Socialdemokraterna

S: Inrätta ett europeiskt expertcentrum mot narkotika- och vapensmuggling

Dela

Socialdemokraterna föreslår att ett europeiskt expertcentrum mot narkotika- och vapensmuggling ska inrättas. Expertcentrumet ska ligga inom ramen för Europol och bistå medlemsstaterna i kampen mot den gränsöverskridande organiserade brottsligheten.

– Varje dag flödar vapen och narkotika in i Sverige och Europa. Ofta genom hamnarna. Vi måste göra Sverige tryggare och stoppa knark och vapen från att komma in i Sverige. Brottsligheten känner inga gränser, och är en utmaning för hela Europa. Därför måste samarbetet inom Europa kring tullens förutsättningar stärkas ytterligare, säger partiordförande Magdalena Andersson.

Expertcentrumet ska samla de bästa utredarna i Europa, bistå de nationella myndigheterna med analytiskt och strategiskt stöd, samt stötta polis och gränsmyndigheter med att samordna komplexa gränsöverskridande anti-smugglingsoperationer. Centrumet ska ha ett nära samarbete med andra EU-byråer, framförallt de som arbetar med rättsligt samarbete (Eurojust) och gränsförvaltning (Frontex).

– Förra året tog den svenska tullen över 11 ton narkotika vid Sveriges gränser – en fördubbling mot året innan. Vi ser hur narkotikan flödar in över alla Europas gränser, och EU-kommissionen har pekat ut narkotikasmugglingen och dess följdeffekter som ett av de största säkerhetshoten mot unionen. Det här måste vi sätta stopp för, säger Socialdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet Heléne Fritzon.

– Innan jag blev SSU-ordförande fick jag som polis se gängkriminaliteten på nära håll och det blev uppenbart att vi måste göra mer för att få ett stopp. Vi behöver förhindra kriminella smugglingsoperationer i ett tidigt skede, innan det når våra gränser. Därför presenterar vi en rad konkreta förslag på hur vi, inom EU, kan hjälpas åt för att stoppa att knark och vapen kommer över våra gränser, säger SSU:s förbundsordförande och kandidat i EU-valet Lisa Nåbo.

Förutom ett europeiskt expertcentrum så föreslår Socialdemokraterna;

  • att artificiell intelligens och maskininlärning ska användas i större utsträckning för att identifiera mönster som kan tyda på smuggling.
  • ett stärkt samarbete med ursprungs- och transitländer.
  • att möjligheten att få ytterligare stordriftsfördelar genom samordnade upphandlingar mellan olika länders tullmyndigheter ska undersökas. Det kan till exempel handla om inköp av fler avancerade scanners för att söka igenom stora containrar, och annan specialiserad utrustning för att mer effektivt hitta och genomsöka misstänkta försändelser.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska seminarium i Almedalen: AI – kan marknaden lösa tekniksprånget24.6.2024 15:35:46 CEST | Pressmeddelande

AI kommer med stora möjligheter, men att företag och marknad använder dem för att människor ska få det bättre är inte självklart. Många arbetsuppgifter har redan automatiserats och vissa är rädda att fler jobb nu står på tur. AI har stora möjligheter att revolutionera den globala arbetsmarknaden. Många arbetsuppgifter har redan automatiserats och vissa är rädda att fler jobb nu står på tur. Men hur AI-utvecklingen påverkar samhället är inte givet. Tvärtom så har politisk styrning och samverkan mellan fack och näringsliv en stor påverkan på om välståndet från den nya tekniken kommer alla till gagns eller leder till ökad ojämlikhet. I årets ekonomiska seminarium presenterar världsledande nationalekonomen Daron Acemoglu (MIT) sin forskning om AI-utveckling och välstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye