Växande trend för trästommar inom skola, vård och omsorg
Att offentliga beställare premierar bygglösningar med låg klimatpåverkan syns tydligt i nyligen publicerad statistik från det oberoende marknadsanalysföretaget Prognoscentret. Hela 40 procent av de byggnader som efterfrågas av offentlig sektor inom vård, skola och omsorg uppförs idag med trästomme, en siffra som förväntas öka till 49 procent fram till 2026.
Trästommar fortsätter att ta marknadsandelar från konstruktioner i stål och betong. Sett över en femårsperiod har andelen nästan fördubblats för alla typer av byggnader, från 12 procent 2018 till 23 procent 2023. Ett område som utmärker sig genom att ha dragit ifrån ordentligt är byggnader inom vård, skola och omsorg där stommar av limträ är dominerande.
– Jag tror att materialvalet beror på ett ökat klimatmedvetande, men också att man vill skapa trivsamma och behagliga miljöer som påverkar lärande, utveckling och tillfrisknande i en positiv riktning. Ytterligare faktorer som talar för valet av trä- och limträstommar är de korta byggtiderna och materialets flexibilitet. Det underlättar vid eventuella framtida förändringar och om ytorna behöver disponeras annorlunda, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.
I Värmland bryter regionen ny mark och blir nu först i landet att planera och bygga ett mottagningshus för dagvård och öppenvård med trästomme i Karlstad. Trästommen leder till att klimatberäkningen blir cirka 40 procent lägre än medelvärdet för sjukhusbyggnader, eller cirka 2 400 ton i minskade koldioxidavtryck jämfört med medelvärdet för sjukhusbyggnader, enligt regionens presentation.
–Det är tydligt att kraven på klimatdeklarationer vid uppförande av nya byggnader som började gälla i januari 2022 fått ett stort genomslag. Från träindustrins sida hoppas vi även på att regeringen inför ambitiösa gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan. Det tjänar både klimatet och träbyggandet på, säger Johan Fröbel.
I de senaste årens stora industriprojekt i norra Sverige dominerar fortfarande andra stommaterial än trä. Sett till de mindre projekten, som är fler till antalet, ökar dock andelen trä märkbart. Allt fler väljer också att bygga kontorshus med trästomme tack vare de positiva effekter materialet har, bland annat kortare produktionstid och minskat antal transporter kopplat till materialets låga vikt. En varm, funktionell och trivsam arbetsmiljö med lågt klimatavtryck är argument som gör det lättare att både hyra ut lokaler och behålla befintliga hyresgäster.
– Svenska limträtillverkare står väl rustade inför den ökade efterfrågan som prognosticeras för trästommar. De har ett starkt fokus på hållbarhet och innovation, där färdiga koncept- och systemlösningar samt resurssnål tillverkning med närproducerad råvara från svenska skogar, förstärker trästommens konkurrenskraft som byggmaterial, avslutar Johan Fröbel.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePresschef Skogsindustrierna
Tel:072-207 83 68alexander.orlinge@skogsindustrierna.seVeronica Hörner KlooKommunikatör
Tel:072 198 83 38veronica.horner.kloo@svenskttra.seBilder
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Välbesökt seminarium för träbyggande visade hur trä kan möjliggöra ett hållbart samhällsbyggande18.11.2024 13:24:37 CET | Pressmeddelande
Den 7 november samlades nära 650 deltagare i Stockholm för att delta i den elfte upplagan av Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä, arrangerat av branschorganisationen Svenskt Trä. Under temat Träbyggandets roll i den gröna omställningen, visade årets evenemang tydligt hur trä kan möjliggöra ett hållbart samhällsbyggande. Dessutom delades pris ut till årets bästa examensarbete inom trä och träbyggande.
Utmanande marknadsläge påverkar limträförsäljningen29.10.2024 08:38:13 CET | Pressmeddelande
Den senaste leveransstatistiken från branschorganisationen Svenskt Trä visar att limträförsäljningen fortsatt påverkats av det rådande ekonomiska läget. Under årets första nio månader har försäljningen av projektbalk, som främst går till större byggprojekt, minskat avsevärt. Försäljningen av lagerbalk, som går till bygghandeln, har också minskat, men i betydligt mindre utsträckning.
Minskade limträleveranser under årets första sex månader22.8.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den senaste kvartals- och halvårsstatistiken från branschorganisationen Svenskt Trä visar på en nedgång i limträleveranserna jämfört med samma period förra året. Under årets sex första månader har försäljningen av projektbalk och lagerbalk minskat med 16,1 procent, vilket är en påtaglig avmattning på marknaden. Sammanfattningsvis tydliggör limträleveransernas nedgång hur byggsektorns utmaningar påverkar marknaden, men framtidstro och återhämtning är inom räckhåll.
Det här bygger vi i sommar: trall, bastu och altan högst på topplistan2.7.2024 08:43:11 CEST | Pressmeddelande
För många är semestertider lika med byggtider och i år vill hemmabyggarna helst montera trall samt bygga bastu och altan. De tre projekten toppar listan över de tio mest populära byggbeskrivningarna för hemmafixaren, som årligen sammanställs av branschorganisationen Svenskt Trä.
Odlingslåda toppar hemmabyggarnas lista över årets mest populära limträprojekt5.6.2024 08:05:54 CEST | Pressmeddelande
En del byggprojekt i limträ är mer populära än andra och i år är odlingslådan mest populär att bygga enligt hemmafixare. Det visar branschorganisationen Svenskt Träs statistik över de mest nedladdade byggbeskrivningarna för limträprojekt hittills under 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum