Röda korset

Ny rapport om stöd efter skjutningar: ”Insatser bör koordineras”

Dela

Röda Korset lanserar idag rapporten ”Ensamma i krisen?” om vad samhället bör göra för att stötta de som drabbas av det dödliga våldet vid till exempel skjutningar.
– Lokalt förankrade och förberedda insatser minskar risken att stödet inte når fram och att samhället drar den felaktiga slutsatsen att det inte finns något behov, säger Johann Knigge, chef för nationell verksamhet på Röda Korset. 

Under 2023 har Röda Korset agerat vid skjutningar och andra våldsdåd vid över 70 tillfällen. Volontärerna Beate Ström-Olsen och Elsa Kranz pratar med människor i Hässelby, Stockholm, efter en sprängning.
Under 2023 har Röda Korset agerat vid skjutningar och andra våldsdåd vid över 70 tillfällen. Volontärerna Beate Ström-Olsen och Elsa Kranz pratar med människor i Hässelby, Stockholm, efter en sprängning. Foto: Tomas Ärlemo/Röda Korset

I bostadsområden som drabbats av upprepade skjutningar under lång tid berörs människor och på ett djupt plan. En majoritet av Röda Korsets krisinsatser är kopplade till skjutningar och andra våldsdåd i bostadsområden - under 2023 har Röda Korset agerat vid över 70 tillfällen med trygghetsvandringar, lokal krisberedskap, första hjälpen, krisstöd och frivilligsamordning.

I rapporten ”Ensamma i krisen?” undersöks samhällets förmåga att få lokalsamhället att återhämta sig efter ett våldsdåd. Rapporten visar att det finns ett glapp mellan akuta och långsiktiga behov som behöver överbryggas. Den pekar också på att områdets förutsättningar före en allvarlig händelse och hur lyhört samhället agerar efteråt påverkar hur allvarliga efterverkningarna blir.

– Det vanligaste stödet kan ges av personer man möter i sin vardag, på platser där man känner sig hemma - lokala mötesplatser, skolor, fritidsgårdar med mera. Vi ser att tillit, relationsbyggande och samverkan mellan kommun, polis och civilsamhälle är en framgångsfaktor för att få lokalsamhället att återhämta sig. Om insatserna är lokalt förankrade, väl förberedda och koordinerade minskar risken för att stödet inte når fram till de drabbade. Detta minskar också risken för att samhället drar den felaktiga slutsatsen att det inte finns något behov av stöd, säger Johann Knigge, chef för nationell verksamhet på Röda Korset.

Röda Korset finns idag i 57 socioekonomiskt eftersatta bostadsområden och i 16 av dessa bedrivs ett långsiktigt och områdesbaserat arbete. I takt med att skjutningarna öker är det också fler som behöver psykosocialt stöd.

I rapporten kan man läsa om flera goda exempel - inte minst i Malmö där de infört funktionen Samordnare Krisstöd i Beredskap (SkiB) med mandat att aktivera krisstödet vid en allvarlig händelse. Detta är något som Röda Korset rekommenderar alla kommuner att göra för att minska risken för att någon som är drabbad faller mellan stolarna.

Läs rapporten här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Under 2023 har Röda Korset agerat vid skjutningar och andra våldsdåd vid över 70 tillfällen. Volontärerna Beate Ström-Olsen och Elsa Kranz pratar med människor i Hässelby, Stockholm, efter en sprängning.
Under 2023 har Röda Korset agerat vid skjutningar och andra våldsdåd vid över 70 tillfällen. Volontärerna Beate Ström-Olsen och Elsa Kranz pratar med människor i Hässelby, Stockholm, efter en sprängning.
Foto: Tomas Ärlemo/Röda Korset
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.

Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye