E-hälsomyndigheten

Nu får vårdpersonal i kommunerna tillgång till Nationella läkemedelslistan

Dela

Förskrivningstjänsten Pascal, där vårdpersonal kan skriva ut och beställa läkemedel till dospatienter, är nu fullt ansluten till E-hälsomyndighetens nya tjänster. Det innebär att behörig personal hos såväl kommuner, regioner som privata vårdgivare kan ta del av en patients aktuella läkemedelsinformation och skapa förskrivningar i Nationella läkemedelslistan.

Den nya versionen av Ineras tjänst Pascal lanserades den 25 maj och är fullt ansluten till Nationella läkemedelslistan. Behöriga medarbetare kan nu ta del av aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor. En nyhet är att vårdgivarna kan välja att aktivera en funktion för att förskriva till patienter som inte får sina läkemedel förpackade i dospåsar.

– Med tillgång till Nationella läkemedelslistan via Pascal får vårdpersonalen inte bara en samlad bild över alla patienters förskrivna läkemedel utan också samma bild som apoteken och patienten ser. Det bidrar till att patienten blir mer delaktig i sin vård och att sjuksköterskor och läkare har bättre förutsättningar att följa upp patienters läkemedelsbehandling vilket i sin tur stärker patientsäkerheten. Att även kunna förskriva till patienter som inte får sina läkemedel förpackade i dospåsar är en efterlängtad funktion hos kommunerna där Pascal är ett viktigt verktyg i mötet med både patient och anhöriga, säger Ylva Andersén, avdelningschef för Verksamhetstjänster på Inera. 

Stöd vid anslutning

E-hälsomyndigheten samarbetar med både regioner, privata vårdgivare och apoteksaktörer för att stödja anslutningen och införandet av Nationella läkemedelslistan. 

– Det är mycket glädjande att vi nu har en första aktör som är fullt ansluten till Nationella läkemedelslistan. I och med Pascals anslutning tar vi ytterligare ett steg mot en mer patientsäker vård. Vi vet att fler aktörer planerar att påbörja sin anslutning under hösten 2024 och i det arbetet erbjuder vi både ett tekniskt och ett verksamhetsmässigt stöd, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Om Pascal

Pascal är ett webbaserat förskrivningssystem som tillhandahålls av Inera AB. Pascal används av behörig vårdpersonal främst för att skriva ut och beställa läkemedel och handelsvaror för patienter som får sina mediciner fördelade i påsar, så kallade dospatienter. Tjänsten riktar sig till regioner, kommuner och privata vårdgivare. 

Om Nationella läkemedelslistan

Nationella läkemedelslistan är en rikstäckande informationskälla som ger hälso- och sjukvården, apoteken och patienten själv tillgång till samma information om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor. Det är det första steget i en nationell digital infrastruktur.

Målet är att Nationella läkemedelslistan ska vara en självklar och gemensam informationskälla i en patients läkemedelsbehandling vilket leder till ökad patientsäkerhet. Alla vård- och apoteksaktörer ska vara fullt anslutna till Nationella läkemedelslistan senast den 1 december 2025. 

Kontakter

Länkar

Om oss

E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye