Socialdemokraterna

S: Skolan ska rusta unga att stå emot desinformation

Dela

Socialdemokraterna vill modernisera undervisningen i källkritiskt förhållningssätt, med fokus på rörliga bilder och sociala medier. Det berättade Åsa Westlund, Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson, och Heléne Fritzon, toppkandidat till EU-valet, på en pressträff.

Idag ser vi hur desinformation och propaganda flödar från auktoritära stater, högerextrema och gängkriminella. Alltför ofta är det barn och unga som är måltavlorna och sociala medier används för att sprida desinformation, propaganda och att rekrytera. Här i Sverige har SD avslöjats med fejkkonton som syftar till att sprida vilseledande information, skapa splittring och påverka val.

Skolinspektionens granskning visar på betydande brister i undervisningen kring källkritik i svenska gymnasieskolor. Av de 30 granskade skolorna hade 25 behov av förbättringar. Skolan har en avgörande uppgift att rusta barn och unga med verktyg och kunskaper för att kunna genomskåda desinformation.

– Skolans uppdrag handlar alltså inte bara om att förbereda barn för fortsatta studier och yrkesliv, utan också om att rusta eleverna för att kunna vara aktiva medborgare i vår demokrati och vårt samhälle, sa Åsa Westlund på pressträffen.

I en granskning från april i år pekar Skolinspektionen på att det här finns behov av att förstärka undervisningen i källkritiskt förhållningssätt. Ett källkritiskt förhållningssätt är helt avgörande för ett aktivt medborgarskap, att kunna ta ställning och genomskåda lögner och fatta medvetna och upplysta val i livet. Därför krävs nu åtgärder för att modernisera utbildningen och anpassa den till den digitala värld som möter våra unga idag.

– Under det senaste året har EU tagit viktiga beslut för att motverka desinformation, som betyder att de stora onlineplattformarna numera är skyldiga att ta ansvar för att få bort olagligt innehåll, skydda unga från beroendeframkallande algoritmer och stoppa spridning av desinformation och hatbrott.  Det är viktiga steg, men vi måste göra mer, säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat till EU-valet.

Socialdemokraterna vill:

Att regeringen ger Skolverket i uppdrag att stärka skolelevernas motståndskraft mot desinformation och modernisera undervisningen i källkritiskt förhållningssätt. Utifrån de brister som Skolinspektionen pekat på bör uppdraget bland annat omfatta:

  • Ökat fokus på rörliga bilder, digitala verktyg och sociala medier i undervisningen som berör källkritik. Undervisningen i källkritik utgår idag främst från textbaserad information. Här behöver arbetet utvecklas om eleverna ska kunna genomskåda de desinformation som möter eleverna idag vare sig det är Ryssland, SD eller en LVU-kampanj som ligger bakom.
  • Säkerställ att alla elever rustas för att stå emot desinformation. Elever på yrkesförberedande program får enligt skolinspektionens granskning sämre verktyg att värdera olika källor jämfört med elever på högskoleförberedande program. Detta måste förändras. Alla elever ska rustas för att stå emot desinformation.
  • Samverka bättre mellan olika kompetenser för att rusta eleverna bättre – involvera skolbiblioteken i utbildningen. Skolinspektionen pekar på att skolbiblioteket och dess personal involveras väldigt lite i arbetet samt att undervisningen i källkritiskt förhållningssätt inte är den gemensamma sak som den borde vara. Skolbiblioteken måste involveras mer.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye