Region Kronoberg

Förändrade öppettider på akuten i Ljungby från 10 juni

Dela

Under 10 veckor i sommar, den 10 juni till 19 augusti, stänger akutmottagningen på Ljungby lasarett kl. 18 och öppnar kl. 7 på morgonen. Övrig tid tas patienter i behov av akut vård om hand på Centrallasarettet Växjö. Ambulanstransporter vid akuta larm där tiden verkligen gör skillnad, kommer att gå till närmaste akutsjukhus. 

Clara Enqvist/Region Kronoberg

Medicin- och kirurg/ortopedjour kommer att finnas tillgänglig för att garantera inneliggande patienter på Ljungby lasarett en trygg och säker vård dygnet runt. Även IVA kommer att vara öppet.

– Vi behöver göra detta för att våra medarbetare ska få sin lagstadgade semester och samtidigt ta ansvar för den medicinska säkerheten och arbetsmiljön på Ljungby lasarett i sommar, säger sjukhuschef Florence Eddyson Hägg.

Bakgrunden är att bemanningsutmaningarna är svårare i sommar jämfört med tidigare år. Framför allt finns inte tillräckligt med läkare med rätt kompetens för att bemanna akutsjukvården kvällar och nätter under semesterperioden på Ljungby lasarett, vilket är nödvändigt för att kunna bedriva akutsjukvård.

Analyser har gjorts

Sedan förslaget presenterades har sjukhusen analyserat hur stängningen påverkar patientsäkerhet, arbetsmiljö och vad som kan göras för att minimera risker.

– Vi har gjort rutiner för att möta de situationer som kan uppstå. En viktig del är samarbeten kring bemanning och kontaktvägar för vårdpersonal till nödvändig specialistkompetens, säger Florence Eddysson Hägg.

Att söka vård i sommar

Jourläkarcentralen i Ljungby kommer ha öppet som vanligt kvällar och helger i sommar, dit man kan vända sig vid ”mindre allvarlig” sjukdom/skada som inte kan vänta till vårdcentralen är öppen.

– Invånare som behöver akutsjukvård ska i stort agera på samma sätt som innan, med skillnaden att de vänder sig till och blir omhändertagna på akutmottagningen i Växjö kvällar och nätter under de aktuella sommarveckorna, säger Florence Eddyson Hägg.

Kontakter

Bilder

Länkar

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Extra ersättning till sjuksköterskor på akuten som tar extrapass14.6.2024 15:20:47 CEST | Pressmeddelande

I år är det ovanligt svårt att lösa bemanningen inom sjukhusvården i Kronoberg under semesterperioden. Särskilt besvärligt är det i akutsjukvården. Regionstyrelsens presidium har nu fattat beslut om en extra ersättning till sjuksköterskor på akutkliniken som arbetar extra pass: förutom ordinarie övertidsersättning får de 200 kronor per arbetad timme. – Detta är en åtgärd för att försöka lösa det svåra läget utan att våra medarbetare ska behöva flytta sin semester, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye