Porsche Carrera Cup Scandinavia

Ny eller nygammal mästare – nu börjar jakten på titel och SM-guld i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Ny säsong och en ny mästare ska koras i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 

Eller blir det en nygammal? Lukas Sundahl vill gärna upp på tronen igen efter andraplatsen bakom Ola Nilsson 2023.

– Det vore trevligt att få tillbaka startnummer ett på bilen, men det kommer att bli en fight om det, säger den femfaldige mästaren inför premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 3-4 maj.

Daniel Roos, Lukas Sundahl och Marcus Annervi – de tre hetaste titelkandidaterna framför resten av startfältet i Porsche Carrare Cup Scandinavia 2024.
Daniel Roos, Lukas Sundahl och Marcus Annervi – de tre hetaste titelkandidaterna framför resten av startfältet i Porsche Carrare Cup Scandinavia 2024. Foto: Armin Hadzic

I fjol bröt Ola Nilsson Lukas Sundahls unika segersvit och blev svensk mästare efter en dramatisk och spännande final på Mantorp Park. I år står Nilsson över till förmån för familj och arbete. Fritt fram för en ny mästare med andra ord. Eller en nygammal. 

Det råder åtminstone ingen tvekan om vem som är favorit i första deltävlingen som avgörs i Anderstorp. På Scandinavian Raceway har nämligen Sundahl, som nyligen bytt klubb till just Anderstorp RC, ett svårslaget facit. Eller vad sägs om 12 segrar och sex andraplatser i de 19 senaste racen?! Magiska siffror.

Dessutom kommer Sundahl bättre förberedd än någonsin till en Porsche Carrera Cup-säsong. I en internationell GT3-satsning har Sundahl bland annat kört två 12-timmarsrace under våren. 

– Därför var det roligt att få köra min Porsche 911 GT3 Cup (992) igen på roll-outen på Gelleråsen Arena förra veckan. 

• Hur kändes det?

– Som vanligt, säger Sundahl och skrattar.

Enda skillnaden var väl startnumret – 2 i stället för 1 som varit smålänningens sedan 2019.

Siverholm snabb direkt

På genrepet i Karlskoga var Sundahl, som gör sin tionde säsong totalt i mästerskapet och tredje för Micke Kågered Racing, snabbast. Han skuggades närmast av Fragus Motorsport-duon Daniel Roos och William Siverholm vars samarbete fått en bra start. 

– Daniel är snäll och delar med sig av sin erfarenhet och sitt kunnande. Det här kommer att bli riktigt bra, säger Siverholm som efter två raka titlar i supportklassen Porsche Sprint Challenge tagit klivet till Porsche Carrera Cup den här säsongen.

Fjärde bästa varvtid på Gelleråsen Arena noterades Marcus Annervi för. Han är ny i M3G Motorsport där han kommer att representera teamet tillsammans med Gustav Bergström. Precis som Sundahl och Roos är Annervi, med sin erfarenhet och snabbhet, en het titelkandidat.

– Spännande och kul med teambyte, men också mycket som är nytt. Nya färger, ny personal, nytt arbetssätt och lite annan filosofi när det gäller inställningen av bilen. Nyttigt, lärorikt och kul, säger en inspirerad Annervi. 

Spännande säsong

Bakom ovan nämnda toppkvartett var det jämnt i resultatlistan på genrepet.

– De flesta förarna var inom sekunden från den snabbaste varvtiden. Nivån är hög så vi kan se fram emot en väldigt spännande säsong, säger Thomas Johansson, mästerskapets Sporting Director.  

Och då manar han inte bara mästerskapet i stort. Han syftar även på Pro Am-klassen, för mästerskapets lite äldre förare. Där får fjolårstvåan Kjelle Lejonkrans gälla som favorit närmast före Oscar Löfquist och Albin Wärnelöv. I Pro Am ingår även prins Carl Philip, som dock inte har möjlighet att köra alla deltävlingar i mästerskapet.

Kvinnligt dreamteam

Premiärtävlingen bjuder på ett startfält med 16 bilar. Ett team sticker ut lite extra. Porsche Experience Racing ställer nämligen upp med en unik förarduo: värmländskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Simona de Silvestro från Schweiz, båda med stor erfarenhet och framgång från andra mästerskap. Ett kvinnligt dreamteam helt enkelt. 

– Simone är en häftig och cool förare med mycket erfarenhet och jag ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med henne i helgen. Det ska bli jätteroligt, säger Åhlin-Kottulinsky.  

Tillbaka i Danmark

I supportklassen Porsche Sprint Challenge, som delar kalender med Porsche Carrera Cup Scandinavia, ser det svårtippat ut med inte mindre än åtta nya förare jämfört med 2023. Många tror på unga norskan Isabell Rustad, andra tippar Fredric Blank, båda toppförare förra säsongen. I roll-outen i Karlskoga var det emellertid 16-årige nykomlingen Wilmer Wallenstam, teamkompis med Rustad i Fragus Motorsport, som var snabbast. 

Kalendern för både Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge omfattar sex deltävlingar och tolv race. Utöver de klassiska svenska banorna och det sedvanliga besöket på Rudskogen Motorsenter i Norge gör Porsche Carrera Cup comeback på FDM Jyllandsringen utanför Silkeborg i Danmark. Även Porsche Sprint Challenge tävlar i Danmark. 

Livestreaming på carreracup.se

För de som inte har möjlighet att följa tävlingarna på plats står liksom tidigare år populära kommentatorduon Robin Nilsson/Björn Wirdheim redo att liverapportera från mästerskapet.

Nytt för i år är att sändningarna når bredare än tidigare då samtliga deltävlingar i båda mästerskapen livestreamas på www.carreracup.se.

En annan nyhet för säsongen är att de tävlande i såväl Porsche Carrera Cup som Porsche Sprint Challenge uteslutande kör på miljöanpassat bränsle från specialbränsletillverkaren Aspen. Det nyutvecklade högprestandabränslet, som är godkänt både för 911 GT3 Cup och 718 Cayman GT4 RS Clubsport, har en 33-procentig inblandning av fossilfria komponenter som bidrar till att de båda racingserierna reducerar sitt miljöavtryck utan effektförluster.

1,1 miljoner i prispotten

Nytt för 2024 är dessutom att Porsche Sverige höjer prissumman i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Totalt kommer det finnas 1,1 miljoner kronor att tävla om. På mästaren väntar hela 500.000 kr, tvåan får 250.000 kr och trean 100.000 kr.

Utöver ovan nämnda prissummor kommer mästaren i Pro Am att få 100.000 kr.  Ytterligare 150.000 kr är öronmärkta för seriens mest framgångsrika team. 

Kalender Porsche Carrera Cup Scandinavia/Porsche Sprint Challenge 2024

3-4 maj: Scandinavian Raceway, Anderstorp.

1-2 juni: Gelleråsen Arena, Karlskoga

29-30 juni: FDM Jyllandsringen, Danmark

16-17 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga

6-7 september: Rudskogen Motorsenter, Norge

20-21 september: Mantorp Park, Mantorp

Tidsschema 

Porsche Carrera Cup Scandinavia/Porsche Sprint Challenge

Scandinavian Raceway, Anderstorp 3-4 maj

Fredag 3 maj

Kl 09.40-10.10: Träning 1, Porsche Carrera Cup

Kl 11.00-11.20: Träning 1, Porsche Sprint Challenge

Kl 12.10-12.40: Träning 2, Porsche Carrera Cup

Kl 12.50-13.10: Träning 2, Porsche Sprint Challenge

Kl 15.10-15.30: Kval, Porsche Sprint Challenge

Kl 16.20-16.37: Kval, Q1, Porsche Carrera Cup

Kl 16.42-16.50: Kval, Q2, Porsche Carrera Cup

Lördag 4 maj

Kl 09.50: Race 1, Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)

Kl 11.20: Race 1, Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)

Kl 13.35: race 2, Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)

Kl 15.00: Race 2, Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Heta titelkandidaterna (fr.v.) Daniel Roos, Lukas Sundahl och Marcus Annervi framför övriga förare i Porsche Carrare Cup Scandinavia 2024.
Heta titelkandidaterna (fr.v.) Daniel Roos, Lukas Sundahl och Marcus Annervi framför övriga förare i Porsche Carrare Cup Scandinavia 2024.
Ladda ned bild
Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing.
Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing.
Ladda ned bild
Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing.
Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing.
Ladda ned bild
Daniel Roos, Fragus Motorsport.
Daniel Roos, Fragus Motorsport.
Ladda ned bild
Marcus Annervi (t.v.) och Gustav Bergström, M3G Motorsport.
Marcus Annervi (t.v.) och Gustav Bergström, M3G Motorsport.
Ladda ned bild
William Siverholm, Fragus Motorsport.
William Siverholm, Fragus Motorsport.
Ladda ned bild
Kjelle Lejonkreans, Micke Kågered Racing.
Kjelle Lejonkreans, Micke Kågered Racing.
Ladda ned bild
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Porsche Experience Racing.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Porsche Experience Racing.
Ladda ned bild
Simona de Silvestro, Porsche Experience Racing
Simona de Silvestro, Porsche Experience Racing
Ladda ned bild
Isabell Rustad, Fragus Motorsport.
Isabell Rustad, Fragus Motorsport.
Ladda ned bild

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Succéstart för Marcus Annervi i Porsche Carrera Cup Scandinavia4.5.2024 21:31:25 CEST | Pressmeddelande

Egentligen skulle Marcus Annervi inte ha kört i år. Nu leder han Porsche Carrera Cup Scandinavia efter en succéartad premiär i Anderstorp. 27-åringen från Halmstad vann nämligen båda heaten på Scandinavian Raceway. En perfekt start på samarbetet med nya teamet M3G Motorsport. – Jag är så jäkla glad. Teamet har gjort ett kanonjobb hela helgen, jublade Annervi efter framgången i Småland.

Ola Nilsson ny Porsche Carrera Cup-mästare efter finaldrama på Mantorp Park23.9.2023 19:47:04 CEST | Pressmeddelande

Den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia är över. Den fick ett dramatiskt och publikfriande slut på Mantorp Park. Inför närmare 10.000 åskådare bröt Ola Nilsson Lukas Sundahls fem år långa segersvit och erövrade på köpet SM-guldet för GT-bilar – Helt sjukt! Jag är så himla glad, sa Nilsson och avslöjade att han inte kommer att försvara sin titel kommande säsong. Då ska försäljningschefen på Porsche Center Malmö ta hand om sin familj och sälja bilar.

Förartrio i titelkamp när Porsche Carrera Cup Scandinavia ska avgöras21.9.2023 14:12:00 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl, Hampus Ericsson eller Ola Nilsson? Vem vinner Porsche Carrera Cup Scandinavia och SM-guldet i GT-racing på Mantorp Park på lördag? Femfaldige mästaren Lukas Sundahl toppar tabellen och har bäst utgångsläge, men Ericsson och Nilsson är mer än segersugna. Räkna med en spännande, oviss och dramatisk upplösning på den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Kan Ericsson erövra Porsche Carrera Cup-titel med Sundahls guldmetod?6.9.2023 10:23:35 CEST | Pressmeddelande

Snabb och stabil körning i kombination med en klok strategi och ett vägvinnande teamarbete. Där har ni receptet som tagit Lukas Sundahl till fem raka titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Nu utmanas mästaren av Hampus Ericsson vars taktik hittills den här säsongen varit: snabb och stabil körning i kombination med en klok strategi och ett vägvinnande teamarbete. Ska Ericsson lyckas besegra Sundahl med mästarens egen guldmetod?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye