Kändisar läser sagor för barn i UR:s serie Lässugen
David Sundin, Siw Malmkvist och Robert Fux är några av de kända personer som samlats för att hjälpa till att väcka barnens nyfikenhet för böcker och skapa kärlek till läsning. Som en del av UR:s satsning på läsning återvänder nu serien Lässugen med en kreativ och magisk serie för både lärare och föräldrar som vill väcka barns läslust.
I serien möter vi 7-årige Teodor, en nyfiken och fantasifull pojke som älskar böcker men ännu inte lärt sig läsa flytande. I huset där han bor finns en vind, men det är ingen vanlig vind – den är magisk! Varje gång Teodor blir lässugen, trollar han fram en känd svensk person som läser högt för honom ur en bok. Bland de kända profiler som medverkar i serien finns namn som David Sundin, Siw Malmkvist, Victor Beer, Ahmed Berhan och Robert Fux, som alla läser ur några av Sveriges mest älskade barnböcker.
– Jag älskar att läsa böcker för det är som att ge sig ut på en resa. Man öppnar en bok och så är man någon annanstans! Och så får man koppla av från verkligheten en stund, säger skådespelaren och dragartisten Robert Fux.
Varje avsnitt bjuder på en ny högläsningsupplevelse, där en känd person kliver in i Teodors vind genom ett magiskt skåp och läser en berättelse för honom. Seriens uppbyggnad kring Teodors förtrollande upplevelser kombinerar fantasielement med litteratur på ett sätt som gör att barnen kan relatera till hans resa. Samtidigt introduceras eleverna för nya berättelser och får se vuxna som själva visar entusiasm för högläsning.
– I vår nya säsong riktar vi till alla dom som håller på att knäcka läskoden och i den åldern är det mycket fantasy och magi som är populärt vilket märks i den magiska vinden som Teodor är i. Att vara ensam uppe på en vind är spännande och lite läskigt. Men alla som kommer ur skåpet är snälla, säger Karin Andersson, producent.
Användning i klassrummet
Att väcka barnens nyfikenhet för böcker och skapa en kärlek till läsning är en viktig del av undervisningen i de tidiga skolåren och Lässugen är ett utmärkt komplement till den dagliga undervisningen i svenska. Främst för att inspirera till högläsning och utveckla elevernas ordförråd, fantasi och intresse för böcker. Serien erbjuder också möjligheter för lärarna att arbeta med uppföljande aktiviteter efter varje avsnitt – diskussioner, skrivövningar eller egna högläsningsstunder där eleverna kan ta på sig rollen som läsare.
– Högläsning är ett perfekt sätt att väcka intresse för böcker hos barn. Att mötas över en bok som väcker frågor och tankar kan leda till roliga och oväntade samtal. Det kan handla till exempel handla om alltifrån vilken superkraft man helst skulle välja till hur det är att ha jobbiga syskon, säger Karin Andersson.
Lässugen har premiär idag och finns tillgängligt på UR Play.
Nyckelord
Kontakter
InhouseBildförfrågningar
Tel:08-784 40 00inhouse@ur.seJoakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seBilder
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Kodjo Akolor utforskar hur mycket vi kan lita på AI i Vem ska jag tro på?23.1.2025 09:30:04 CET | Pressmeddelande
Hur påverkar den snabba AI-utvecklingen våra liv genom medier, internet och algoritmer? Och hur ska vi kunna skilja vad som är sant och falskt? I den nya säsongen av UR:s programserie Vem ska jag tro på? tar Kodjo Akolor med tittarna på en nyfiken och reflekterande resa genom ett av vår tids mest aktuella ämnen.
Elaf Ali berättar om hedersförtryck och osynliga offer i ny UR-dokumentär15.1.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I dokumentären Inte mer heder står en vår tids mest komplexa och känsliga frågor – hedersförtryck – i fokus. Genom journalisten och författaren Elaf Ali belyser dokumentären de begränsningar som hedersnormer skapar och de personliga kostnaderna för den som vågar tala ut. Dokumentären har premiär den 20:e januari, dagen innan Fadime-dagen, och är producerad av UR:s redaktion Hej Sverige.
Unga mäns mående skildras i nya dramaserien Alla andra kan dra åt helvete13.1.2025 08:17:00 CET | Pressmeddelande
I UR:s nya dramaserie Alla andra kan dra åt helvete möts dåtid och nutid i en berättelse om vänskap, lojalitet och mörka hemligheter på ett studenthem. I huvudrollerna ser vi Mustapha Aarab, Shayan Fagern och Simon Lööf. Serien skildrar unga mäns psykiska mående under en sårbar tid och är skapad av Andreas Öhman och Daniel Sawka.
Premiär för Nyhetskoll! Här är redaktionen som ska göra nyheter för tonåringar7.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 31 januari är det premiär för UR:s och SVT:s gemensamma satsning Nyhetskoll, nyheter för tonåringar. Med fokus på trovärdighet och relevans ska satsningen ge unga nyhetskonsumenter och deras lärare målgruppsnära och trovärdig nyhetsbevakning som stärker förståelsen för stora och små händelser.
Det sjukaste som hände – poddserien som dryper av nostalgi och bisarra berättelser18.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur blev 80-talet ett årtionde fullt av vilda ubåtsjakter, moonboots och jellybean-ätande presidenter? Hur gick det till när tacon klämde sig in på varje 90-talsfamiljs middagsbord? Och varför intalade vi oss att “jeans på jeans” var snyggt på 00-talet? Följ med in i en nostalgidusch utan dess like i den nya säsongen av UR:s podd Det sjukaste som hände.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum