SGU första myndighet med helt öppna och kostnadsfria data
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har som första svenska myndighet släppt sina geologiska dataprodukter som öppna data, vilket innebär att de blir kostnadsfria att hämta och använda för den som vill. SGU:s webbplats har också byggts om så att det ska bli lättare att hitta olika data inom samma användningsområde.
Geologisk information är avgörande för hela samhället. Den används inom arbetet med klimatanpassning, klimatomställning och hantering av geologiska risker som ras och skred, fysisk planering, material- och råvaruförsörjning, civilt och militärt försvar, för att nämna några områden.
SGU blir nu den första myndighet i Sverige som tar ett helhetsgrepp alla på tidigare avgiftsbelagda produkter. Med öppna data blir SGU:s geologiska data helt kostnadsfria. Licensformen är Creative Commons Noll (CC0). CC0-licens innebär att data kan användas och återanvändas utan restriktioner. Förändringen är en direkt följd av genomförandeakten enligt öppna data-direktivet från februari 2023.
– SGU vill uppmuntra till ökad användning och bearbetning av den data vi tillhandahåller. Vår förhoppning är att informationen kan komma till användning i allt från forskning till nya smarta webbtjänster, och vi bidrar på så sätt till ökad samhällsnytta, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
I samband med lanseringen har myndigheten också förenklat kategoriseringen av data på webbplatsen så att det ska bli lättare att hitta olika data inom samma användningsområde. Ett arbete med att förtydliga kopplingen till kompletterande tjänster och kunskapsprodukter, som handledningar, rapporter och annan stödinformation, har också inletts. Åtgärden syftar till att göra det enklare både för privata och offentliga aktörer att använda och förädla myndighetens geologiska data i sina verksamheter.
Det kommer att finnas färdiga datamängder inom de flesta av SGU:s produktområden. Produkterna finns tillgängliga både som nedladdningsbara filpaket och maskinläsbara API:er.
– SGU har nu avvecklat de manuella leveranser av geologiska data som tidigare skötts av vår kundtjänst. Vi kommer även fortsättningsvis att erbjuda vägledning för de som behöver hjälp att hitta rätt data och få råd om vad den kan användas till, säger Kerstin Johansson, projektledare på SGU.
Du hittar SGU:s geologiska data på webbplatsen sgu.se under "Produkter och tjänster". Nedladdningsbar data, API:er, visningstjänster och Inspire-data har samlats under ett antal ämnesområden.
– Vi har valt de format som vi tror är de bästa för att kunna vidareutnyttja vår information och som följer standarder på området, säger Kerstin Johansson.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seFölj Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.
Nu går Mineraljakten in i sin slutspurt – ta chansen och vinn!18.9.2024 09:36:05 CEST | Pressmeddelande
Årets upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU), går mot sitt slut. Men än kan du vara med och tävla om 150 000 kronor. Fram till och med den 30 september har du möjlighet att skicka in dina observationer av stenblock eller berg via appen ”Mineraljakten”.
Riksintresse för kalk i Slite utökas4.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Området kring den riksintressanta kalkstensfyndigheten Filehajdar på Gotland utökas efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att långsiktigt säkra svensk cementtillverkning. Fyndigheten bedöms som så viktig för den nationella försörjningen av kalksten att utebliven produktion skulle medföra allvarliga konsekvenser för samhället.
SGU borrar i Skåne inför framtida koldioxidlagring29.8.2024 08:30:16 CEST | Pressmeddelande
Utanför Skånes sydkust kan det finnas goda möjligheter att lagra koldioxid i syfte att minska utsläppen. Därför undersöker nu Sveriges geologiska undersökning (SGU) berggrunden i sydligaste Skåne som har samma uppbyggnad som den ute till havs. I morgon, den 30 augusti, drar djupborrningarna igång i Smygehamn i Trelleborgs kommun.
Nu startar Mineraljakten – är du redo?27.6.2024 14:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sök, finn, skicka in, vinn! I dag, den 27 juni, lanserar Sveriges geologiska undersökning (SGU) den folkliga och populära tävlingen Mineraljakten i ny tappning. Ta chansen att vara med i ett kunskapshöjande och spännande äventyr där du har möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt tävla om 150 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum