Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Privata hyresvärdar i Varberg vill höja hyrorna med 14,9 procent för 2025

Dela

I Varberg har ett 70-tal privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 14,9 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar i landet ännu inte är helt klara, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. 

Regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige
Regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige Foto: Johan Öhman Inga restriktioner

– Det här känns inte seriöst! Bläcket på 2024 års hyresöverenskommelse som blev klar för några dagar sedan har inte hunnit torka ännu och redan nu kommer ett 70-tal privata fastighetsägare i Varberg och kräver nästan 15 procent ytterligare i hyreshöjning för 2025. Det är oerhört oansvarigt och provocerande av fastighetsägarna i dessa tuffa tider och väldigt stressande för alla hyresgäster i Varberg som omfattas av de här kraven, säger Ronny Bengtsson, ordförande i Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

– Vi frågar oss därför om de här privata fastighetsägarna och deras medlemsorganisation överhuvudtaget bryr sig om sina hyresgäster? De tre senaste åren har de privata fastighetsägarna krävt sammanlagt drygt 36 procent i hyreshöjningar. Det här visar på noll förståelse för hushållens tuffa situation och vi är innerligt trötta på att de inte har något hyresgästperspektiv överhuvudtaget.

För många hushåll har de senaste åren varit en riktigt tuff tid med kraftigt ökade levnadskostnader och en kamp för att få vardagen att gå ihop. Hyresgästerna har fått rejäla hyressmällar två år i rad vilket gjort att allt fler hyreshushåll fått svårare att klara ekonomin. Ett tredje år med höga hyreshöjningar riskerar att stjälpa många familjer.

I de årliga hyresförhandlingarna finns en sedan länge etablerad branschpraxis, där hyresmarknadens parter samlas till årliga hyresförhandlingar efter sommaren. Först då är hyresförhandlingarna för innevarande år samt de kostnadsunderlag som ligger till grund för hyresförhandlingarna klara. Hyresgästföreningen har ett lagkrav om att förhandla och det kommer vi göra. Men så här tidigt på säsongen finns inga konkreta underlag att förhandla om.

– Därför känns det här som ett riktigt fulspel, en slags låtsasförhandling. För vad tänker de att vi ska förhandla om? Vad ska de här höjningarna baseras på? För Sveriges hyresgäster är hyresförhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi tycker att de förtjänar mer än fula förhandlingsknep, säger Ronny Bengtsson.

 

Ett urval av hyresvärdar i Varberg som har påkallat förhandlingar om nya hyreshöjningar via sitt ombud Fastighetsägarföreningen GFR:

AB Anderbergs Skor

Ankarstenen Förvaltning AB

Baliro Fastigheter AB

D6 Förvaltning AB

Derome Hyresfastigheter AB

Derome Kungsäter AB

Ekorrens Fastighetsförvaltning HB

Familjen Strömqvist Fastigheter AB

Fastigheten Almer HB

Fastighets AB Maja

Fastighetsföreningen Kosacken i Varberg Ek för

Ferrum Förvaltnings AB

Ferrum Viskastigen AB

Granelund 1769 Ek för

Grimeton Fastighetsförvaltning HB

Gödestad Fastighetsförvaltning HB

Hajo AB

Hulegården Fastighetsförvaltning HB

Hunnestad Fastighetförvaltning HB

J M C Fastighets AB

Järngeten AB

KB Flickskolan 5

KB Globen nr 2

KB Strandskatan

KB Ullsaxen Varberg 1

KB Ullsaxen Varberg Bagaren

KB Ullsaxen Varberg Blykulan

KB Ullsaxen Varberg Vittruten

Klövern Fastighetsförvaltning HB

Kvarnliden Vbg1 AB

Lamago AB

Lilla Drottninggatan Ffv AB

Lugnet Fastighetsförvaltnings HB

Meras Bostäder AB

Nilslars i Varberg AB

Pre - Sound i Varberg AB

Siken 19 Fastighets AB

Snidaren 14 AB

Spannarps Fastighetsförvaltning HB

T&S Hyreshus AB

Vabränna Fastighets AB

Valinge Fastighetsförvaltning HB

Varberg Apotekaren 1 Fastighets AB

Varberg Timmermannen 6 Fastighets AB

Varbergshägern Fastighets AB

Viskastigens Fastighetsförvaltning HB

Viske HB

Östralång AB

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige

Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.

Tel:010-459 24 00kommunikation.vast@hyresgastforeningen.se

Om oss


Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye