Liberalerna Västra Götalandsregionen

Satsningar på primärvården och kulturen i Liberalernas förslag till budget

Dela

Idag presenterar Liberalerna sitt förslag till budget för Västra Götalandsregionen 2025. Det är en budget som innehåller satsningar på primärvården, fler husläkare, omställningen till en nära vård och att korta vårdköerna. I budgeten finns även flera satsningar på kulturen.

- När den rödgröna ledningen tvärbromsar omställningen till en nära vård så sätter Liberalerna primärvården först. Vården behöver komma närmare patienterna, det måste bli lättare att få en tid hos sin vårdcentral och akutsjukhusen behöver avlastas. Vi tillför därför vårdcentralerna 900 miljoner de kommande åren. Alla patienter ska ha en husläkare, därför förstärker vi ersättningen för fast läkarkontakt. Vi vill även ta fram en färdplan för hur regionen ska nå målet om 1100 patienter per allmänläkare. Dessutom återinför vi en långsiktig omställningsbudget, säger gruppledaren och regionrådet Pär Lundqvist (L).

- Tiotusentals patienter väntar i en allt längre kö för ett första besök eller operation i Västra Götaland. Den rödgröna ledningen har satt vårdgarantin ur spel. Att minska vårdköerna är just nu den viktigaste frågan. Därför avsätter vi en halv miljard för att korta köerna genom upphandling, samtidigt som vi stärker jourcentralerna och tillsätter en utredning om remisskrav till akuten, fortsätter Pär Lundqvist (L).

Ny lönesatsning sjösätts
- Det är uppenbart att den rödgröna personalpolitiken inte levererar. Kompetens och erfarenhet måste löna sig. Mandatet för första linjens chef måste stärkas. Vi sjösätter även en ny satsning på 350 miljoner för konkurrenskraftiga löner, säger pär Lundqvist. 

Satsningar på kulturen
Liberalerna mer än fördubblar finansieringen av kulturresidens och stöd till ukrainska kulturutövare, det tillförs mer pengar till det fria kulturlivet och till Blåsmusik i Väst.

- Flera av regionens kulturinstitutioner har drabbats svårt av inflationskrisen, inte minst GöteborgsOperan och Symfonikerna. Därför tillförs kulturnämnden 32 miljoner för att stärka sina fleråriga uppdrag. Kulturen behöver fredas från ett stålbad, säger Pär Lundqvist.

- Sverige har idag en läskris. Var femte elev i årskurs fyra kan inte läsa ordentligt och små barns vardag domineras av surfplattor, mobiler och datorer. Att kunna läsa och skriva är grunden för allt lärande. För att stärka det läsfrämjande arbetet i länet sjösätts en lässatsning på 17 miljoner, fortsätter Pär Lundqvist (L).

- Västra Götalandsregionen har en rad problem som kräver nya lösningar. Vi ser ett bristande regionalt ledarskap som inte tar ansvar och som försöker lösa problem med att kasta in mer pengar. Det är fel väg att gå. Regionens dysfunktionella organisation har tappat sin styrning, avslutar Pär Lundqvist (L).

Läs budgeten i sin helhet nedan.

För fler kommentarer kontakta enligt nedan.

Kontakter

Dokument

Vi är Västra Götalands liberala parti

Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. Liberalerna driver på för att stärka och utveckla vården som finns nära dig, för en hållbar regional utveckling och en kollektivtrafik som fungerar där du bor samt för fler satsningar på kulturen i Västra Götaland. Läs mer om oss.

Följ Liberalerna Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Liberalerna Västra Götalandsregionen

Grönblå Samverkan presenterar en satsning om 500 miljoner kronor för att korta vårdköerna inom sjukvården14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna tilldelar i sina respektive budgetar för 2025 en engångssumma på 500 miljoner kronor till den Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden för att upphandla vårdkapacitet. Syftet är att förbättra tillgängligheten, korta köerna och öka måluppfyllelsen för vårdgarantin. Västra Götalandsregionens största utmaning handlar om att komma till rätta med vårdköerna. Även om betydande resurser har tillförts har inte regionens sjukhus levererat tillräckligt mycket vård. Våra egna sjukhus spelar en central roll, men när tusentals patienter har väntat för länge på vård behöver vi överväga fler lösningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye