Arenagruppen

Livet som pågår här – ny bok om hur klimatomställningen kan bli rättvis

Dela

Måste vi sluta äta köttbullar? Och vem ska ställa bilen? Personer som bor på landsbygden och på mindre orter utmålas ofta som motståndare till klimatomställningen. Men Lisa Pelling och Marika Palmér Rivera ville istället lyssna och ta reda på inställningen hos människor bortom dessa föreställningar. Resultatet blev boken Livet som pågår här – samtal om klimatet och omställningen

– Vi har intervjuat drygt 200 människor runt om i Sverige, i småorter och på den svenska landsbygden med stora strukturella utmaningar. Människor som ofta används som slagträn i debatten, men sällan får komma till tals. Det här är orter där befolkningen minskar och allt färre ska försörja fler. Med den här boken vill vi lyssna och höra vad olika människor faktiskt tänker, säger Lisa Pelling, en av bokens författare och chef på tankesmedjan Arena Idé.  

Från bruksorter till småindustrier

Livet som pågår här handlar om platser som har ont om ekonomiska resurser, men samtidigt är rika på både naturtillgångar och erfarenheter. Där invånarna har varit med om omvälvande förändringar, av att ställa om från bruksort till småindustri, från garnisonsstad till turistort, från guldårens snabba tillväxt till dagens långsamma utflyttning. Nu står de här bygderna inför en ny omställning. Boken illustrerar hur välfärden har betydelse för klimatomställningen: både genom att bygga tilltro till det nödvändiga gemensamma arbetet, och genom att konkret bygga förutsättningarna för omställning. 

– Många oroar sig för klimatet och har märkt av klimatförändringarna, och även om det finns de som inte vill ställa om, så är de få. Det handlar inte framför allt om vilja utan om förutsättningar, inte minst ekonomiska. Och de ekonomiska förutsättningarna är alltmer ojämlikt fördelade. Det är en anledning till att klimatomställningen måste demokratiseras, säger Marika Palmér Rivera, författare till boken och utredare på LO.

Livet som pågår här bygger på en unik intervjuundersökning som Arena Idé genomfört med stöd av LO.

Kontakter

Bilder

Marika Palmér Rivera och Lisa Pelling
Marika Palmér Rivera och Lisa Pelling
Anneli Nygårds
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om författarna

Lisa Pelling är chef på tankesmedjan Arena Idé, och har tidigare gett ut flera böcker. Bland annat Det svenska missnöjet (2021), som undersökte vad det var som gjorde människor missnöjda med samhället, genom över trehundra samtal med människor i trapphus, i vardagskök och på innergårdar. 


Marika Palmér Rivera är civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik och utredare på LO:s enhet för samhällspolitik.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Statyer i bärsjalar sätter fokus på ojämställt föräldraskap19.11.2024 08:56:21 CET | Pressmeddelande

Idag på den internationella mansdagen har manliga statyer runt om i Sverige klätts med bärsjalar och bärselar – från Det svenska tungsinnet i Malmö till Standing Man i Umeå. De som satt upp bärsjalarna är helt vanliga pappor, men bakom initiativet står tankesmedjan Arena Idé med kampanjen #kvantitetstidspappan. Syftet? Att uppmärksamma det ojämställda föräldraskapet och att uppmana arbetsgivare att göra mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye