Socialdemokraterna

S: EU måste agera mot högerextrema våldsklubbar

Dela

I både Sverige och Europa har vi i närtid sett hur högerextremt hat och hot på nätet växer och göder politiskt våld som skadar sammanhållningen i vårt land. Det är en del av de auktoritära och högerpopulistiska rörelser som agerar för att öka spänningarna och splittra våra samhällen.  

Extremhögern arbetar aktivt för att rekrytera unga killar via sociala medier och på nätet. Konspirationsteorier, prorysk propaganda, rasism, våld, desinformation och antidemokratiska budskap blandas med en beundran av auktoritära ledare. Dessutom lär man unga män att slåss genom högerextrema våldsklubbar runtom i Europa. Nu växer de även i Sverige - vi har sett dem i Värmland, Skåne, Hälsingland och Småland. Våldsklubbar med syftet att skola in unga killar i den högerextrema ideologin och i att bruka våld. Det hotar Sveriges trygghet och säkerhet. 

Därför presenterade Socialdemokraterna idag förslag för att få stopp på de högerextrema våldsklubbarna. 

- Europas konservativa partier är på god väg att formera ett Tidö-avtal för EU. Ett avtal där Europas moderata och konservativa partier ska fronta en högerpopulistisk agenda. Det riskerar inte bara ett EU där enigheten om stödet till Ukraina försvinner, där klimatarbetet går bakåt och där EU kommer sluta vara ett samarbete för demokrati och säkerhet. Det riskerar dessutom att ge fritt spelrum och ny luft till den våldsbejakande högerextremismen, säger Anders Ygeman (S) 

Högerpartierna som samarbetar med extremhögern i Europa kommer aldrig att sätta stopp för denna fruktansvärda utveckling. Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera den här utvecklingen, därför presenterar de en plan för hur vi kan stoppa högerextremismens frammarsch i Europa.  

- Unga killar letar efter tillhörighet och gemenskap. Det utnyttjar extremhögern. De rekryteras online för att sedan tränas i våldsklubbar. 1920-talets stormtrupper är tillbaka, med det långsiktiga målet att splittra våra länder. Sverige och EU behöver ta krafttag mot högerextremismen. Läget är akut, säger Amalia Rud Stenlöf (S), riksdagsledamot 

Socialdemokraterna föreslår att EU ska anta en samlad strategi mot högerextremism:   

Ett. Vi vill att hela EU ska anta en enad hållning där högerextremismen definieras som ett säkerhetshot för Europa.  

Detta för att säkerställa att övervakning sker av farliga högerextrema grupper. Och att ett ökat gränsöverskridande underrättelsesamarbete kan möjliggöras. Idag har inte EU en gemensam strategi och vi ser nu hur läget är akut.   

Två. EU måste agera för att stoppa de nya högerextrema våldsklubbar som växer fram i Europa. 

Framväxten av våldsklubbar och andra typer av rörelser som arbetar för att destabilisera och splittra länder inifrån måste stoppas. Vi ser hur våldsklubbarna växer snabbt i Europa och Sverige – och flera faktiska försök till statskupper har också upptäckts och avvärjts. Till exempel behövde Tyskland sätta in 3000 poliser i en gryningsräd 2022 för att gripa en farlig högerextrem rörelse som ville genomföra en statskupp.  

Tre. Vi vill tända lampan i internets mörka hörn. Använd EU för att stoppa extremisters försök att på nätet rekrytera unga killar till våldsdåd i Sverige.  

Mycket av EU:s reglering av sociala medier har fokus på de stora sociala-medier-plattformarna. Men vi vet att det högerextrema och proryska materialet ofta sprids på mindre kanaler än Facebook och Instagram. 

Därför behöver EU agera för att mindre plattformar inte ska vara megafoner där högerextrem propaganda sprids fritt. De regelverk (DSA) som finns för att reglera stora plattformar måste användas även här.   

Dessutom behöver EU använda ny teknik som AI för att identifiera och stoppa de högerextremas rekryteringsförsök. EU måste också höja kraven om aktiv moderering av chattar, forum och andra kommunikationskanaler inom spel för att identifiera och ta bort hatiskt eller extremistiskt innehåll.   

Att detta görs är avgörande för att högerextremismen inte ska tillåtas fortsätta växa i Sverige och Europa och det är avgörande för att unga killar inte ska dras in i extrema och våldsamma miljöer. 

Presskontakt:

Angelica Vallgren, pressekreterare, 076-555 93 12, angelica.vallgren@socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye