Vårdföretagarna

Månadens specialstudie: Två år efter pandemin – hur har vårdköerna utvecklats sedan dess?

Dela

I april 2022 bedömdes Covid 19-pandemin vara över i Sverige. Nu har det gått två år sedan pandemin officiellt förklarades över i Sverige och frågan är vad som har hänt med vårdköerna? Hur har andelen i vårdkön som väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd/operation utvecklats?

Se siffror region för region. 

Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna Inga restriktioner

2022 bedömdes Covid 19-pandemin vara över i Sverige. Under pandemin ökade vårdköerna till den planerade specialistvården.

Nu har det gått två år sedan pandemin officiellt förklarades över i Sverige och frågan är vad som har hänt med vårdköerna.

I Sverige var det totalt 2 900 personer fler i april 2024 som väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd/operation jämfört med i april 2022. Andelen som väntat längre än vårdgarantin vad densamma i april 2024 som i april 2022.

I 10 av 21 regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd/operation högre i april 2024 än i april 2022.

I Region Västerbotten har andelen ökat från 41 procent till 53 procent mellan april 2022 till april 2024.

- En viss förbättring kan noteras de första månaderna på året vad gäller antalet personer som väntat längre än vårdgarantin för att få träffa en specialist. Dock ligger nivåerna i april för antalet som väntat längre än vårdgarantin för att få en åtgärd eller operation högre än i både april 2022 och april 2023, säger Björn Arnek, branschekonom.

- Det är inte pandemin, strejken, finanskrisen eller annat som orsakar vårdköerna. Flera åtgärder krävs för att ingen ska behöva vänta längre än vårdgarantin. Att upphandla mer vård så att kapaciteten möter de faktiska behoven i landet är en nyckel som kan göra stor skillnad för många, säger Karin Elinder, näringspolitisk expert sjukvård. 

Kontakter

Bilder

Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Ladda ned bild
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Ny rapport: Valfrihetens historia inom vård och omsorg30.5.2024 15:48:02 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterar Vårdföretagarna rapporten "Valfrihetens historia - En historisk kartläggning av de politiska reformerna och strömningarna av valfrihet inom vård och omsorg". Syftet med rapporten är dels att kartlägga de historiska förändringarna som skett inom vård och omsorg avseende valfrihet, dels att följa de politiska strömningarna som ägt rum parallellt. Rapporten gör en djupdykning i valfrihetens historia och de politiska reformer som lett fram till dagens system.

Månadens Assistansbarometer: Inför generell tillståndsplikt för assistans – kryphål för oseriösa aktörer måste bort.27.5.2024 13:45:43 CEST | Pressmeddelande

Månadens specialgranskning rör det faktum att alla slags anordnare har minskat de senaste åren – förutom den där brukaren själv anställer sina assistenter och sköter assistansen. Den kategorin har ökat markant med hela 45 procent mellan januari 2020 och april 2024. Vårdföretagarna ställer nu krav på att även den som formellt anställer sina egna assistenter ska ha tillstånd för att minska risken för välfärdsbrottslighet.

Månadens vårdkörapport: Väntetider längre än 90 dagar inom ortopedi – många väntar för länge i Region Skåne och i VGR2.5.2024 13:51:32 CEST | Pressmeddelande

Det är stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd/operation inom ortopedi. Av samtliga personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd/operation i mars 2024 hade 10 600, motsvarande drygt 16 procent, väntat på en åtgärd/operation inom ortopedi. Se listan region för region i rapporten.

Vårdföretagarnas Assistansbarometer: Ytterligare 650 personer skulle kunna få assistans utan högre kostnader för samhället om resurserna används effektivare29.4.2024 11:00:17 CEST | Pressmeddelande

April månads Assistansbarometer från Vårdföretagarna specialgranskar vad som skulle inträffa om kommunerna slutade bedriva personlig assistans i egen regi. Man konstaterar att utan att tillföra systemet en enda krona så skulle 650 personer ytterligare kunna få rätt till personlig assistans. Det skulle dock kräva att staten och kommunerna agerade tillsammans för att hitta bästa möjliga lösningar för personer med stora funktionsnedsättningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye