UR

Systrarna Graaf utforskar sitt samiska arv i Typiskt samer

Dela

De flesta svenskar har koll på systrarna Magdalena och Hannah Graaf men få känner till deras samiska ursprung. I UR:s nya programserie Typiskt samer plockar systrarna fram sina koltar och beger sig till fjällen för att lära känna den samiska kulturen. Tittarna får följa med på en personlig upptäcktsresa genom Sápmi som innefattar jojkskola, renrace, samisk dans och mycket mer.

Magdalena och Hannah Graaf utforskar sitt samiska arv i UR:s serie Typiskt samer. Premiär den 13:e november i SVT1.
Magdalena och Hannah Graaf utforskar sitt samiska arv i UR:s serie Typiskt samer. Premiär den 13:e november i SVT1. Foto: Erik Wernerlich

Premiär: 13 november i SVT1 klockan 22.30, samt på UR Play. 

Förra året utforskade Magdalena Graaf romernas kultur i serien Typiskt romer, en resa som väckte en stark önskan att fördjupa sig i sitt eget samiska arv. Magdalena, som har släktforskat i sin samiska bakgrund, studerat samiska och röstar i sametinget, är nu fast besluten att lära känna sin kultur på djupet. Tillsammans med sin syster Hannah Graaf vill hon väcka nyfikenhet och engagemang hos svenska folket för samernas historia och traditioner – och öka kunskapen om vårt urfolk. 

– Vi har alltid vetat att vi har samiska rötter, men att verkligen uppleva kulturen på plats var som att lära känna en ny sida av oss själva. Och den sidan är tydligen väldigt förtjust i renkött och klappgröt, säger Magdalena Graaf

Under seriens gång möter Magdalena och Hannah en rad samiska personligheter som berättar om den samiska kulturens rika historia och traditioner. De besöker flera platser med anknytning till den samiska kulturen som den samiska marknaden i Jokkmokk och sametinget i Kiruna. Systrarna lär sig bland annat att jojka, stycka ren och om det samiska hantverket duodji.  

– Det här med jojk var lite som att sjunga från hjärtat… men mitt hjärta kanske behöver stämmas om, skojar Magdalena

Serien lyfter fram de utmaningar och möjligheter som urfolket samer ställs inför i dagens samhälle, samtidigt som systrarna gör en personlig resa där de tillsammans med sin samiska mamma Linda reflekterar över sina liv, uppväxt och band till sitt samiska ursprung. 

– Att göra den här resan tillsammans med Magdalena och vår mamma var som att öppna en ny bok om vår familjehistoria, fast en bok som vi aldrig riktigt läst innan. Det blev många fina stunder och ännu fler skratt, säger Hannah Graaf

Om Typiskt samer

Typiskt samer sänds fr.o.m den 13 november på onsdagar klockan 22.30 i SVT1 (repris på tisdagar i SVT1 kl 11.00) samt på UR Play och SVT Play. Serien består av sex 30-minutersprogram där varje avsnitt tar upp olika aspekter av samiskt liv och kultur. 

Avsnitt 1: Hej Sápmi! (släpps 13/11) 

Avsnitt 2: Dans och renrace (släpps 20/11) 

Avsnitt 3: Jojk och blodpannkakor (släpps 27/11) 

Avsnitt 4: Samepride (släpps 4/12) 

Avsnitt 5: Eremitliv och hopp (släpps 11/12) 

Avsnitt 6: Framtid (släpps 18/12) 

För mer information och intervjubokning, vänligen kontakta UR:s pressansvariga.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Magdalena Graaf och Hannah Graaf i UR:s serie Typiskt samer. Premiär den 13 november.
Magdalena Graaf och Hannah Graaf i UR:s serie Typiskt samer. Premiär den 13 november.
Foto: Erik Wernerlich
Ladda ned bild
Hannah Graaf i UR:s serie Typiskt samer. Premiär den 13:e november.
Hannah Graaf i UR:s serie Typiskt samer. Premiär den 13:e november.
Foto: Erik Wernerlich
Ladda ned bild
Magdalena Graaf utforskar sina samiska rötter i Typiskt samer, premiär den 13:e november.
Magdalena Graaf utforskar sina samiska rötter i Typiskt samer, premiär den 13:e november.
Foto: Erik Wernerlich
Ladda ned bild
Systrarna Magdalena och Hannah Graaf reser till Sápmi för att utforska sitt samiska arv i UR:S serie Typiskt samer. Premiär den 13 november på UR Play och i SVT1
Systrarna Magdalena och Hannah Graaf reser till Sápmi för att utforska sitt samiska arv i UR:S serie Typiskt samer. Premiär den 13 november på UR Play och i SVT1
Foto: Erik Wernerlich
Ladda ned bild

Om UR

UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.

På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.

Följ UR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UR

UR har lämnat in sitt remissvar på public service-utredningen13.9.2024 16:07:10 CEST | Pressmeddelande

Det finns många förslag i den parlamentariska kommitténs betänkande som är bra och som stöttar ett starkt public service även under nästa tillståndsperiod; det breda uppdraget, den långa tillståndsperioden och inte minst att public service nu får ett teknikneutralt uppdrag. Men det finns flera förslag som inger oro och som UR avvisar, till exempel den otillräckliga medelstilldelningen som givet det ökade kostnadsläget påverkar programverksamheten negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye