PTS - Post- och telestyrelsen

Allt snabbare fasta bredbandsabonnemang

Dela

250 megabit per sekund (Mbit/s) eller mer är nu vanligaste nedladdningshastigheten för ett fast bredbandsabonnemang. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapport Svensk telekommarknad 2023.

Hälften av abonnemangen för fast bredband klarar 250 Mbit/s eller mer i nedladdningshastighet. De högre hastigheterna är alltså på väg att ersätta 100 Mbit/s som tidigare varit en standardhastighet för fast bredband.

Trots att efterfrågan på snabbt bredband ökar är endast knappt tio procent av abonnemangen på 1 gigabit per sekund eller mer.

Vår statistik visar också att det fortsatt är vanligt med abonnemang där uppladdningshastigheten är lägre än nedladdningshastigheten.

5G och satellitbredband fortsätter växa

4,2 miljoner mobilabonnemang hade vid årsskiftet använt 5G. Det är en fördubbling jämfört med ett år tidigare. 5G-näten transporterade sju procent av all datatrafik i mobilnäten, vilken var en ökning med knappt 700 procent.

Bredbandsabonnemang som använder satellit har ökat kraftigt under de senaste två åren, men från en låg nivå. Det fanns knappt 1 600 abonnemang vid årsskiftet.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Säker och tillgänglig kommunikation för Sverige

Vi arbetar för säker och tillgänglig kommunikation för Sverige inom områdena elektronisk kommunikation och post. Vi bidrar till en trygg digital omställning genom samverkan, främjande insatser, reglering och tillsyn.

Följ PTS - Post- och telestyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye