E.ON Sverige AB

Nu inleds åsksäsongen: en vanlig orsak till strömavbrott i Sverige

Dela

Med nära hundratusen blixtnedslag varje år är åskan en ledande orsak till strömavbrott i Sverige.  

Nu har årets åsksäsong inletts. 

– Åska orsakar mellan 5 och 15 procent av våra strömavbrott, även om variationen mellan åren är stor, säger Lena Berglund, regionchef på E.ON. 

En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt och 20 000 ampere. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder och dra ut kontakter till elektrisk utrustning som TV, stereo och dator.
En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt och 20 000 ampere. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder och dra ut kontakter till elektrisk utrustning som TV, stereo och dator. Foto: Gert Olsson, Scandinav

Av de blixtnedslag som påverkar elnätet är 99 procent orsakade av nedslag nära en ledning eller station. Direktträffar på elanläggningar är mycket ovanliga och utgör endast en procent av fallen. 

– Vårt arbete med att vädersäkra elnätet omfattar många åtgärder mot åskpåverkan. Vi gräver ner ledningar där det är lämpligt och isolerar de luftledningar som behöver vara kvar. Vi sätter också upp åskskydd för att skydda våra anläggningar och för att bibehålla driften eller återkoppla våra kunder så fort som möjligt, säger Lena Berglund. 

Åsknedslag är inte bara farliga för elektronik och elektriska apparater, utan kan också orsaka bränder och personskador. Enligt Lena Berglund är det klokt att installera åskskydd om man bor i ett åskdrabbat område eller om bostaden är ansluten till en luftledning. 

– Man ska ha stor respekt för åskoväder. En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt och 20 000 ampere, så det är enorma krafter vi talar om. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder och dra ut kontakter till elektrisk utrustning som TV, stereo och dator, säger Lena Berglund. 

Ofta orsakar åsknedslag endast korta strömavbrott och elnätet återinkopplas automatiskt. Men ibland kan anläggningar gå sönder, vilket leder till längre felavhjälpningstider. 

– Som beredskap inför strömavbrott är det bra att alltid ha ljus, batterier och kanske en vevradio hemma. Kom ihåg att ha ett extra vattenförråd, eftersom vattentillförseln kan påverkas vid ett strömavbrott. Kom också ihåg att aldrig gå nära en nedfallen ledning, stolpe eller ett träd som fallit i samband med åska. Rapportera i stället detta till oss på E.ON, säger Lena Berglund. 

E.ON testar för närvarande ett nytt sätt att använda åskskydd och har monterat ett stort antal längs regionnätsledningarna på det åskdrabbade södra Öland. Tidigare har åskskydd satts upp i stationer för att skydda viktig utrustning som transformatorer. 

– Nu sätts de upp längs ledningarna för att undvika att kraften från åsknedslagen går in till stationen och orsakar avbrott för kunder. I stället ska kraften från åskovädret gå rakt ner i marken. Om testerna fungerar som tänkt och vi får ner antalet avbrott orsakade av åska, kan tekniken rullas ut på fler ställen i elnätet, säger Lena Berglund. 

Viktiga råd vid åska 

  • Sök dig inomhus så snart ett åskoväder närmar sig. 
  • Dra ur sladdarna till all elektronisk utrustning. 
  • Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är okej att använda, så länge de inte laddas samtidigt. 
  • Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder. 
  • Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor. 
  • Undvik att vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), nära kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten. 
  • Bada inte i sjöar och vattendrag, eftersom vatten är strömledande. Vänta också med att duscha eller bada inomhus. 
  • Följ väderprognoserna för att få reda på om ett åskväder är i antågande. 

Källa: Elsäkerhetsverket 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Vi gräver ner ledningar där det är lämpligt och isolerar de luftledningar som behöver vara kvar. Vi sätter också upp åskskydd för att skydda våra anläggningar och för att bibehålla driften eller återkoppla våra kunder så fort som möjligt," säger Lena Berglund, regionchef på E.ON.
"Vi gräver ner ledningar där det är lämpligt och isolerar de luftledningar som behöver vara kvar. Vi sätter också upp åskskydd för att skydda våra anläggningar och för att bibehålla driften eller återkoppla våra kunder så fort som möjligt," säger Lena Berglund, regionchef på E.ON.
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON förlänger flexibilitetsmarknad i södra Skåne20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu förlänger E.ON flexibilitetsmarknaden i södra Skåne, i området runt Malmö, Lund, Staffanstorp, Trelleborg, Ystad, och Skurup.

E.ON utökar sina flexibilitetsmarknader till Kallhäll och Kungsängen20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu etablerar E.ON ytterligare flexibilitetsmarknader i Stockholmsområdet.

E.ON utökar sina flexibilitetsmarknader till Enköping20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu etablerar E.ON ytterligare flexibilitetsmarknader, varav en i Enköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye