De fem bästa böckerna – om barnen själva får välja
Sedan början av året har ett fyrtiotal barn läst och valt ut sina fem favoritböcker. Senare i höst ska en jury med tolvåringar välja ut en av böckerna där författaren vinner Barnradions bokpris 2024. Vinnaren kommer att presenteras i P4 under läslovet vecka 44.
De fem nominerade böckerna till Barnradions bokpris 2024 är:
Brinn alla hästar - Helena Hedlund
Doras bästa kompis har plötsligt sluta rida. Har kanske Dora också tröttnat på att vara hästtjej? Ja så är det. Men det verkar alla runt omkring henne ha svårt att förstå. Pappa köper till och med en häst till henne, har han inte fattat någonting? En bok om hur svårt det kan vara med förändringar.
Trådar - Emma Andersson
Kungen håller den bästa trådhäxan i fångenskap. Hon tvingas förlänga hans livstråd genom att kapa offervilliga invånares sista trådstumpar. I ett rike där kungen struntar i miljön tvingas träden att fly sin väg. Tur då att pojken Erik kan kommunicera med träd, synd bara att han knappt har någon livstråd kvar. Följ med på en lång och svår vandring i ett skövlat landskap mot det stora världsträdets rötter.
Drakar och Demoner: Uppvaknandet - E.P. Uggla
För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror. Hon är övertygad om att han kan lösa alla hennes problem. Tidigt på resan får hon motvilligt sällskap av en tjuvaktig och efterhängsen alv. Sakta växer en vänskap fram mellan dem.
Världens sämsta syster - Elin Lindell
Dani längtar efter ett syskon och använder alla tricks hon kan för att få mamma att ändra sig. När hon väl lyckas blir det verkligen inte som hon har tänkt sig, barnet är en storebror! Eftersom Dani är donatorsbarn kanske det kan finnas fler – och roligare – syskon i staden?
Fake - Astrid Mohlin
När vänskapen är i obalans är det lätt att bli ersatt. Det får Ziggy uppleva när hon kommer tillbaka till skolan. För att återta sin kompisplats gör hon ett prank som går alldeles för långt. Hon startar ett fakekonto. En bok om hur fruktansvärt svårt det kan vara att stå upp för sig själv och vara ärlig - både mot sig själv och andra.
Barnradions bokpris är Sveriges Radio och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar.
Läs mer: https://sverigesradio.se/barnradionsbokpris
Vid ev. frågor vänligen kontakta:
Manuel Cubas, projektledare
manuel@cubas.se
0736-322302
Joakim Ohlsson, pressansvarig UR
joakim.ohlsson@ur.se
073-368 62 25
Susanna Mörner, pressansvarig Sveriges Radio
susanna.morner@sverigesrsadio.se
070-083 97 37
Nyckelord
Kontakter
InhouseBildförfrågningar
Tel:08-784 40 00inhouse@ur.seJoakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seBilder
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Kodjo Akolor utforskar hur mycket vi kan lita på AI i Vem ska jag tro på?23.1.2025 09:30:04 CET | Pressmeddelande
Hur påverkar den snabba AI-utvecklingen våra liv genom medier, internet och algoritmer? Och hur ska vi kunna skilja vad som är sant och falskt? I den nya säsongen av UR:s programserie Vem ska jag tro på? tar Kodjo Akolor med tittarna på en nyfiken och reflekterande resa genom ett av vår tids mest aktuella ämnen.
Elaf Ali berättar om hedersförtryck och osynliga offer i ny UR-dokumentär15.1.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I dokumentären Inte mer heder står en vår tids mest komplexa och känsliga frågor – hedersförtryck – i fokus. Genom journalisten och författaren Elaf Ali belyser dokumentären de begränsningar som hedersnormer skapar och de personliga kostnaderna för den som vågar tala ut. Dokumentären har premiär den 20:e januari, dagen innan Fadime-dagen, och är producerad av UR:s redaktion Hej Sverige.
Unga mäns mående skildras i nya dramaserien Alla andra kan dra åt helvete13.1.2025 08:17:00 CET | Pressmeddelande
I UR:s nya dramaserie Alla andra kan dra åt helvete möts dåtid och nutid i en berättelse om vänskap, lojalitet och mörka hemligheter på ett studenthem. I huvudrollerna ser vi Mustapha Aarab, Shayan Fagern och Simon Lööf. Serien skildrar unga mäns psykiska mående under en sårbar tid och är skapad av Andreas Öhman och Daniel Sawka.
Premiär för Nyhetskoll! Här är redaktionen som ska göra nyheter för tonåringar7.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 31 januari är det premiär för UR:s och SVT:s gemensamma satsning Nyhetskoll, nyheter för tonåringar. Med fokus på trovärdighet och relevans ska satsningen ge unga nyhetskonsumenter och deras lärare målgruppsnära och trovärdig nyhetsbevakning som stärker förståelsen för stora och små händelser.
Det sjukaste som hände – poddserien som dryper av nostalgi och bisarra berättelser18.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur blev 80-talet ett årtionde fullt av vilda ubåtsjakter, moonboots och jellybean-ätande presidenter? Hur gick det till när tacon klämde sig in på varje 90-talsfamiljs middagsbord? Och varför intalade vi oss att “jeans på jeans” var snyggt på 00-talet? Följ med in i en nostalgidusch utan dess like i den nya säsongen av UR:s podd Det sjukaste som hände.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum