Dramaten på Järvaveckan

Dela

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

Fotomontage. Järvavecka/Dramaten

–Samarbetet med Järvaveckan och Stiftelsen The Global Village är ett steg i Dramatens strävan att göra Sveriges nationalscen tillgänglig för alla men också att ta steget ut och möta publiken på plats i Järva, säger Kitte Wagner, vd Dramaten.

Så här ser Dramatens program och medverkan på Järvaveckan ut.

Fredag 31 maj i tältet, kl. 12.00-19.00
Under dagen, mingel med Dramatens skådespelare Rebecka Hemse, Nemanja Stojanović, Lotta Tejle och Disa Östrand som också kommer läsa texter av artisterna Cherrie, Fattaru, Imenella, Linda Pira, Stor m.fl. Texter i urval av regissören Mekail Jalaho och musikproducenten Gordon Cyrus. 
Kostymutställning från Dramaten och fotoutställning av praoelever från Järvaskolan.


Lördag 1 juni i tältet, kl. 12.00-19.00

Dramatens mask- och perukavdelning visar hur de arbetar, kl.12.00-14.30. Kostymutställning från Dramaten och fotoutställning av praoelever från Järvaskolan.

I Järvaveckans mingeltält lördag kl. 15.30
Skådespelaren och regissören Alexander Salzberger berättar om sin pjäs Son och far. Samtalet leds av Manuel Cubas.

På Dramaten, Lilla scenen, lördag kl. 20.00
Järvaveckans besökare och organisationer bjuds till Dramaten för att se Alexander Salzbergers pjäs Son och far. Föreställning är kostnadsfri och biljett bokas via Järvaveckans kanaler.

Med reservation för eventuella ändringar.

Järvaveckan startade 2016 och är en mötesplats för samhällsengagerade företag, föreningar, myndigheter, politiker och medborgare. Järvaveckan handlar om att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna. Genom att locka partiledare från samtliga riksdagspartier och samhällsaktörer från många olika branscher bidrar Järvaveckan till att öka förutsättningarna för alla medborgare att engagera sig politiskt, delta aktivt i samhället och sätta sina prioriterade frågor på den politiska agendan.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Sverigepremiär för [BLANK] av Alice Birch14.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande

Alice Birch är en av Storbritanniens mest uppmärksammade dramatiker som skrivit för succéserier som Succession och Normal People. Nu sätts hennes pjäs [BLANK] upp i Sverige för första gången. Tio skådespelare, däribland Julia Dufvenius, Livia Millhagen och Lotta Tejle, gestaltar kvinnor som utsatts för våld – offer, överlevare och förövare. I ett kalejdoskop av scener möts kvinnor som älskar, går under och går vidare. Sverigepremiär den 8 maj på Stora scenen, regi av Maria Åberg.

Höstens repertoar på Dramaten 20259.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye