Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny kartläggning av klimatförändringarnas effekt på bostadsmarknaden visar: Naturskador på villor för 3,3 miljarder kronor på fem år

Dela

50 000 svenska villor har de fem senaste åren har drabbats av så allvarliga naturskador, som översvämningar och bortblåsta tak, att de fått försäkringsersättning på sammanlagt 3,3 miljarder kronor. Det visar en ny sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserad på data från Svensk Försäkring.

50 000 svenska villor har de fem senaste åren har drabbats av allvarliga naturskador, som översvämningar och bortblåsta tak. Det visar en ny sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserad på data från Svensk Försäkring.
50 000 svenska villor har de fem senaste åren har drabbats av allvarliga naturskador, som översvämningar och bortblåsta tak. Det visar en ny sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserad på data från Svensk Försäkring.

– Värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred gör att vi behöver tänka på nya sätt både kring hur vi bor och bygger. Klimatförändringarnas effekter drabbar redan i dag många villaägare och i takt med att extremväder blir vanligare är det allt viktigare för svenskarna att se om sina hus, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sedan 2018 har 50 000 hus, motsvarande över 2 procent av alla villorna i Sverige, drabbats av så allvarliga naturskador att de fått ersättning från sin försäkring. Totalt uppgår skadeersättningen till över 3,3 miljarder kronor de senaste fem åren. Vattenrelaterade skador och skador som uppstått i samband med kraftig vind står för cirka 80 procent av de naturskador som villaägare fått ersättning för.

– Klimatförändringarnas effekter drabbar oss här och nu – tiden när svenskarna inte behöva anpassa sin bostad är över. Regeringens strategi för klimatanpassning lägger stort ansvar på kommunerna, men även villaägare och bostadsrättsföreningar måste själva agera för att skydda sina bostäder mot klimatrisker, säger Per Sangrud.

I Gävle kommun har över 15 procent av villaägarna drabbats av naturskador de senaste fem åren, vilket är mest i landet. Totalt har villaägarna i kommunen fått försäkringsersättning på över 1,1 miljarder kronor sedan 2018. I augusti 2021 drabbades Gävle av kraftiga skyfall, vilket orsakade vattenskador för många villaägare i kommunen.

– Ska du köpa eller sälja en bostad kan du prata med mäklaren om klimatanpassning. Den som vill få reda på vilka klimatrisker som är störst för den egna bostaden bör kontakta kommunen. Tillsammans med Länsstyrelsen ska kommunen identifiera områden där det finns risk för skador på den byggda miljön som följd av klimatförändringarna, säger Per Sangrud.

Även om bostäder i hela Sverige påverkas av vårt förändrade klimat finns det platser som än så länge varit relativt förskonade för klimatförändringarnas effekter. I Bjurholms kommun i Västerbotten har bara 0,1 procent av villorna drabbats av naturskador de senaste fem åren.

Kommunerna där flest villaägare fått försäkringsersättning för naturskador under åren 2018–2022:

Kommun Andel drabbade villaägare
1. Gävle 15,1%
2. Lidköping 12,0%
3. Grästorp 9,3%
4. Uppvidinge 7,2%
5. Sandviken 7,1%

Tre tips – så kan du skydda dig mot naturskador:

1. Ha en villaförsäkring
En villaförsäkring kan skydda ditt hus om byggnaden utsätts för naturskador. I vissa fall ersätter försäkringen också skador på din tomt. Men undersök vad som gäller för just din försäkring eftersom du normalt inte får ersättning för skador från vatten som rinner in i huset via tak, fasad eller dränering.

2. Minska risken för översvämning
Se över dräneringen kring huset så att den inte har några brister och kontrollera om brunnar, ventiler och avlopp där vatten kan läcka in. Källarutrymmen är ofta extra utsatta vid översvämningar – försök att täta dörrar och fönster, förvara saker på hyllor och skaffa en dräneringspump om din källare ligger i ett utsatt läge.

3. Stormsäkra huset
Kontrollera om det finns stora träd kring tomten och låt en expert besiktiga dem om du är osäker. Om du har flaggstång, se till att den är ordentligt förankrad och förvara lösa föremål som grill och utemöbler inomhus. Se över ditt tak så inga takpannor, takplåtar eller fasadbeklädnad är lösa.

Hos Länsförsäkringar kan du läsa mer om att förebygga naturskador kring din fastighet.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken

Statistiken har hämtats från Svensk Försäkring och baseras på data som samlats in från skadeförsäkringsföretagen under perioden 2018–2022 Statistiken som redovisas avser antal naturorsakade skador och utbetalt skadebelopp fördelat kommunvis. Till naturskador räknas skador orsakade av vatten, storm och övriga naturorsakade skador. Skador som orsakats av åska respektive skogsbrand ingår inte.

Kommunerna där högst andel av villaägare drabbats av naturskador

Region

Andel av småhusen som skadats

Försäkringsbelopp (Mkr)

Riket, totalt

2,4%

3 300

Gävle

15,1%

1173

Lidköping

12,0%

39

Grästorp

9,3%

11

Uppvidinge

7,2%

10

Sandviken

7,1%

164

Hofors

6,5%

22

Norrtälje

6,2%

31

Tranås

6,2%

28

Töreboda

6,0%

7

Laxå

5,5%

2

Lidingö

5,5%

18

Vaxholm

5,3%

9

Danderyd

5,3%

17

Stockholm

5,2%

304

Bromölla

5,2%

8

Åmål

5,1%

6

Älmhult

5,0%

4

Båstad

4,7%

17

Fagersta

4,7%

6

Solna

4,3%

2

Kommunerna där lägst andel av villaägare drabbats av naturskador

Region

Andel av småhusen som skadats

Försäkringsbelopp (Mkr)

Riket, totalt

2,4%

3 300

Bjurholm

0,1%

0,01

Norsjö

0,3%

0,04

Åsele

0,4%

0,02

Jokkmokk

0,5%

0,1

Vilhelmina

0,5%

0,2

Härjedalen

0,5%

1,2

Vindeln

0,5%

0,4

Dorotea

0,5%

0,2

Årjäng

0,5%

1,1

Torsby

0,5%

1,1

Boxholm

0,6%

0,2

Pajala

0,6%

0,4

Storuman

0,7%

0,4

Älvsbyn

0,7%

0,2

Åtvidaberg

0,7%

0,7

Krokom

0,7%

0,9

Malå

0,7%

0,04

Malung-Sälen

0,7%

0,8

Sala

0,7%

1,9

Älvdalen

0,7%

0,7

 

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att sju av de senaste tio åren utsetts till mäklaren med Sveriges mest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Lyft för bostadsrätter när marknaden tar fart8.11.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande

I oktober steg bostadsrättspriserna i Sverige med 2,1 procent medan villapriserna sjönk med 0,7 procent. Bostadsförsäljningarna ökade kraftigt jämfört med förra hösten – upp 17 procent för både bostadsrätter och villor. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Räntesänkningar och ekonomiska lättnader för hushållen spås ge ett lyft på bostadsmarknaden nästa år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye