Studielån allt vanligare – försämrad ekonomi en anledning
En högre andel studerande tog studielån under förra året. En tuffare ekonomi med ökade levnadsomkostnader beskrivs som en av flera anledningar till den ökande lånebenägenheten hos landets studerande.
Sedan 2011 har andelen studiemedelstagare som använder studiemedlens lånedel ökat stadigt, men de två senaste åren har ökningen varit ovanligt stor. Under 2023 tog 75 procent lån utöver bidraget. Det är en ökning med en procentenhet jämfört med året innan. Att en högre andel studiemedelstagare läser på eftergymnasial nivå, där lånebenägenheten är högre, har bidragit till ökningen. En annan bidragande faktor är den stigande inflationen.
– De allra flesta som studerar i Sverige tar både studielån och studiebidrag från CSN för att finansiera sina studier. Vi ser dock en stigande andel som utnyttjar lånedelen och inte bara bidraget. En anledning till det var troligen ökande priser i samhället som vi såg under fjolåret, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.
Även förändringar på arbetsmarknaden kan bidra till hur benägen man är att låna.
– Många studerande arbetar vid sidan av studierna för att förbättra sin ekonomiska situation och minska behovet av lån. Men förändras arbetsmarknaden och möjligheterna att arbeta minskar, så som under pandemin till exempel, så ökar benägenheten att låna, säger Jonas Larsson.
Fler kan ta tilläggslån
14 procent av alla studiemedelstagare valde under förra året att ta tilläggslån, vilket är i nivå med året innan. Tilläggslån är ett extra lån på som mest cirka 4 000 kr som kan ges till studerande över 25 år som haft en viss inkomst innan studierna. En tidigare rapport från CSN visar att fler studerande skulle kunna använda möjligheten att ta tilläggslån.
– Rapporten visade att 25 procent av alla studerande med studiemedel skulle kunna ta tilläggslån, vilket kan vara ett viktigt tillskott om man exempelvis är en äldre studerande och har större utgifter, säger Jonas Larsson.
Nivån på studiemedlet höjdes – med en viss eftersläpning
Studiemedelsnivån är knuten till prisbasbeloppet och inför varje nytt år justeras nivån för att studiemedlen ska följa den allmänna prisutvecklingen i samhället. Under förra året höjdes studiemedlen från 12 052 kronor till 13 156 kronor för fyra veckors studier (bidragsdel 3 988 kronor, lånedel 9 168 kronor). Men den snabba prisökningen fortsatte under 2023 vilket påverkade studiemedlets köpkraft, åtminstone tillfälligt.
– Snabba prisökningar som de vi såg under 2023 urholkar studiemedlens köpkraft. Men när ett nytt prisbasbelopp sätts justeras studiemedelsbeloppen så att de kommer ikapp prisutvecklingen i samhället, om än med viss eftersläpning, säger Jonas Larsson.
För mer information om hur studiestödet utvecklades under 2023 finns rapporten Studiestödet 2023.
Nyckelord
Kontakter
Jonas LarssonAnalytikerCSN
Tel:060 - 14 63 61Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Bilder
Länkar
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Studier och arbete kan vara en bra kombination18.12.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio högskolestuderande med studiemedel arbetar vid sidan studierna. Huvudanledningen? Studiemedlet anses inte vara tillräckligt. Men studier och arbete kan vara en ganska bra kombination. Studerande som arbetar i lagom omfattning presterar nämligen bättre än de som jobbar både mycket och lite.
Ljusning för omställningsstudiestödet – handläggningstakten ökar9.12.2024 08:19:13 CET | Pressmeddelande
Efter två utmanande år med omställningsstudiestödet börjar nu vinden att vända. Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt. Nyligen beslutade också riksdagen om lagändringar som kommer göra det enklare att utreda villkoren.
Stor variation i studentekonomin – tuffare för äldre studerande3.12.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den ekonomiska situationen bland högskolestuderande med studiemedel varierar stort mellan åldrarna visar en ny rapport från CSN. Yngre studerande klarar ofta ekonomin bra, medan äldre studerande har det svårare. Ekonomin till trots är de flesta nöjda med sin studiesituation.
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum