Porsche Carrera Cup Scandinavia

Fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren kryddar startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena

Dela

Spänning, dramatik och tuffa dueller om heatsegrarna.

Det bjöd premiären i Anderstorp på.

Vad väntar i rond två av Porsche Carrera Cup Scandinavia, som avgörs på Gelleråsen Arena kommande helg? Tät racing, fortsatt intensiv kamp om mästerskapspoängen och ett startfält kryddat med fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren! Bland annat.

Marcus Annervi, här före Lukas Sundahl och Robin Knutsson, toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia inför den andra deltävlingen där fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren debuterar i mästerskapet.
Marcus Annervi, här före Lukas Sundahl och Robin Knutsson, toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia inför den andra deltävlingen där fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren debuterar i mästerskapet. Foto: Jakke Röntynen

Till årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer Marcus Annervi, 27 år, i mästerskapsledning. Hallänningen fick en drömstart med nya teamet M3G Motorsport i premiären på Scandinavian Raceway. Dubbla segrar – varav den andra efter stort drama på det sista varvet – gav 51 poäng och en klar ledning i tabellen.

– Ett nytt läge för mig, absolut. I den här positionen har jag inte varit på några år, säger Annervi och konstaterar samtidigt att läget i tabellen inte förändrar hans inställning till fortsättningen.

– Jag tittar inte på mästerskapsställningen i det här skedet. Det enda som räknas är att fortsätta samla så mycket poäng som möjligt.

Knutsson fullföljer

Närmast bakom sig i tabellen har Annervi göteborgaren Robin Knutsson, vars insats i Anderstorp – trea och tvåa – fått honom att ompröva sitt tidigare beslut att inte köra hela mästerskapet. Planen från början var premiären och finalen. Nu fullföljer Knutsson det skandinaviska mästerskapet i kombination med sin satsning i Porsche Carrera Cup Benelux. 

Inför fortsättningen på hemmaplan säger Knutsson, som tävlar för Halmstads-baserade WestCoast Racing:

– Jag vill vara med där uppe och kriga och prestera minst lika bra, om inte bättre, som i Anderstorp.

På pallen direkt

Mästerskapstrea inför helgens besök i Karlskoga är unge nykomlingen William Siverholm, 18 år, från Gråbo. De två senaste säsongernas mästare i supportklassen Porsche Sprint Challenge övertygade nämligen med en femte- och en tredjeplats i sin Carrera Cup-debut. En välkommen framgång för Siverholm själv såklart, men också för hans team Fragus Motorsport.

25 poäng efter

Femfaldige Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl från Växjö inledde säsongen med en andraplats bakom Marcus Annervi i premiärhelgens första heat. I det andra såg han ut att vara på väg mot segern när Annervi uppvaktad honom på det sista varvet. Kontakt uppstod och Sundahl tvingades parkera med trasigt styrstag.

Fem poäng i stället för full pott innebär att Sundahl är 25 poäng efter Annervi inför Gelleråsloppet. Hans sämsta start i mästerskapet på åtta år. 

– Det är klart att vi helst måste plocka in lite poäng på Annervi i Karlskoga, säger Sundahl utan att låta det minsta stressad.

Men nio säsonger bakom sig i Porsche Carrera Cup Scandinavia vet han att mycket kan hända och att tålamod är en lika nödvändig som positiv egenskap för att nå sina uppsatta mål.

STCC-stjärnor till start

Startfältet i årets andra deltävling innehåller, förutom de ordinarie Porsche Carrera Cup-förarna, två toppförare från STCC. Såväl Robert Dahlgren som Axel Bengtsson, teamkompisar i PWR Racing, gör nämligen debut i mästerskapet. För båda är starten på Gelleråsen Arena värdefull uppladdning inför STCC-premiären nästa helg. 

Fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren, 44 år, ser fram emot att få tävlingsdebutera i en Porsche 911 GT3 Cup (992). 

– Det är en häftig bil, men också en helt annan biltyp jämfört med vad jag kört tidigare. Den kräver en väldigt specifik körstil, säger norrlänningen, som trots den tuffa utmaningen hoppas kunna ge de etablerade mästerskapsförarna en match.

– Jag önskar att jag kan hänga med i toppen någonstans, säger han. 

Dubbla segrar för Löfquist

I mästerskapets Pro Am-klass fick Oscar Löfquist i Kjellin Motorsports en drömstart med dubbla segrar och maximala poäng i Anderstorp. Han var snabbast i sin klass i kvalet och följde upp det med två segrar. Totalt var han sjua i båda racen.

En stark prestation med tanke på att teamet hade teknikstrul dagen innan tävlingen och därför missade samtliga testpass.

Fjolårstvåan Kjelle Lejonkrans blev dubbeltvåa på Scandinavian Raceway, men eftersom Löfquist, förutom sina segrar, även tog alla bonuspoäng för pole position och snabbaste varv, är Lejonkrans 14 poäng efter. 

Delad trea, ytterligare elva poäng bakom, är Albin Wärnelöv och dansken Jan Engelbrecht.

Mästarna i topp

Micke Kågered Racing, som har vunnit teammästerskapet två år i rad, försvarade sin titel över premiären i Anderstorp. Två andraplatser – Lukas Sundahl totalt och Kjelle Lejonkrans i Pro Am – i det inledande heatet gav 40 poäng. I det andra racet fick det Linköpingsbesegarde teamet nöja sig med 27 poäng då Sundahl tvingades bryta i ledning. Lejonkrans blev Pro Am-tvåa igen och bidrog med viktiga poäng gjorde även Albin Wärnelöv som blev nionde man totalt. 

Det är emellertid tätt i toppen. Tvåa, bara tre poäng bakom, återfinns M3G Motorsport med Marcus Annervi och Gustav Bergström, som i sin tur skuggas av Kjellin Motorsports-duon Oscar Löfquist och Mattias Kjellin.

Drömstart av debutant

I supportklassen Porsche Sprint Challenge – för Porsche 911 GT3 Cup och Porsche 718 Cayman GT4 RS – fick göteborgaren Wilmer Wallenstam, Fragus Motorsport, en drömstart med dubbla segrar och maximala bonuspoäng för pole positions och snabbaste varv. 

Wallenstam vann båda racen före teamkompisen Isabell Rustad och Stenhaga Motorsports Fredric Blank. Ingen av de är emellertid tvåa totalt i mästerskapet. På den placeringen återfinns en annan debutant, Theo Jernberg från Mariefred. Jernberg, som i likhet med Blank tävlar för Stenhaga Motorsport, var etta och tvåa i mästerskapets GT4-kategori. För det inkasserade han 49 poäng, fem färre än Wallenstam, men fyra fler än mästerskapstrean, västgöten Krister Andero som i sin Cayman GT4 RS nådde en första och andraplats i GT4. 

Livestreaming på webben

Premiären i Anderstorp var debut för Porsche Sveriges fria livestreaming på www.carreracup.se. Söndag 2 juni är det dags igen – den här gången från Gelleråsen Arena i Karlskoga.

Robin Nilsson och Björn Wirdheim gör sig beredda att kommentera sändningarna från samtliga race i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge.

Sändningstider enligt följande söndag 2 juni.

Kl 09.55: Race 1 Porsche Sprint Challenge (racestart kl 10.00)

Kl 10.55: Race 1 Porsche Carrera Cup (racestart kl 11.10)

Kl 13.10: Race 2 Porsche Sprint Challenge (racestart kl 13.15)

Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup (racestart kl 14.50)

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge

Gelleråsloppet, Gelleråsen Arena, Karlskoga, 31 maj-2 juni.

Fredag 31 maj

Kl 12.50-13.10:                           Test Porsche Sprint Challenge (20 min)                                

Kl 13.40-14.00:                           Test Porsche Carrera Cup (20 min)

Kl 15.40-16.00:                           Träning 1 Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 16.50-17.20:                           Träning 1 Porsche Carrera Cup (30 min)

Lördag 1 juni

Kl 09.50-10.10:                           Träning 2 Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 10.40-11.10:                           Träning 2 Porsche Carrera Cup (30 min)

Kl 14.45-15.05:                           Kval Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 15.45-16.02:                           Kval, Q1, Porsche Carrera Cup (17 min)

Kl 16.07-16.15:                           Kval, Q2, Porsche Carrera Cup (8 min)

Söndag 2 juni

Kl 10.00-10.25:                           Race 1 Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)

Kl 11.10-11.35:                           Race 1 Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)

Kl 13.15-13.40:                           Race 2 Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)

Kl 14.50-15.25:                           Race 2 Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)

Övriga klasser i Gelleråsloppet är Formula Nordic, Ginetta GT5 Challenge, Valeryds Legends Cup, Aquila Formula 1000, V8 Thunder Cars, Radical Cup Scandinavia.

Topp 10 i mästerskapet efter 1 av 6 deltävlingar.

1) Marcus Annervi, M3G Motorsport, 51 poäng

2) Robin Knutsson, WestCoast Racing, 39

3) William Siverholm, Fragus Motorsport, 29

4) Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 26

5) Daniel Roos, Fragus Motorsport, 20

6) Gustav Krogh, Mtech Competition, 20

7) Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, 20

8) Kjelle Lejonkrans, Micke Kågered Racing, 17

9) Elias Adestam, Mtech Competition, 16

10) Gustav Bergström, M3G Motorsport, 14

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Porsche Carrera Cup Scandinavia

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. Porsche Carrera Cup-konceptet är ett av världens mest populära entyps racing-mästerskap och finns på elva marknader. Porsche Motorsport driver även Porsche Mobil 1 Supercup som är supportklass till Formel 1.

Inför säsongen 2022 tog Svenska Bilsportförbundets (SBF) förbundsstyrelse beslutet att tilldela Porsche Carrera Cup Scandinavia officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar. Den säsongen erövrade Lukas Sundahl SM-guldet, 2023 blev Ola Nilsson svensk mästare.

2024 års upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs med Porsche 911 GT3 Cup (992). Mästerskapet innehåller två klasser. Förutom Porsche Carrera Cup Scandinavia även Pro Am. Den sistnämnda är öppen för äldre förare som börjat sin racingkarriär på toppnivå lite senare i livet.

2024 ingår sex deltävlingar i mästerskapet – fyra i Sverige, en vardera i Norge och Danmark. Senast Porsche Carrera Cup Scandinavia tävlade i Danmark var 2011.

Kalender 2024
3-4 maj: Scandinavian Raceway, Anderstorp (Race 1-2)
1-2 juni: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 3-4)
29-30 juni: FDM Jyllandsringen, Danmark (Race 5-6)
16-17 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 7-8)
6-7 september: Rudskogen Motorsenter, Norge (Race 9-10)
20-21 september: Mantorp Park, Mantorp (Race 11-12)

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dubbelseger förde Robin Knutsson till ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia2.6.2024 19:40:45 CEST | Pressmeddelande

Efter dubbla pallplatser i premiären bestämde sig göteborgaren Robin Knutsson för att fullfölja årets satsning i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vilken tur. I den andra deltävlingen, som avgjordes i Karlskoga i helgen, slog han nämligen till med dubbla segrar, klättrade till ledning i mästerskapet och är nu en het titelkandidat inför fortsättningen. – Jag är jättenöjd! Det här hade jag inte kunnat drömma om i går morse, sa Knutsson som hade Daniel Roos närmast efter sig i båda racen. Tredjeplatserna delade Lukas Sundahl och Marcus Annervi på.

Succéstart för Marcus Annervi i Porsche Carrera Cup Scandinavia4.5.2024 21:31:25 CEST | Pressmeddelande

Egentligen skulle Marcus Annervi inte ha kört i år. Nu leder han Porsche Carrera Cup Scandinavia efter en succéartad premiär i Anderstorp. 27-åringen från Halmstad vann nämligen båda heaten på Scandinavian Raceway. En perfekt start på samarbetet med nya teamet M3G Motorsport. – Jag är så jäkla glad. Teamet har gjort ett kanonjobb hela helgen, jublade Annervi efter framgången i Småland.

Ny eller nygammal mästare – nu börjar jakten på titel och SM-guld i Porsche Carrera Cup Scandinavia2.5.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ny säsong och en ny mästare ska koras i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Eller blir det en nygammal? Lukas Sundahl vill gärna upp på tronen igen efter andraplatsen bakom Ola Nilsson 2023. – Det vore trevligt att få tillbaka startnummer ett på bilen, men det kommer att bli en fight om det, säger den femfaldige mästaren inför premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 3-4 maj.

Ola Nilsson ny Porsche Carrera Cup-mästare efter finaldrama på Mantorp Park23.9.2023 19:47:04 CEST | Pressmeddelande

Den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia är över. Den fick ett dramatiskt och publikfriande slut på Mantorp Park. Inför närmare 10.000 åskådare bröt Ola Nilsson Lukas Sundahls fem år långa segersvit och erövrade på köpet SM-guldet för GT-bilar – Helt sjukt! Jag är så himla glad, sa Nilsson och avslöjade att han inte kommer att försvara sin titel kommande säsong. Då ska försäljningschefen på Porsche Center Malmö ta hand om sin familj och sälja bilar.

Förartrio i titelkamp när Porsche Carrera Cup Scandinavia ska avgöras21.9.2023 14:12:00 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl, Hampus Ericsson eller Ola Nilsson? Vem vinner Porsche Carrera Cup Scandinavia och SM-guldet i GT-racing på Mantorp Park på lördag? Femfaldige mästaren Lukas Sundahl toppar tabellen och har bäst utgångsläge, men Ericsson och Nilsson är mer än segersugna. Räkna med en spännande, oviss och dramatisk upplösning på den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye