Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga

Dela

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Hjärtrum av Lidija Praizovic, premiär hösten 2024.
Hjärtrum av Lidija Praizovic, premiär hösten 2024. Illustration: Clara Dackenberg

Under de tidiga åren knöt Riksteatern till sig författare som Staffan Westerberg, Ingrid Sjöstrand, Siv Widerberg, Staffan Göthe och Göran Tunström för att nå ut till den unga publiken. Deras texter tog den unga publiken på allvar och utgjorde en våg av revolutionerande nyskriven dramatik som genom Riksteaterns turnéer nådde barn över hela Sverige. 

Genom skolteatern, som sökte upp barnen i skolorna, nådde Riksteatern en publik som aldrig tidigare haft möjlighet att uppleva teater. Idag har kultur för barn ett högt anseende hos svenskarna. Enligt rapporten Svenskarna och scenkonsten anser 81 procent av de tillfrågade att scenkonst för barn och unga är viktigt.  
 
– Vi är stolta över att bära traditionen av och nyfikenheten på nyskriven dramatik för barn och unga vidare.  Alla barn i Sverige ska ha möjligheten att uppleva teater oavsett ekonomiska hemförhållanden eller var i landet man bor. Vi är en viktig aktör för att säkra tillgången av teater med konstnärlig spets för alla barn i hela Sverige, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.
 
60 års-jubiléet firas med en heldag av premiärer för nyskrivna pjäser av Lidija Praizović och Loran Batti samt en cirkusföreställning av Half In Company. Praizović Hjärterum vänder sig till en publik från sex år och avhandlar med humor trångboddhet och drömmar. Battis Låt mig bara gå riktar sig till tonåringar och utforskar förlåtelse och försoning efter att en ung pojke begått ett fruktansvärt brott. I OUT utspelas ett helt cirkusuniversum som poetiskt bjuder på nervpirrande luftakrobatik.

Kontakter

Bilder

Låt mig bara gå av Loran Batti, premiär med Riksteatern 2024
Låt mig bara gå av Loran Batti, premiär med Riksteatern 2024
Ladda ned bild
OUT av Half In Company, premiär med Riksteatern hösten 2024. I. bild: Sébastien Klink och Morgane Stäheli.
OUT av Half In Company, premiär med Riksteatern hösten 2024. I. bild: Sébastien Klink och Morgane Stäheli.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye