Luleå stift, Svenska kyrkan

Nya diakoner och präster vigs till tjänst

Dela

Söndag den 9 juni viger biskop Åsa Nyström sex nya diakoner och präster till tjänst i Svenska kyrkan. De kommer sedan arbeta i församlingar i Norrbotten och Västerbotten.

Vigningarna äger rum i Luleå domkyrka.
Vigningarna äger rum i Luleå domkyrka. Ola Johansson, Emma Berkman/Luleå stift

Fyra diakoner och två präster vigs till tjänst, söndag den 9 juni klockan 11.00. Det sker vid en högtidlig gudstjänst i Luleå domkyrka, under ledning av biskop Åsa Nyström. Hon har också sällskap av bland andra Jane Steen, biskop av Lynn i Norwich stift, England, som Luleå stift har en vänstiftsrelation med.

Följande vigs till präster:

Följande vigs till diakoner:

Examen inför domkapitlet och högtidlig mässa i Luleå domkyrka
Under lördagen avlägger vigningskandidaterna prästexamen inför domkapitlet i Luleå stift. Det är den sista delen i utbildningen.

Vid vigningsmässan på söndagen avlägger kandidaterna vigningslöften. De handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen.

I Luleå domkyrka medverkar biskop Åsa Nyström, biskop Jane Steen, domprost Charlott Rehnman, domkyrkokaplan Tomas Lång, domkyrkoorganist Markus Wargh, stiftsadjunkt Pär Parbring, stiftsdiakon Carina Johansson, stiftsjurist Heidi Stenberg, domkapitlet i Luleå stift och Luleå domkyrkas vokalensemble under ledning av Samuel Lindh, biträdande domkyrkoorganist.

. . .

BAKGRUND
Diakoner och präster är de yrkesgrupper i Svenska kyrkan som vigs till tjänst. Läs mer om yrken i Svenska kyrkan på svenskakyrkan.se/yrken

En präst ska leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet ska prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

En nyvigd präst tjänstgör som pastorsadjunkt i en så kallad missivförsamling, en introduktionsförsamling, under sitt första år. Därefter är prästen behörig att söka tjänst i Svenska kyrkan. Diakoner är behöriga att tillträda diakontjänster direkt efter vigningen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye