Ökat återvändande efter myndighetssamarbete
Sedan november i fjol har antalet personer som återvänt till sina hemländer med chartrat flyg ökat från i genomsnitt 18 till 30 personer per resa. Det sker som en följd av att tre myndigheter nu arbetar i ett operationscentrum.
För att effektivisera handläggning, utbyta kunskap och optimera samarbetsformerna har personal från Migrationsverket, Polismyndigheten och Kriminalvården arbetat tillsammans i ett så kallat operationscentrum i Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg.
– Syftet är att vässa våra förmågor i både det dagliga arbetet och den strategiska planeringen. Genom vårt nya arbetssätt blir kontakterna såväl enklare som tätare. Vi får dessutom ett bättre gemensamt fokus i det uppdrag vi fått från regeringen om att öka återvändandet, säger Sara Åhman, avdelningschef på Migrationsverket.
En utvärdering visar att samlokaliseringen lett till smidigare överlämnanden av ärenden från Migrationsverket till Polismyndigheten, att beläggningen på Migrationsverkets förvar ökat, att planering av verkställighetsresor och att beläggning av chartrade flyg förbättrats. Samlokaliseringen ska därför förlängas till och med årets slut.
– Samlokaliseringen underlättar gemensamma prioriteringar och ökar förståelsen för varandras arbete, säger polismästare Mats Berggren, nationellt ansvarig för polisinsatsen.
Antalet personer som återvänt till sina hemländer med chartrat flyg har ökat från i genomsnitt 18 till 30 personer per resa under perioden då operationscentret varit igång, november 2023 till och med maj i år. Under samma period har Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, verkställt runt 1700 personer, varav 250 med charter. Med chartrade flyg avses resor där ett flygplan hyrs för att ta de återvändande personerna till en och samma destination.
De personer som inte verkställs med chartrat flyg, det vill säga majoriteten av de personer som återvänder med polisen som handläggande myndighet, reser med reguljärflyg. Sådana resor kan ske med eller utan eskort av personal från NTE.
– Samarbetet ger en långsiktighet i planeringen vilket underlättar för de tre myndigheterna att sätta in resurser i rätt tid för att få bäst resultat. Vi delar samma operativa lägesbild och kan göra justeringar i stunden om det behövs, säger Joacim Trybom som är chef för Nationella transportenheten på Kriminalvården.
Fakta
Migrationsverkets uppdrag är att se till att personer som har ett lagakraftvunnet avslag (ett beslut som inte längre kan överklagas) på sin ansökan om uppehållstillstånd att återvända till sitt hemland självmant. När så inte sker eller personen håller sig undan myndigheter överlämnar Migrationsverket ärendet till Polismyndigheten. När polisen är handläggande myndighet för återvändandet kallas att man återvänder med tvång. Det är inte detsamma som att tvångsmedel behöver användas. Det sker relativt sällan. Resorna, i huvudsak med flyg, hanteras av Kriminalvården.
Presskontakter
Migrationsverkets presstjänst, tel: 010-485 66 55
Polisen mediecenter, tel: 010-56 391 70
Kriminalvården presstjänst, tel: 011-496 31 00
Kontakter
Migrationsverkets presskontakt
kl 8.30-16.30 på vardagar
Följ Migrationsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket
Ett år med höjt lönekrav1.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Ett år har gått sedan lönekravet för arbetstillstånd höjdes och i en ny rapport har Migrationsverket analyserat dess effekter och resultat. I analysen framgår det att andelen avslag ökat inom vissa branscher och yrken, är oförändrat eller minskat inom andra. Samtidigt går det inte att med säkerhet bedöma att de senaste årets förändringar enbart beror på att lönekravet höjts.
Fler personer med utvisningsbeslut väntas lämna Sverige21.10.2024 09:32:27 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer fortsatt att cirka 10 000 personer söker asyl i Sverige i år. Samtidigt höjs prognosen för antalet personer med avslag på ansökan om uppehållstillstånd som självmant lämnar landet. – Vi höjer prognosen för i år, mot bakgrund av utfallet under året och för att vårt arbete för att öka återvändandet väntas få ytterligare effekt, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.
Webbinarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?9.10.2024 13:14:28 CEST | Pressinbjudan
Varmt välkommen till ett webbinarium för journalister om hur Migrationsverket hanterar asylärenden.
Migrationsverket är en del av den nya satsningen mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:22:01 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
Färre asylsökande till Sverige – men fler ukrainare väntas söka skydd26.7.2024 09:39:56 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer att cirka 11 000 personer från Ukraina söker skydd i Sverige i år, vilket är 3 000 fler än bedömningen i föregående prognos. Samtidigt skrivs prognosen för antalet asylsökande från andra länder ner. – Trenden med ett minskat antal asylsökande i Sverige fortsätter, säger Annika Gottberg, överdirektör på Migrationsverket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum