Norra Skog

Norra Skog anmäler ett inslag i Sveriges Radio P1 Ekot till granskningsnämnden

Dela

Sveriges Radio Ekot rapporterade den 21 maj att fjällnära skog avverkas i rekordfart. Anmälan görs eftersom Ekots påståenden riskerar att gravt misskreditera svenskt skogsbruk med felaktiga och vilseledande uppgifter.

Sveriges Radio Ekot rapporterade i ett nyhetsinslag kl 06.00 den 21 maj att fjällnära skog avverkas i rekordfart. 

Norra Skogs anmälan görs med motiveringen att begreppet ”rekordfart” i avverkningarna i sammanhanget är grovt osakligt, vilseledande och direkt felaktigt. Vidare i inslaget försöker man ge ytterligare trovärdighet åt det felaktiga påståendet genom att intervjua Naturskyddsföreningens Ulf von Sydow och miljöminister Romina Pourmokhtari där ett budskap förmedlas att avverkningstakten i Sverige ökat kopplat till kriget i Ukraina.

Enligt analyser av Skogsstyrelsens satellitbildsmaterial gällande trenden på avverkningsnivån sedan 2008 är det inte fråga om något rekord i avverkningarna i de fjällnära områdena, i synnerhet inte 2022/2023 då nivån var den lägsta under hela perioden. För Sverige som helhet var avverkningsnivån enligt Skogsstyrelsen 3 % lägre 2023 jämfört med 2021.

Anmälan görs eftersom Ekots påståenden i förlängningen riskerar att gravt misskreditera svenskt skogsbruk baserat på felaktiga och vilseledande uppgifter.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om oss

Norra Skog drivs av att göra skogsägarlivet i Norrland så värdefullt som möjligt. Vi ägs utav våra medlemmar och verkar för deras bästa, alltid. Både när vi ger råd om hur de kan få ut det mesta och bästa av sitt skogsägande och när vi representerar dem politiskt.

Följ Norra Skog

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norra Skog

Norra Skog höjer priserna – mer pengar till skogsägarna8.4.2024 09:14:35 CEST | Pressmeddelande

Nu höjer Norra Skog priserna till skogsägare på specialsortimentet, till exempel lednings- och stängselstolpar, svarvtimmer och stamblock. Förändringen gör att skogsägarna får mer kvar i plånboken och att varje träds potential tas tillvara. – Vi jobbar ständigt för att förbättra erbjudandet till våra medlemmar. Det här är nästa steg, säger Jonas Arvidsson, marknadschef Virke på Norra Skog.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye