RÄTTAD VERSION: Stödlinje för personer utsatta för hedersförtyck

Dela

RÄTTELSE: Stödlinjen Rätt att välja öppnar 3 juni. Bortse från uppgifter i tidigare pressmeddelande.

Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar 3 juni stödtelefonen Rätt att välja 020-57 70 70. Den riktar sig till personer som är utsatta eller riskerar att utsättas för våld i hederns namn.

Rätt att välja 020-57 70 70 är öppen varje dag kl. 7-21. Den riktar sig till personer i alla åldrar som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Även närstående är välkomna att ringa för råd och stöd. Stödtelefonen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

De som svarar i telefonerna är sjuksköterskor eller socionomer. Samtalet kostar ingenting och den som ringer får vara anonym.

– Vi har en lång erfarenhet av att ge stöd till våldsutsatta och tar redan idag emot samtal som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck. Genom den nya stödtelefonen kommer vi nu även att kunna ge stöd till unga personer, säger Johanna Belachew, verksamhetschef på NCK.

Stödtelefonen är ett pilotprojekt, som genomförs på uppdrag av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. De har i uppdrag av regeringen att säkerställa att det finns en nationell stödfunktion för utsatta och deras närstående. Pilotprojektet kommer att pågå till årsskiftet med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

– Denna stödfunktion är ett viktigt och efterfrågat komplement i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och vi är glada över att den nu är igång, säger Isak Hjortzberg, enhetschef på Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Fakta

  • Rätt att välja 020-57 70 70 är en nationell stödtelefon som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Den riktar sig till personer i alla åldrar som är utsatta eller riskerar att utsättas för våld i hederns namn. Även närstående är välkomna att ringa för råd och stöd.
  • Stödtelefonen öppnade 3 juni och kommer att drivas som ett pilotprojekt till årsskiftet med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.
  • NCK driver även Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, Stödlinjen för män 020-80 80 80 och Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00.
  • Mer information finns på rattattvalja.se

Kontakter

Bilder

Johanna Belachew, verksamhetschef, Nationellt centrum för kvinnofrid. Foto: Mikael Wallerstedt
Johanna Belachew, verksamhetschef, Nationellt centrum för kvinnofrid. Foto: Mikael Wallerstedt
Ladda ned bild
Rätt att välja har ett öppet varje dag kl. 7-21. Foto: NCK
Rätt att välja har ett öppet varje dag kl. 7-21. Foto: NCK
Ladda ned bild
Isak Hjortzberg, enhetschef, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Foto: Länsstyrelsen Östergötland
Isak Hjortzberg, enhetschef, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Foto: Länsstyrelsen Östergötland
Ladda ned bild

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. NCK arbetar på uppdrag av regeringen med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck.

Följ Nationellt centrum för kvinnofrid

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nationellt centrum för kvinnofrid

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye