Systrarna Graaf utforskar sitt samiska arv i Typiskt samer
De flesta svenskar har koll på systrarna Magdalena och Hannah Graaf men få känner till deras samiska ursprung. I UR:s nya programserie Typiskt samer plockar systrarna fram sina koltar och beger sig till fjällen för att lära känna den samiska kulturen. Tittarna får följa med på en personlig upptäcktsresa genom Sápmi som innefattar jojkskola, renrace, samisk dans och mycket mer.
Premiär: 13 november i SVT1 klockan 22.30, samt på UR Play.
Förra året utforskade Magdalena Graaf romernas kultur i serien Typiskt romer, en resa som väckte en stark önskan att fördjupa sig i sitt eget samiska arv. Magdalena, som har släktforskat i sin samiska bakgrund, studerat samiska och röstar i sametinget, är nu fast besluten att lära känna sin kultur på djupet. Tillsammans med sin syster Hannah Graaf vill hon väcka nyfikenhet och engagemang hos svenska folket för samernas historia och traditioner – och öka kunskapen om vårt urfolk.
– Vi har alltid vetat att vi har samiska rötter, men att verkligen uppleva kulturen på plats var som att lära känna en ny sida av oss själva. Och den sidan är tydligen väldigt förtjust i renkött och klappgröt, säger Magdalena Graaf.
Under seriens gång möter Magdalena och Hannah en rad samiska personligheter som berättar om den samiska kulturens rika historia och traditioner. De besöker flera platser med anknytning till den samiska kulturen som den samiska marknaden i Jokkmokk och sametinget i Kiruna. Systrarna lär sig bland annat att jojka, stycka ren och om det samiska hantverket duodji.
– Det här med jojk var lite som att sjunga från hjärtat… men mitt hjärta kanske behöver stämmas om, skojar Magdalena.
Serien lyfter fram de utmaningar och möjligheter som urfolket samer ställs inför i dagens samhälle, samtidigt som systrarna gör en personlig resa där de tillsammans med sin samiska mamma Linda reflekterar över sina liv, uppväxt och band till sitt samiska ursprung.
– Att göra den här resan tillsammans med Magdalena och vår mamma var som att öppna en ny bok om vår familjehistoria, fast en bok som vi aldrig riktigt läst innan. Det blev många fina stunder och ännu fler skratt, säger Hannah Graaf.
Om Typiskt samer
Typiskt samer sänds fr.o.m den 13 november på onsdagar klockan 22.00 i SVT1 (repris på tisdagar i SVT1 kl 11.00) samt på UR Play och SVT Play. Serien består av sex 30-minutersprogram där varje avsnitt tar upp olika aspekter av samiskt liv och kultur.
Avsnitt 1: Hej Sápmi! (släpps 13/11)
Avsnitt 2: Dans och renrace (släpps 20/11)
Avsnitt 3: Jojk och blodpannkakor (släpps 27/11)
Avsnitt 4: Samepride (släpps 4/12)
Avsnitt 5: Eremitliv och hopp (släpps 11/12)
Avsnitt 6: Framtid (släpps 18/12) OBS! Sändning i SVT1 22.10.
För mer information och intervjubokning, vänligen kontakta UR:s pressansvariga.
Nyckelord
Kontakter
InhouseBildförfrågningar
Tel:08-784 40 00inhouse@ur.seJoakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seBilder
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Kodjo Akolor utforskar hur mycket vi kan lita på AI i Vem ska jag tro på?23.1.2025 09:30:04 CET | Pressmeddelande
Hur påverkar den snabba AI-utvecklingen våra liv genom medier, internet och algoritmer? Och hur ska vi kunna skilja vad som är sant och falskt? I den nya säsongen av UR:s programserie Vem ska jag tro på? tar Kodjo Akolor med tittarna på en nyfiken och reflekterande resa genom ett av vår tids mest aktuella ämnen.
Elaf Ali berättar om hedersförtryck och osynliga offer i ny UR-dokumentär15.1.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I dokumentären Inte mer heder står en vår tids mest komplexa och känsliga frågor – hedersförtryck – i fokus. Genom journalisten och författaren Elaf Ali belyser dokumentären de begränsningar som hedersnormer skapar och de personliga kostnaderna för den som vågar tala ut. Dokumentären har premiär den 20:e januari, dagen innan Fadime-dagen, och är producerad av UR:s redaktion Hej Sverige.
Unga mäns mående skildras i nya dramaserien Alla andra kan dra åt helvete13.1.2025 08:17:00 CET | Pressmeddelande
I UR:s nya dramaserie Alla andra kan dra åt helvete möts dåtid och nutid i en berättelse om vänskap, lojalitet och mörka hemligheter på ett studenthem. I huvudrollerna ser vi Mustapha Aarab, Shayan Fagern och Simon Lööf. Serien skildrar unga mäns psykiska mående under en sårbar tid och är skapad av Andreas Öhman och Daniel Sawka.
Premiär för Nyhetskoll! Här är redaktionen som ska göra nyheter för tonåringar7.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 31 januari är det premiär för UR:s och SVT:s gemensamma satsning Nyhetskoll, nyheter för tonåringar. Med fokus på trovärdighet och relevans ska satsningen ge unga nyhetskonsumenter och deras lärare målgruppsnära och trovärdig nyhetsbevakning som stärker förståelsen för stora och små händelser.
Det sjukaste som hände – poddserien som dryper av nostalgi och bisarra berättelser18.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur blev 80-talet ett årtionde fullt av vilda ubåtsjakter, moonboots och jellybean-ätande presidenter? Hur gick det till när tacon klämde sig in på varje 90-talsfamiljs middagsbord? Och varför intalade vi oss att “jeans på jeans” var snyggt på 00-talet? Följ med in i en nostalgidusch utan dess like i den nya säsongen av UR:s podd Det sjukaste som hände.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum