Kommunal

Kommunal kräver kortare arbetstid

Dela

Nu ger sig ett av Sveriges största fackförbund in i debatten om kortare arbetstid. En debatt som seglat upp efter att bland annat Socialdemokraterna öppnade upp för att svänga i frågan.

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal Foto: Fredrik Sandin Carlson

Att kortare arbetstid är en mycket kostsam reform saknar empiriskt stöd, det menar fackförbundet Kommunal i sin senaste rapport. I sin rapport där Kommunal går igenom forskningen på området visar det sig att arbetstidsförkortningar inte leder till negativa effekter för vare sig samhällsekonomin eller löneutvecklingen.

- Kommunal kräver arbetstidsförkortning. Från högersidan och arbetsgivarsidan får vi ofta höra att detta är för kostsamt, nu kan vi belägga att det är en gammal seglivad myt. Tvärt om indikerar forskningen att generella arbetstidsminskningar ofta kan kopplas till högre tillväxt och ökade skatteintäkter men även minskad stress och bättre balans mellan arbete och privatliv för den enskilde, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal. 

Kommunal hoppas att den rapport man tagit fram kan användas i den pågående debatten om förkortad arbetstid och att nejsägarna kan övertygas med forskning och empiri.

- Frågan om arbetstidsförkortning är en viktig fråga för medlemmarna i Kommunal. Vi har sedan vår kongress 2022 verkat för en arbetstidsförkortning till 30 timmar per vecka med bibehållen lön. Det är för mig både en jämlikhetsfråga och en jämställdhetsfråga. Kan man sänka arbetstiden i andra länder så borde även vi i Sverige klara av det säger Malin Ragnegård.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal
Ladda ned bild

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye