Regeringens havsmiljöproposition: Naturskyddsföreningens kommentar
Statsministern, klimat- och miljöministern och landsbygdsministern presenterade idag regeringens proposition för en levande havsmiljö.
– Situationen i våra hav är akut, vilket arter som strömmingen, ålen, tumlaren, torsken och gäddan vittnar om. Vi måste skydda det som inte får försvinna och det innebär att Sverige måste flytta ut trålgränsen, skydda fler områden och minska fisket, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.
Under presskonferensen lade regeringen bland annat fram förslag om att förbjuda bottentrålning i skyddade områden, utöka skyddet av marina områden och flytta ut trålgränsen i Östersjön för att skydda sill och strömming.
– Ett beslut om att stoppa all bottentrålning i skyddade områden skulle vara ett mycket stort steg framåt. Vi har jobbat länge för att skyddet av marina områden ska utökas och kommer bli mycket glada om Sverige nu ser till att uppnå de internationellt överenskomna målen om detta, säger Beatrice Rindevall.
– Åtgärderna som regeringen presenterade är verkligen nödvändiga för livet i haven. Men hur verkningsfulla förslagen verkar bli får vi se när propositionen släpps, och jag hoppas kunna fira ordentligt då, säger Beatrice Rindevall.
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum