Region Kronoberg

200 elever belönas vid Åsnens nationalpark

Dela

Snart ska 200 elever och lärare från hela länet få uppleva ett miniäventyr vid Åsnens nationalpark. Temat är friluftsliv, allemansrätt och naturkunskap. Bakom initiativet står Region Kronobergs undervisningskoncept Mot nya höjder tillsammans med Länsstyrelsen Kronoberg. Äventyret är ett sätt att belöna skolklasser som utmärkt sig när de har arbetat med Mot nya höjders senaste utmaning.

Under besöket i nationalparken kommer eleverna bland annat att få prova på att sätta upp tält, lära sig om eldsäkerhet och hur man gör upp en eld. De kommer även att gå en runda genom fyra olika ”landskap” inom nationalparken. De besökande skolklasserna möts upp av representanter från Mot nya höjder tillsammans med naturförvaltarna Alexandra Nielsen och Maria Elmdahl Arvidsson från Länsstyrelsen Kronoberg.

– Eleverna ska få lära sig att göra allemansrätt vid eldning och tältning. Men också att det kan finnas inskränkningar i rättigheterna. Till exempel om det är eldningsförbud eller om föreskrifterna för skyddad natur säger något annat, berättar Alexandra Nielsen, naturförvaltare. 

– Mot nya höjder arbetar med att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. När vi får ut våra belöningsklasser till Åsnens nationalpark så väcker vi förhoppningsvis inspiration och nyfikenhet kring naturens mångfald. Att få göra detta tillsammans med länsstyrelsen är också ett bra sätt att kombinera våra olika kunskaper och styrkor. Samarbetet gör att fler barn och unga får ta del av länets unika nationalpark! säger Josefine Wilson, en av samordnarna för Mot nya höjder.

– Mot nya höjder är en kreativ verksamhet som visar en förmåga att ständigt utvecklas och nå målgruppen på nya, innovativa sätt, och det är en verksamhet vi är väldigt stolta över i Region Kronoberg, konstaterar Rene Jaramillo (M), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden.

Fakta:

  • Belöningen sker vid Åsnens Nationalpark under hela vecka 22.
  • Region Kronoberg bekostar även klasserna resor till och från nationalparken.
  • Mot nya höjder jobbar med olika teman. Hösten 2024 heter temat ”Make Use” och handlar om hur man kan använda det som odlas. Terminen därefter firar "Mot nya höjder" 10 år och eleverna kommer återigen få stifta bekantskap med rymden, precis som de första eleverna fick göra när allting drog igång för tio år sedan.

Kontakter

Länkar

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Extra ersättning till sjuksköterskor på akuten som tar extrapass14.6.2024 15:20:47 CEST | Pressmeddelande

I år är det ovanligt svårt att lösa bemanningen inom sjukhusvården i Kronoberg under semesterperioden. Särskilt besvärligt är det i akutsjukvården. Regionstyrelsens presidium har nu fattat beslut om en extra ersättning till sjuksköterskor på akutkliniken som arbetar extra pass: förutom ordinarie övertidsersättning får de 200 kronor per arbetad timme. – Detta är en åtgärd för att försöka lösa det svåra läget utan att våra medarbetare ska behöva flytta sin semester, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye