Norrköpings kommun

Säkerhetszon införs för ökad trygghet i Hageby

Dela

Polisen kommer att införa en säkerhetszon i stadsdelen Hageby i Norrköping med start onsdagen den 5 juni. Syftet är att öka tryggheten efter de grova våldsbrott som har skett i området.

– Vi har ett mycket allvarligt läge i Norrköping orsakat av kriminella gäng som inte har någon plats i vår kommun. Regeringen har gett polismyndigheten en rad olika verktyg för att de ska kunna ta sitt ansvar för att upprätthålla lag och ordning. Vi står bakom de åtgärder som nu vidtas och jag tror att många Norrköpingsbor ser införandet av säkerhetszon som en nödvändig åtgärd. Det behövs krafttag för att strypa den kriminella verksamheten som pågår i Norrköping, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det är första gången en säkerhetszon införs i Sverige. Syftet är att öka tryggheten och försvåra för de kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott. Den som bor eller rör sig inom säkerhetszonen kan märka att polisen är mer närvarande och gör fler förebyggande kontroller.

– Vi välkomnar att polisen använder alla verktyg som finns att tillgå för att vända utvecklingen i Norrköping. Våra verksamheter gör nu de anpassningar som krävs så att kommunal service lämnas opåverkad. Det är viktigt att komma ihåg att det här är ett initiativ från polisens håll för att öka tryggheten, och tryggheten för Norrköpings invånare är av högsta prioritet. Vi måste tillsammans arbeta för att vända den negativa spiral vi upplevt den senaste tiden i Norrköping med flertalet våldsbrott där personer, även i unga åldrar avlidit, säger Anna Selander, kommundirektör.

Det område som berörs är Hageby, inklusive Mirum galleria.

På tisdagseftermiddagen höll polisen en pressträff där de bland annat informerade om hur allmänheten kommer att märka av att en säkerhetszon införs:

  • Högre polisnärvaro än vanligt i Hageby.
  • Polisen kommer att genomföra fler visitationer och fler husrannsakningar i fordon.

Lokalpolisområdeschef Frida Braf informerade också om att polisen ska vara noggranna med att inte vidta fler åtgärder än situationen kräver. Beslut om att visitera en person baseras på underrättelseinformation och sällskap.

Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0725-83 69 66

Anna Selander
Titel: kommundirektör
Telefon: 0724-65 20 54

____________________________________________________

Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Reviderad handlingsplan för heltid som norm11.6.2024 08:58:13 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun har efter tidigare tagna beslut uppnått målet att ha heltid som norm för alla anställda, och har en högre andel heltidsanställda och heltidsarbetande än övriga kommuner i landet. För att ge verksamheterna större flexibilitet vid nyrekrytering, verksamhetsplanering och budgetplanering föreslår kommunstyrelsens personalutskott nu ett nästa steg. Heltid ska också fortsatt vara utgångspunkten vid rekrytering, men handlingsplanen för heltid som norm revideras och ersätts med kollektivavtalets nu gällande skrivningar om höjd sysselsättningsgrad. Genom detta förväntas både verksamhetsplan och budget för 2025 kunna balanseras. Förslaget tas upp för beslut under kommunstyrelsen möte den 18 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye