Kemikalieinspektionen har hittat hormonstörande och cancerframkallande ämnen i yogamattor
Kemikalieinspektionen har genomfört ett omfattande tillsynsprojekt där 40 olika varor, framför allt yogamattor och gymbollar, från 23 företag har granskats. Resultaten visar att sju av varorna, 18 procent, innehöll för höga halter av förbjudna ämnen.
En av de mest anmärkningsvärda upptäckterna var ftalaten DIBP. Dessutom påträffades klorparaffiner (SCCP och MCCP) i flera varor. Ftalater kan påverka förmågan att få barn och fostrets utveckling. Klorparaffiner är klassade som cancerframkallande och även mycket skadliga för vattenlevande organismer.
- De ämnen som vi har letat efter regleras i kemikalielagstiftningen utifrån att de har farliga egenskaper. Till exempel hittade vi ftalater som kan tas upp av huden och på sikt påverka både förmågan att få barn och fostrets utveckling. Det är anmärkningsvärt att varor som kommer i direkt hudkontakt i flera fall innehåller så pass höga halter av dessa farliga mjukgörare, säger Susan Strömbom, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Yogamattor, bollar och andra träningsredskap används även av barn som tränar eller leker. Barn är extra känsliga för farliga kemikalier.
- Vissa kemikalier kan påverka deras utveckling negativt med effekter som visas först senare i livet. Barn har även lägre kroppsvikt och stoppar i högre utsträckning saker i munnen, vilket gör att de utsätts för större mängder kemikalier än vuxna i förhållande till sin kroppsstorlek, säger Susan Strömbom.
Ämnena som hittades i produkterna innebär inga akuta risker för användaren, men de bidrar till den totala exponeringen av hälso- och miljöfarliga ämnen som vi utsätts för i vår vardag och det kan ge effekter på längre sikt.
- Tillsynen visar att det finns ett stort fortsatt behov av kontroller för att säkerställa att produkter på den svenska marknaden uppfyller gällande lagstiftning. Det framkom också att många företag, särskilt mindre aktörer, tycker att kemikalielagstiftningen är svår att förstå och tillämpa, säger Susan Strömbom.
Kemikalieinspektionen har anmält åtta företag för olika typer av brott mot miljöbalkens bestämmelser till miljöåklagare. Kemikalieinspektionen har även anmält de otillåtna produkterna till EU:s databas Safety Gate, där allmänheten kan ta del av information om produkter som innebär olika risker.
Kontakter
Erika StenvallKemikalieinspektionen
Tel:08-519 41 200press@kemi.seLänkar
Om oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
Företag vill lära sig om att ersätta PFAS2.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Företag från Sverige och övriga Norden samlas idag för en kunskapsdag om att ersätta PFAS. Konferensen ordnas på regeringens uppdrag av Kemikalieinspektionen och är den största på miljöområdet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.
Myndigheter varnar för ny form av näthandel14.8.2024 09:01:01 CEST | Pressmeddelande
Kemikalieinspektionen, Elsäkerhetsverket och Konsumentverket ser uppenbara risker med nätbutiker som säljer produkter som kan vara farliga för både liv och hälsa.
Kemikalieinspektionen varslar 38 om uppsägning26.6.2024 13:02:00 CEST | Pressmeddelande
Kemikalieinspektionen förväntas få minskade anslag från regeringen och varslar idag 38 medarbetare om uppsägning. Varslet påverkar alla delar av verksamheten.
Dropshippingbutiker säljer varor med farliga ämnen2.5.2024 09:22:59 CEST | Pressmeddelande
Kemikalieinspektionen har granskat 280 varor – leksaker, smycken, elektronik och varor i mjuk plast – inköpta från 81 olika webbplatser. Resultatet visar att många av de kontrollerade företagen säljer varor som innehåller farliga ämnen. Det gäller särskilt dropshippingbutiker.
Farliga kemikalier säljs utan barnskyddande förslutning24.4.2024 09:16:14 CEST | Pressmeddelande
Det finns kemiska produkter som säljs i detaljhandeln som saknar barnskyddande förslutning och därmed inte uppfyller de krav som finns. Det visar den kontroll som Kemikalieinspektionen genomförde tillsammans med 60 av Sveriges kommuner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum