Svenskt Trä

Odlingslåda toppar hemmabyggarnas lista över årets mest populära limträprojekt

Dela

En del byggprojekt i limträ är mer populära än andra och i år är odlingslådan mest populär att bygga enligt hemmafixare. Det visar branschorganisationen Svenskt Träs statistik över de mest nedladdade byggbeskrivningarna för limträprojekt hittills under 2024.

Odlingslåda
Odlingslådan i limträ är populär att bygga 2024. Foto: Svenskt Trä

I årets sammanställning av de mest populära byggprojekten i limträ är det tydligt att odling ligger hemmbyggarna varmt om hjärtat. En odlingslåda tillverkad av limträ toppar listan över de fem mest nedladdade byggbeskrivningarna i år. Andra byggprojekt som sticker ut är torkställningen, vedboden, pergolan och loftsängen.

Under de senaste åren har branschorganisationen Svenskt Trä tagit fram 24 byggbeskrivningar med hög designgrad till både proffs och hemmafixare som vill bygga i limträ. Även om materialet främst används som bärande konstruktionsmaterial till både små och stora byggnader, fungerar det också bra för mindre design- och gör-det-själv-projekt, både ute och inne.

– Limträ ligger i tiden som ett starkt, snyggt, modernt, beständigt och hållbart material. Dessutom lämpar det sig väl för återbruk om man en dag kommer på nya tankar och vill bygga någonting annat, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä.

Utöver att vara ett hållbart och miljövänligt material är limträet också enkelt att bygga med, vilket gör det till ett passande val för snickeriprojekt hemma. Materialets styrka, estetik och mångsidighet gör det vidare lämpligt för en rad olika projekt, från möbler och inredning till olika projekt i trädgården. 

– För hemmafixare ska det vara lätt att göra rätt. Limträ kan sågas, borras och skruvas på samma sätt som massivt trä och kräver inga specialverktyg. Det har en jämn och fin yta som gör det enkelt att måla och anpassa utseendet efter behov och smak. Med limträ går det att skapa vackra, hållbara och funktionella föremål som kommer till nytta många år framöver, säger Johan Fröbel.

Den populära odlingslådan lanserades som byggbeskrivning år 2020 och finns att hitta på byggbeskrivningar.se/limtra, tillsammans med andra byggprojekt i limträ. 

Topp 5 mest populära byggbeskrivningarna i limträ 2024:

  1. Odlingslåda
  2. Torkställning
  3. Vedbod
  4. Pergola
  5. Loftsäng


Källa: Svenskt Trä, statistiken bygger på antal nedladdade byggbeskrivningar för limträprojekt under januari till maj 2024.

Om Svenskt Träs byggbeskrivningar

I samarbete med Sveriges bygg- och trävaruhandlare har Svenskt Trä sedan 1983 tagit fram ett stort antal byggbeskrivningar, som alla finns att hitta på sajten byggbeskrivningar.se och i bygghandeln.

Byggbeskrivningarna visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På sajten finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. 

Byggbeskrivningar.se har nära en miljon besökare per år.

Byggtipsen finns även på Facebook Byggbeskrivningar och Instagram Byggbeskrivningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Odlingslåda
Odlingslådan i limträ är populär att bygga 2024.
Ladda ned bild
Byggbeskrivning för en torkställning.
Byggbeskrivning för en torkställning i limträ.
Ladda ned bild
Byggbeskrivning för en vedbod.
Byggbeskrivning för en vedbod i limträ.
Ladda ned bild
Byggbeskrivning för en pergola.
Byggbeskrivning för en pergola i limträ.
Ladda ned bild
Byggbeskrivning för loftsäng.
Byggbeskrivning för loftsäng i limträ.
Ladda ned bild

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye