den grupp i parlamentet som de svenska liberalerna tillhör, hur de tänker agera nu när de svenska Liberalerna uppenbart kränker den överenskommelsen genom deras fortsatta samarbete med Sverigedemokraterna? Säger Heléne Fritzon.

Fakta:
Europaparlamentets ledamöter går samman i politiska grupper – inte enligt medborgarskap, utan enligt politisk tillhörighet. I dag finns det 7 politiska grupper i Europaparlamentet. De sju partigrupperna är:

Europeiska folkpartiets grupp (EPP): Hit tillhör Moderaterna och Kristdemokraterna

Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater (S&D): Socialdemokraterna

Förnya Europa (tidigare Alde) (Renew): Liberalernas och Centerpartiets grupp

Identitet och demokrati (ID): Bland andra franska Nationell samling. Inga svenska ledamöter

De gröna/Europeiska fria alliansen (Gröna/EFA): Här sitter Miljöpartiets ledamöter

Europeiska konservativa och reformister (ECR): Sverigedemokraterna

Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL): Vänsterpartiet är med här

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye