Svenska Bandyförbundet

Annandagsbandy på Sveriges lista över världens immateriella kulturarv

Dela

Annandagsbandy är ett av de 13 nya tillskotten på Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Annandagsbandy skrivs in efter att ha lämnats som förslag till Institutet för språk och folkminnen, det meddelar myndigheten Institutet för språk och folkminnen (Isof).

Annandagsbandy mellan Hammarby och Sirius på Zinkensdamm IP 26 december 2021
Annandagsbandy mellan Hammarby och Sirius på Zinkensdamm IP 26 december 2021 Foto: Romus Ramström

Sverige är ett av drygt 170 länder som har skrivit under Unescos konvention om tryggandet av världens immateriella kulturarv. Av detta följer bland annat att Sverige ska upprätta en nationell förteckning över sådana kulturarv. Den 30 maj utökas Sverige förteckning med 13 nya kulturarv – här ingår allt från mattraditioner, hantverk, umgängesformer till musik och dans. Förteckningen, som nu rymmer 82 kulturarv, sköts av myndigheten Institutet för språk och folkminnen (Isof).

– Det är otroligt hedrande att annandagsbandyn tas upp på Unescos lista över världens immateriella kulturarv. Vi är väldigt tolta över annandagsbandyn som är en av våra starkaste traditioner. Och vi jobbar på att både bevara och utveckla den. I julas kom nästa 6000 personer till Zinkensdamm IP i för att se Hammarby mot Sirius. Det visar hur starkt annandagsbandyn står sig, både sportsligt och socialt, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

    Lyfter fram levande kulturarv

    – Vi arbetar för att lyfta fram alla slags levande kulturarv som finns i Sverige. Nu firar vi att förteckningen växer och att bilden av immateriell kultur breddas, säger Martin Sundin, generaldirektör på Isof.

    De nya kulturarven skrivs in efter att ha lämnats som förslag från allmänheten och bearbetats av Isof.

    Här är alla kulturarv som skrivs in 2024:

    • Annandagsbandy (Länk)
    • Kallbadskulturen
    • Polska – musik och dans
    • Gum- eller grynostkokning
    • Hälsinglands schablonmålning
    • Flamskvävning från Skåne
    • Spånfågeltäljning
    • Tagelspinnande
    • Ryaknytande
    • Halländsk binge
    • Delsbobroderi.
    • Knyppling – med avsnitt om tekniker från Vadstena, Skåne och Delsbo.
    • Korgar och korgtraditioner – med avsnitt om revbenskorgar, granrotskorgar, hasselkorgar, enekorgar, pilkorgar, löbbindning och samisk korgtillverkning

    Här finns alla 82 kulturarv på Sveriges förteckning: levandekulturarv.se/forteckningen

    Under en viss period varje år kan alla som vill lämna förslag till förteckningen genom ett formulär på levandekulturarv.se. Nästa period är den 15 september till den 31 oktober 2024.

    Kontakter

    Bilder

    Foto: Romus Ramström
    Ladda ned bild
    Foto: Romus Ramström
    Ladda ned bild
    Foto: Romus Ramström
    Ladda ned bild

    Om Svensk bandy

    Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt. Svensk bandy har 53 000 aktiva i 157 föreningar. Svensk bandy är förebilder på den internationella spelplanen - vi har sex landslag varav fem är regerande världsmästare. Nya stjärnor tänds varje dag, samtidigt som alla är välkomna inom svensk bandy.

    Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan. Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

    Följ Svenska Bandyförbundet

    Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

    Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

    Tilda Ström får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 24/2517.9.2024 11:47:06 CEST | Pressmeddelande

    52 idrottare från 34 olika idrotter ges Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2024–2025. Tilda Ström spelar i Sandvikens AIK, det svenska damlandslaget och pluggar på Högskolan i Gävle. Hon är en av de 34 som får ta emot stipendiet i år. På listan finns bland annat blivande jurister, poliser och läkare som under utbildningen får stöd för att fortsätta utöva sin idrott.

    I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

    Besök vårt pressrum
    HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye