Socialdemokraterna

S: Säkra miljardinvesteringar för klimat och försvar

Dela

Idag presenterade Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg tillsammans med partiets toppkandidat till EU-valet, Heléne Fritzon, ett nytt förslag för att säkra miljardinvesteringar till Sverige. Genom att ta bort en nuvarande begränsning för utlåning från Europeiska investeringsbanken kan det säkerställas att miljardinvesteringar i klimat och försvar kan fortsätta i Sverige.  

- När den svenska regeringen är oförmögen att agera för klimatet så blir europeiska investeringar ännu viktigare. Genom att ta bort den här begränsningen för utlåning kan vi säkra att investeringar för klimatomställning och jobb kan fortsätta, säger Mikael Damberg. 

Den Europeiska investeringsbanken, EIB, har de senaste åren investerat miljarder i alltifrån Northvolts batteriproduktion i Skellefteå, höghastighetståg till SJ och svensk produktion av högteknologiska solceller. Nu riskerar investeringarna att stanna av då EIB:s tak för utlåning snart nås.  

- Vi politiker måste göra allt vi kan för att säkra ett tryggt, rent och säkert Sverige och Europa. Klimat och säkerhet hänger ihop. Det kommer att krävas stora investeringar i mer förnybar energi, batterier och infrastruktur de kommande åren, säger Heléne Fritzon.  

Bakgrund:  

I EIB:s stadgar finns en begränsning för EIB:s investeringsnivå, en så kallad “gearing ratio”. EIB:s ordförande Nadia Calviño har efterfrågat ett höjt tak för att inte riskera att investeringstakten trappas ned. Vi vill att denna begränsning tas bort så att banken kan garantera fortsatt utlåning. 

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska seminarium i Almedalen: AI – kan marknaden lösa tekniksprånget24.6.2024 15:35:46 CEST | Pressmeddelande

AI kommer med stora möjligheter, men att företag och marknad använder dem för att människor ska få det bättre är inte självklart. Många arbetsuppgifter har redan automatiserats och vissa är rädda att fler jobb nu står på tur. AI har stora möjligheter att revolutionera den globala arbetsmarknaden. Många arbetsuppgifter har redan automatiserats och vissa är rädda att fler jobb nu står på tur. Men hur AI-utvecklingen påverkar samhället är inte givet. Tvärtom så har politisk styrning och samverkan mellan fack och näringsliv en stor påverkan på om välståndet från den nya tekniken kommer alla till gagns eller leder till ökad ojämlikhet. I årets ekonomiska seminarium presenterar världsledande nationalekonomen Daron Acemoglu (MIT) sin forskning om AI-utveckling och välstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye