Socialdemokraterna

S: EU måste agera för lägre matpriser

Dela

Var tredje hushåll kämpar med att få ekonomin att gå ihop och varannan ensamstående förälder med lägre inkomst har inte råd att sätta näringsrik mat på bordet. Samtidigt gör matjättarna gigantiska vinster. På Järvaveckan presenterade Magdalena Andersson, Lawen Redar och Anders Österberg förslag på hur EU genom ett reformpaket för att sätta press på företagen och se till att vanligt folk kan handla mat.

– Sverige har det tuffaste ekonomiska läget på 30 år. Och i det läget har SD och regeringen valt att sänka skatten för de allra rikaste samtidigt som vanliga hushåll pressas av allt dyrare mat och boendekostnader. Vi vill använda EU:s styrka för att sänka matpriserna i Sverige, säger partiledare Magdalena Andersson. 


Matpriserna är mer än 25% högre än 2021 och kostnadsökningarna slår hårdast mot de som redan har det svårt. Var tredje hushåll kämpar med att få ekonomin att gå ihop och varannan ensamstående förälder med lägre inkomst har inte råd att sätta näringsrik mat på bordet.

– Ensamstående föräldrar tvingas låna till mat och svenska folkets skulder till Kronofogden har nått rekordnivåer. EU behöver kliva in och öka konkurrensen, sätta press på matjättarna och ta kontroll över matpriserna, säger Lawen Redar, gruppledare i kulturutskottet i Riksdagen.

Socialdemokraterna har tidigare lagt flera nationella förslag på hur hushållen kan stöttas genom den ekonomiska krisen. Bland annat en bankskatt på övervinster som kan bidra till åtgärder som ett extra barnbidrag, ett tillfälligt höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar och en tankrabatt särskilt riktad till hushåll på glesbygden.

– Nu tar vi det här ett steg längre, och föreslår att EU tar ett större ansvar för att säkra lägre matpriser i Sverige och Europa. Eu måste använda alla sina verktyg för att göra upp med marknadsmisslyckanden och stoppa skadliga sammanslagningar som leder till en oligopolsituation för matmarknaden i Europa, säger Anders Österberg, biträdande finansborgarråd i Stockholm stad.


Förslagen i korthet:

  • Matpriskommission i EU. Konkurrensen minskar i den europeiska livsmedelsindustrin. Vi föreslår att en matpriskommission införs, alltså en särskild grupp med uppdrag att följa och agera mot skenande matpriser – nu och i framtiden. Vi ser framför oss att representanter från hela livsmedelskedjan ska ingå – från producenterna, till grossistledet och de stora matkedjorna. EU-kommissionen behöver också stärka sitt arbete för en välfungerande marknad och se till att ta kontroll över oskäliga prisökningar.
  • Gör upp med marknadsmisslyckanden och stoppa skadliga sammanslagningar! EU måste använda alla sina verktyg för att förhindra sammanslagningar som förvärrar oligopolsituationer. Marknadsinflytandet och det finansiella ägandet i EU:s livsmedelsförsörjningskedjor behöver utredas!
  • Se över EU:s konkurrenslagstiftning. Om det visar sig att nuvarande regelverk inte är tillräckligt, behöver EU:s konkurrensregler ses över för att anpassa den till målet att företagens beteende ska respektera konsumenternas rätt till överkomliga livsmedelspriser.
  • Krav på ökad transparens om livsmedelsföretagens kostnader och vinster. Det måste bli enklare att identifiera oskäliga prisökningar och följa upp matjättarnas övervinster! Exempelvis genom att skapa en databas för produktionspriser eller visa produktionspriser i butik.
  • Säkra livsmedelsbutiker på landsbygden. I många mindre samhällen leder sammanslagningar till att invånarna inte har några butiker att välja mellan, med ökade priser och sämre utbud som följd. Vi vill att Sveriges regering prioriterar att EU-medel från regionalstödet används för att se till att det finns fungerande service och en sund konkurrens på Sveriges landsbygder. Det är viktigt för både beredskapen, konkurrensen och för möjligheten att bo och verka i hela landet. 
  • EU måste leverera på de lagförslag som utlovats om att stärka livsmedelssystemen.[1] Flera förslag har utlovats som en del av ”Från jord till bord strategin” bland annat om hållbara livsmedelssystem. Förslaget behöver se till att konkurrensen i livsmedelskedjan stärks så att vanligt folk inte drabbas av giriga mellanhänder.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Ny riktning för Sverige - svenska ska vara huvudspråk i skolan26.6.2024 15:17:37 CEST | Pressmeddelande

Svenska ska vara huvudspråk i skolan. Därför föreslår Socialdemokraterna att minimikravet på andelen undervisning som ska vara på svenska i grundskolan höjs till minst 75 procent. Gräddfiler med obehöriga lärare på engelska skolor ska tas bort och svenska ska användas vid betygsättning och annan myndighetsutövning. Att svenska ska vara huvudspråk bör också vara grundregel i en obligatorisk gymnasieskola.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye