Porsche Carrera Cup Scandinavia

Upplagt för finaldramatik när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutar på Mantorp Park

Dela

Svensk racing laddar för årets fest, Grande Finale på Mantorp Park 20-21 september. 

Där ska medaljer, pokaler, prispengar och pallplatser fördelas i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

I Porsche Carrera Cup gör förarna upp om den totala prissumman 1,1 miljoner kronor.

Lukas Sundahl kommer till finalen som redan klar mästare, men bakom honom väntar en spännande och dramatisk fight om pallplatser, prispengar och SM-medaljer.
Lukas Sundahl kommer till finalen som redan klar mästare, men bakom honom väntar en spännande och dramatisk fight om pallplatser, prispengar och SM-medaljer. Foto: Jakke Röntynen

Racingpubliken kan se fram emot ett spännande veckoslut på Mantorp Park i Östergötland. Detta trots att Lukas Sundahl redan i måndags säkrade sin sjätte (!) Carrera Cup-titel. Då tvingades nämligen utmanaren och tabelltvåan Robin Knutsson lämna återbud på grund av hjärnskakning, en skada han ådrog sig på test inför en tävling på Red Bull Ring i Österrike för en vecka sedan. 

– Tråkigt såklart. Först missade jag tävlingen i Österrike och nu finalracen på Mantorp Park.  Det här är inte den avslutning på säsongen jag önskade direkt, men det är inte så jättemycket jag kan göra åt det förutom att träna och komma tillbaka starkare till nästa år, säger Knutsson.

Tätt bakom mästaren

Lukas Sundahl beklagar självklart att hans främste konkurrent tvingas stå över finaltävlingen.

– Det är naturligtvis inte på det här sättet man vill säkra en titel. Det är riktigt tråkigt det som hänt Robin. Skönt ändå att han efter omständigheterna mår bra, säger Sundahl. 

Bakom den meriterade smålänningen är det emellertid upplagt för en dramatisk och spännande avslutning. Frågan är nämligen om Knutsson kan hålla undan för jagande Marcus Annervi och Daniel Roos, som har 21 respektive 31 poäng att ta in på den otursdrabbade göteborgaren? 

Bakom toppkvartetten är det också jämnt. Femteplacerade William Siverholm, som bara har 13 poäng upp till Roos, får nämligen se upp bakåt med dansken Gustav Krogh. 15 poäng skiljer de båda mästerskapsdebutanterna åt. 

Ändrad finalplan

Mycket prestige står på spel. Och pengar. Tvåan i mästerskapet får nämligen 250.000 kr, trean 100.000 kr. Segerchecken på hela 500.000 kr har Sundahl redan lagt beslag på. Liksom SM-guldet för GT-bilar.

– Innan Robin Knutsson tvingades dra sig ur finalen var min plan att i det första heatet på Mantorp Park försöka ta de poäng som behövdes för att säkra titeln, säger Sundahl.

Nu kan han utan att riskera mästerskapstiteln och SM-guldet gå för seger i båda racen.

– Det är väl bara att ta den här tävlingen som vilken som helst så får vi se hur det går, konstaterar han. 

Tätt i Pro Am-topp

Lukas Sundahl tävlar för Micke Kågered Racing. Där har han, tillsammans med förarkollegorna Kjelle Lejonkrans och Albin Wärnelöv, redan försäkrat sig om teamtiteln och de 150.000 kr man tävlar om där.

Lejonkrans toppar dessutom Pro Am-klassen, mästerskapet i mästerskapet för de lite äldre förarna, och är givetvis på jakt efter en tredje titel för det Linköpingsbaserade teamet.

Det vill emellertid Oscar Löfquist i Kjellin Motorsports sätta stopp för. Han är bara tre poäng bakom Lejonkrans i tabellen inför en final där det finns 54 poäng att tävla om.

– Kul att titelduellen kommer att avgöras i säsongsfinalen, säger båda närkingarna inför mötet på Mantorp Park.

Bakom duon Lejonkrans och Löfquist lurar Albin Wärnelöv, beredd att ta chansen om de hetaste titelkandidaterna inte kommer att vara lika framgångsrika som de hoppas. 

Ekström gästförare

Porsche Sverige har av tradition bjudit publiken på Mantorp Park på meriterade gästförare. Årets final är inget undantag. Klar för start i Porsche Experience Racings Porsche 911 GT3 Cup (992) är nämligen välmeriterade och mångsidige dalkarlen Mattias Ekström vars meritlista bland annat innehåller STCC- och DTM-titlar, VM-guld i rallycross och inte mindre än fyra segrar i det internationella tvärdisciplinära eventet Race of Champions.

– Jag har aldrig tidigare tävlat med Porsche, så det ska bli väldigt kul, men jag ser också fram mot att tävla hemma i Sverige igen, säger Ekström och tillägger:

– Jag har ganska bra koll på serien så jag vet att det kommer bli en utmaning, men jag kanske har lite hjälp av att jag kan Mantorp bra sedan åren med STCC. Jag siktar alltid på att vinna, men även om det inte räcker hela vägen fram hoppas jag att jag kan utmana lite och bjuda på spännande racing!

Mycket att tävla om 

I Porsche Carrera Cup Scandinavias supportklass, Porsche Sprint Challenge, säkrade Stenhaga Motorsport-föraren Theo Jernberg från Mariefred total- och GT4-titeln redan på Rudskogen Motorsenter för två veckor sedan. Ändå finns det en hel del kvar att tävla om.

I mästerskapstabellen som omfattar både kategori GT3 och GT4 är det tre förare som gör upp om pallplatserna bakom Jernberg. Bäst utgångsläge har Isabell Rustad, men norskan skuggas av såväl västgöten Krister Andero som sin teamkompis i Fragus Motorsport, Wilmer Wallenstam. Bara 7,5 poäng skiljer trion åt.

Samma poängmässiga avstånd är det i GT3 där Rustad toppar före Wallenstam. Bakom dem är det upplagt för en annan häftig slutstrid, den om tredjeplatsen mellan Stenhaga Motorsport-trion Svante Andersson (113 poäng), Fredric Blank (112,5) och Ludwig Ellhage (112).

I GT4 finns det också möjligheter till positionsförändringar mellan förarna närmast bakom Jernberg. Krister Andero går in i finalen som tvåa, 33 poäng före Emma Wigroth. Hon har å sin sida Kasper Søholm 15 poäng bakom sig. 

Intressant pausunderhållning

Utöver det som händer rent sportsligt på banan under lördagen arrangerar Porsche Sverige pausunderhållning mellan racen vid två tillfällen. Klockan tolv anordnas paraden 911 Turbo 50 Years där 911 Turbo-modeller från varje generation från 1974 till idag paraderar förbi publiken. Detta för att fira att det i år är 50 år sedan Porsche 911 Turbo typ 930 lanserades. 

Klockan ett körs dessutom Porsche Taycan Challenge, ett inslag där tre olika förare gör varsitt försök att ratta en Taycan Turbo GT Weissach Package runt den kortare bansträckningen av Mantorp Park på snabbast möjliga tid. Vinnaren får en check på 50.000 kronor som doneras till prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse #nejtillnäthat.  

I samband med finalen arrangeras också årets sista Porsche Sportscar Together Day. Initiativet är ett samarbete mellan Porsche Sverige, Porsche Center, Porsche Service Center och Porsche Club Sweden som liksom tidigare säsonger gjort Carrera Cup-tävlingarna till en levande bilutställning för Porsche-entusiaster. Med fritt inträde och dedikerad Porsche-parkering för föranmälda Porsche-ekipage, inklusive dess passagerare, är intresset stort och organisationen har hittills registrerat över 700 föranmälda bilar. 

Live på carreracup.se

För de som inte har möjlighet att närvara på plats står liksom tidigare år populära kommentatorduon Robin Nilsson/Björn Wirdheim redo att liverapportera från 2024 års upplösning i de båda mästerskapen. Samtliga deltävlingar av Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia livestreamas på www.carreracup.se.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia

Grande Finale, Mantorp Park, 20-21 september

Fredag 20 september

Kl 09.00-09.30: Träning 1 Porsche Carrera Cup

Kl 10.20-10.40: Träning 1 Porsche Sprint Challenge

Kl 11.50-12.20: Träning 2 Porsche Carrera Cup

Kl 14.10-14.30: Träning 1 Porsche Sprint Challenge

Kl 15.25-15.42: Kval, Q1, Porsche Carrera Cup

Kl 15.47-15.55: Kval, Q2, Porsche Carrera Cup

Kl 16.40-17.00: Kval Porsche Sprint Challenge

Lördag 21 september

Kl 09.55: Race 1 Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)

Kl 11.10: Race 1 Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)

Kl 13.55: Race 2 Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)

Kl 15.10: Race 2 Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)

Grande Finale omfattar även klasserna STCC, V8 Thundercars och Aquila.

Ställningen i mästerskapen inför finalen

Porsche Carrera Cup Scandinavia

1) Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 213 poäng

2) Robin Knutsson, WestCoast Racing, 174

3) Marcus Annervi, M3G Motorsport, 153

4) Daniel Roos, Fragus Motorsport, 143

5) William Siverholm, Fragus Motorsport, 130

6) Gustav Krogh, Mtech Competition, 115

7) Gustav Bergström, M3G Motorsport, 95

8) Kjelle Lejonkrans, Micke Kågered Racing, 76

9) Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, 76

10) Albin Wärnelöv, Micke Kågered Racing, 60

Pro Am

1) Kjelle Lejonkrans, Micke Kågered Racing, 200

2) Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, 197

3) Albin Wärnelöv, Micke Kågered Racing, 178

4) Mattias Kjellin, Kjellin Motorsport, 116

5) Jan Engelbrecht, Mikkel O Pedersen Racing, 105

Teammästerskapet

1) Micke Kågered Racing, 434 

2) Fragus Motorsport, 291

3) Kjellin Motorsports, 247

4) M3G Motorsport, 246

5) WestCoast Racing, 171

Porsche Sprint Challenge Scandinavia

1) Theo Jernberg, Stenhaga Motorsport, 264

2) Isabell Rustad, Fragus Motorsport, 189

3) Krister Andero, Prido Racing, 183

4) Wilmer Wallenstam, Fragus Motorsport, 181,5

5) Emma Wigroth, WestCoast Racing, 150

GT3

1) Isabell Rustad, Fragus Motorsport, 189

2) Wilmer Wallenstam, Fragus Motorsport, 181,5

3) Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, 113

4) Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, 112,5

5) Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, 112

GT4

1) Theo Jernberg, Stenhaga Motorsport, 264

2) Krister Andero, Prido Racing, 183

3) Emma Wigroth, WestCoast Racing, 150

4) Kasper Søholm, Mikkel O Pedersen Racing, 135

5) Håkan Ricknäs, RMS AB, 109

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl
Lukas Sundahl
Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Lukas Sundahl
Lukas Sundahl
Armin Hadzic
Ladda ned bild
Daniel Roos (14), Marcus Annervi (16)
Daniel Roos (14), Marcus Annervi (16)
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Daniel Roos
Daniel Roos
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Marcus Annervi
Marcus Annervi
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Mattias Ekström
Mattias Ekström
Foto: Michael Kunkel
Ladda ned bild
William Siverholm
William Siverholm
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Gustav Krogh
Gustav Krogh
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Robin Knutsson
Robin Knutsson
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Kjelle Lejonkrans (21), Oscar Löfquist (91)
Kjelle Lejonkrans (21), Oscar Löfquist (91)
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Theo Jernberg
Theo Jernberg
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Isabell Rustad
Isabell Rustad
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Wilmer Wallenstam
Wilmer Wallenstam
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Krister Andero
Krister Andero
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Storpublik väntas till Grande Finale på Mantorp Park 20-21 september.
Storpublik väntas till Grande Finale på Mantorp Park 20-21 september.
Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild

Porsche Carrera Cup Scandinavia

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. Porsche Carrera Cup-konceptet är ett av världens mest populära entyps racing-mästerskap och finns på elva marknader. Porsche Motorsport driver även Porsche Mobil 1 Supercup som är supportklass till Formel 1.

Inför säsongen 2022 tog Svenska Bilsportförbundets (SBF) förbundsstyrelse beslutet att tilldela Porsche Carrera Cup Scandinavia officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar. Den säsongen erövrade Lukas Sundahl SM-guldet, 2023 blev Ola Nilsson svensk mästare.

2024 års upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs med Porsche 911 GT3 Cup (992). Mästerskapet innehåller två klasser. Förutom Porsche Carrera Cup Scandinavia även Pro Am. Den sistnämnda är öppen för äldre förare som börjat sin racingkarriär på toppnivå lite senare i livet.

2024 ingår sex deltävlingar i mästerskapet – fyra i Sverige, en vardera i Norge och Danmark. Senast Porsche Carrera Cup Scandinavia tävlade i Danmark var 2011.

Kalender 2024
3-4 maj: Scandinavian Raceway, Anderstorp (Race 1-2)
1-2 juni: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 3-4)
29-30 juni: FDM Jyllandsringen, Danmark (Race 5-6)
16-17 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 7-8)
6-7 september: Rudskogen Motorsenter, Norge (Race 9-10)
20-21 september: Mantorp Park, Mantorp (Race 11-12)

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dubbelt Dennis Hauger på hemmaplan – men guldläge för Lukas Sundahl inför Porsche Carrera Cup-finalen7.9.2024 18:23:13 CEST | Pressmeddelande

Efter flera pallplatser blev det äntligen seger för Dennis Hauger i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför en entusiastisk hemmapublik vann nämligen den norske Formel 2-stjärnan båda heaten hemma på Rudskogen Motorsenter. Dubbeltvåa blev Lukas Sundahl som skaffade sig ett guldläge inför finalen på Mantorp Park om två veckor. För främste titelutmanaren, Robin Knutsson, blev nämligen resan till Norge en riktig mardröm.

Många dueller i toppen när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Norge5.9.2024 11:29:34 CEST | Pressmeddelande

• Robin Knutsson och Lukas Sundahl i delad ledning. • Bara två poäng mellan trean Daniel Roos och fyran Marcus Annervi. • Gustav Krogh och William Siverholm i tät fight om att bli årets nykomling. Snacka om att det är upplagt för spänning och dramatik när årets näst sista deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs med Porsche Festival på norska Rudskogen Motorsenter 6-7 september.

Knutsson och Sundahl i delad Porsche Carrera Cup-ledning efter Kanonloppet i Karlskoga17.8.2024 19:10:33 CEST | Pressmeddelande

Robin Knutsson och Lukas Sundahl tog var sin seger i årets fjärde deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Knutsson triumferade i det första heatet på Gelleråsen Arena, Sundahl i det andra. Efter tävlingen i Karlskoga delar duon ledningen i mästerskapstabellen. Till nästa deltävling, som avgörs på Rudskogen Motorsenter i Norge 7-8 september, åker nämligen båda med 160 poäng i bagaget och med jagande konkurrenter på betryggande avstånd. – Det är flera race kvar och mycket kan hända, men visst känns det som om titelkampen kommer att handla om oss två, säger Robin Knutsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye