Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Två år till valet: så här skulle hyresgästerna i Västra Götaland rösta – och de säger nej till marknadshyror

Dela

Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att undersöka hur svenskar i Sveriges olika län skulle rösta, samt hur Sveriges hyresgäster skulle rösta om det vore val idag. Samma undersökning har också tagit reda på vad svenskarna tycker om införandet av marknadshyror. Resultaten visar både hur politiska sympatier fördelar sig bland hyresgäster och att motståndet mot marknadshyror är starkt.

Så skulle Sveriges hyresgäster rösta om det vore val i dag

Hyresgästernas partisympatier ligger i stort sett i linje med övrig väljaropinion, men två partier sticker ut: Vänsterpartiet och Moderaterna. I Västra Götaland skulle oppositionen vinna om det vore val idag, och med ett stort övertag om hyresgästernas själva skulle få bestämma.

– Hyresgästernas röster skulle vara avgörande för många partier i Västra Götaland. Det är viktigt att politikerna på kommunal och regional nivå driver frågor som är bra för hyresgäster om de ska få förtroende från hyresgästerna och i slutändan deras röster, säger Agnetha Andersson, regionordförande Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Undersökningen visar att hyresgäster över lag röstar i linje med de som bor i övriga boendeformer men att de i högre grad skulle rösta på oppositionen:

I Västra Götaland skulle oppositionen få 57 procent av rösterna och sittande regering samt SD 43 procent, om hyresgästerna själva hade fått välja.

Skulle hela Sveriges hyreshushåll välja regering skulle oppositionen även då få 57 procent av rösterna. Motsvarande för hela befolkningen är 52 procent.

Sveriges hyresgäster röstar i högre grad på Vänsterpartiet (14 procent) och i lägre grad på Moderaterna (14 procent) än befolkningen i stort (9 procent för V och 19 procent för M).

Motstånd mot marknadshyror

Undersökningen visar också att en överväldigande majoritet av invånarna i Västra Götaland är emot marknadshyror. Detta motstånd är starkt oavsett partitillhörighet, boendeform eller län.

– Vår undersökning visar tydligt att väljarna, oavsett partisympati, inte vill ha marknadshyror. Det vi tar med oss och som är vårt budskap till våra kommunala politiker är att man behöver driva politik som gör att folk har råd att bo. För hyresgäster klarar inte hur höga hyror som helst, säger Agnetha Andersson, regionordförande Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Resultaten visar:

I Västra Götaland är 74 procent mot marknadshyror, medan 72 procent av befolkningen är emot.

Ingenstans i landet återfinns en majoritet som ser positivt på att införa marknadshyror.

Bland bostadsrättsägare är flest för att införa marknadshyror, där anser 10 procent att det vore bra, medan 69 procent säger nej till förslaget. Bland landets hyresgäster anser 6 procent att det vore bra, medan 77 procent säger nej.

Majoriteten hos alla väljargrupper säger nej till marknadshyror. Bland Centerpartiet och Moderaterna är stödet för marknadshyror som störst, där 17 procent säger ja. Flest osäkra återfinns bland Sverigedemokraternas väljare där 22 procent säger att de inte vet.

Bland länen är stödet för marknadshyror starkast i Uppsala (16 procent) och svagast i Västmanland (2 procent). I Västerbotten säger 82 procent nej till marknadshyror.

– Just nu hörs ett antal ganska högljudda röster i den bostadspolitiska debatten som vill införa marknadshyror. Men det som blir tydligt i vår undersökning är att det går stick i stäv med vad väljarna faktiskt tycker. I vår undersökning ser vi att, oavsett partisympatier, så är svenska folket tydligt negativa till marknadshyror, säger Ragnar Bengtsson, bostadspolitisk utredare, Hyresgästföreningen.

Om undersökningen Hyresgästerna 2024

Hyresgästföreningen har gett undersökningsföretaget Indikator Opinion i uppdrag att genomföra en omfattande enkät om politiska och ekonomiska frågor som berör hushållens boendesituation, ekonomiska villkor och åsikter om olika bostadspolitiska åtgärder. Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 14 867 personer bosatta i Sverige. Undersökningens fältperiod varade från vecka 10 till och med vecka 16 under våren 2024. Totalt samlades 5240 svar in. Resultaten av hela undersökningen presenteras i rapporten Hyresgästerna 2024.

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Uppdaterad: Privata fastighetsägare i Alingsås och Vårgårda vill höja hyrorna med 15 procent för omkring 1 400 hushåll10.6.2024 08:32:23 CEST | Pressmeddelande

I Alingsås och Vårgårda har 42 större och mindre privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 15 respektive 14,5 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar nyligen avslutats, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

Privata fastighetsägare i Sjuhärad vill höja hyrorna med 14 till 15 procent för omkring 10 400 hushåll5.6.2024 16:09:15 CEST | Pressmeddelande

I Borås, Bollebygd, Mark, Vårgårda och Ulricehamn har ett mycket stort antal större och mindre privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 14 till 15 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar nyligen avslutats, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye