Ticket

Mest populära sommarresorna – hit reser svenskarna

Dela

Sommarens semesterresor domineras av resmål runt Medelhavet, där Spanien är i spetsen med både Malaga, Palma och Alicante. Restrycket är fortsatt starkt, där sommarens bokningar har ökat med 10 procent jämfört med samma period förra året. Topplistan domineras helt av europeiska resmål, vilket talar för att trenden med närliggande resmål håller i sig. Detta visar färsk statistik från resebyrån Ticket.

Mallorca toppar listan
Mallorca toppar listan

Sommaren närmar sig med stormsteg, där bokningstakten av sommarresor varit hög sen årsskiftet. Än finns det sommarresor kvar, även om utbudet sinar för varje vecka som går.

– De senaste åren har det inte lönat sig att vänta med att boka sin resa i hopp om att priserna ska sjunka, eller för att se hur det svenska sommarvädret blir. Då efterfrågan är fortsatt hög, och charterbolagen fortfarande har en lägre kapacitet än innan pandemin, blir priserna snarare högre ju längre man väntar, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Thailand och New York är två utomeuropeiska destinationer som i år inte kvalade sig in på topplistan, som båda har sjunkit i antal bokningar med 30 respektive 6 procent jämfört med 2023. Spanien däremot står fast som ohotad etta när det kommer till svenskarnas sommarfavorit, där Malaga ökat med 26 procent och Mallorca med hela 30 procent. Cypern tar titeln som årets raket, som i år kvalar sig in om nykomling på topplistan med en ökning på 24 procent. 

– Cypern är ett av Medelhavets mest solsäkra resmål, där värmen kommer tidig vår och dalar först sen höst. Det är därför ett ypperligt resmål även för de som har möjlighet att förlägga semestern innan midsommar eller efter skolstarten i augusti, för att dra nytta av de lägre priserna utanför högsäsongen. Landet lockar med sina 56 stränder, finkornigt kritvita som alla fått EU:s Blå Flagg för rent vatten och ekovänlighet. Här finns något för alla, oavsett om du reser som barnfamilj och söker långgrunda ständer – eller om du söker ett lugn med mindre orörda stränder, säger Sofia Eddelid.

Hit reser vi i sommar

  1. Malaga (1)
  2. Mallorca (2)
  3. Alicante (3)
  4. Split (4)
  5. Barcelona (7)
  6. Kreta (6)
  7. Nice (5)
  8. Rhodos (9)
  9. Cypern (NY)
  10. Rom (8)

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor bokade t o m 1 maj med avresa den 1 juni – 31 augusti 2024. Siffra inom parentes står för placering 2023. Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ticket Privatresor är Nordens största privatresebyråkedja med en omsättning på ca 6,5 miljarder kr, som ägs av det privata investmentbolaget Braganza. Under varumärkena Ticket, Airngo och Charter erbjuder vi marknadens bästa utbud av resor från över 400 olika flygbolag, charterbolag, researrangörer, rederier, hotell och hyrbilsföretag. Verksamheten drivs idag genom 16 sajter i 10 länder tillsammans med ett 70-tal butiker i Sverige och Norge där online och butik samverkar under en omnikanal-strategi. Marknadsandelen uppgår till cirka 25 procent av alla privatresor sålda genom fysiska resebyråer och nätresebyråer i Sverige. Bolaget har ca 350 årsanställda.

Följ Ticket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ticket

Upptäckarlusten stiger hos svenskarna – allt fler vill besöka nya resmål12.6.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Sol- och badresor ligger svenskarna varmt om hjärtat, och den viktigaste orsaken till att resa utomlands är för att få sol och värme. Sedan pandemin har svenskarna prioriterat välbekanta resmål till förmån att upptäcka nytt, en trend som nu ses mattas av. Att upptäcka nya resmål hamnar i år nummer två på listan över de viktigaste anledningarna till att resa utomlands, jämfört med en fjärdeplats 2023. Detta enligt Tickets SIFO-undersökning.

Sommarens hetaste citydestinationer – ökade bokningar till europeiska storstäder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sommarsemestrarna står för dörren, och trycket på resor är högt. Sol- och badresor ligger alltid varmt om svenskarnas hjärtan under sommarmånaderna – men även sommar i storstäder lockar. Bokningar till storstäder mellan juni-augusti har ökat med 9 procent jämfört med samma period 2023, där destinationer som erbjuder både storstadspuls och strandliv toppar listan. Detta enligt färsk statistik från resebyrån Ticket.

Ökat resande under lågsäsong – svenskarna blickar bortom sommarresorna13.5.2024 10:23:16 CEST | Pressmeddelande

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på semester i år, jämfört med de 48 procent som gjorde en utlandsresa förra året. I år är det dock 38 procent som tänker förlägga semesterresan under sommaren, jämfört med 43 procent förra året och 56 procent innan pandemin, enligt resebyrån Tickets senaste SIFO-undersökning. Detta tyder på ett ökat resande utanför högsäsong, och visar på en pågående trend att i större grad sprida ut resandet över året.

Riksbankens räntebesked – startskott för ökat resande8.5.2024 09:53:29 CEST | Pressmeddelande

Det ekonomiska läget har styrt resmönstret och haft inverkan på svenskarnas resebeteenden de senaste åren. I och med dagens besked om räntesänkning från Riksbanken öppnas dörren för ökat resande då mer än en tredjedel av svenskarna uppger att de höjda boräntorna påverkat deras semesterresande och 43 procent svarar att en förändrad ekonomi skulle få dem att göra fler utlandsresor under 2024, enligt resebyrån Tickets senaste SIFO-undersökning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye