Pressinbjudan: Dramaten och Kungliga Operan i Almedalen

Dela

Varmt välkommen till våra seminarier 25 – 26 juni.

Kulturens roll för attraktiva städer
Tisdag 25 juni kl. 16.00 – 17.00, Trädgården på Biskopsgatan 1A.
Vilken roll spelar kulturen i skapandet av attraktiva städer? Hur kan olika former av kultur på olika arenor bidra till attraktiva samhällen, städer och stadsdelar? Vad är viktigt för att säkerställa ett rikt kulturliv?
Medverkande: Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan, Kitte Wagner, vd Dramaten, Stefan Dahlbo, vd Fabege och Petter Stordalen, ägare Strawberry. Samtalsledare: Matilda Westerman, författare och journalist. 

Vad ska nationalscenerna betala i hyra?
Onsdag 26 juni, kl. 9.00 – 10.00, Länsteatern, Bredgatan 10.
Flera statliga kulturinstitutioner larmar om att de befinner sig i ett ekonomiskt nödläge och att Fastighetsverkets hyror äter upp bidragen till verksamheten. Men vad är lösningen? Den statliga utredaren Albin Kainelainen beskriver sitt uppdrag om att utreda en ny, tredje hyresmodell.
Medverkande: Albin Kainelainen statlig utredare för ny hyresmodell för vissa kulturfastigheter och generaldirektör för Konjunkturinsitutet, Kitte Wagner, vd Dramaten och Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan. Samtalsledare: Matilda Westerman, författare och journalist. Samtalet kan ses live och i efterhand här.

Privat finansiering inom kulturlivet - hur gör vi det möjligt?
Onsdag 26 juni, kl. 13.00-13.45, Länsteatern, Bredgatan 10.
Staten sänker anslaget till kulturen, samtidigt som kostnaderna för hyra och löner ökar. Skatteregler gör det svårt för många privata företag och andra finansiärer att stötta kulturlivet, trots att viljan finns. Hur kan privat finansiering av kultur underlättas och utvecklas? Vilka hinder och möjligheter finns? Vilka konkreta exempel finns på projekt som kunnat bli möjliga tack vare privata medel och som gett fler chansen att ta del av kulturscenernas utbud?
Medverkande: Fredrik Lindgren, vd Operan, Kitte Wagner, vd Dramaten, Stefan Forsberg, vd Stockholms konserthus, Cecilia Kolga, Relations executive, Wallenius/Soya Group, Charlotte Rydh, generalsekreterare Giva Sverige.  Samtalet kan ses live och i efterhand här

Panelsamtalen är öppna för alla. Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller, ingen anmälan krävs. Med reservation för ev. ändringar.

Kontakt för bokning av intervjuer:
Lena Törner, pressansvarig Dramaten: 0703-72 61 47
Jenny Mattsson, pressansvarig Kungliga Operan: 0733-93 67 67

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye