Bara sju av tio som undervisar i grundskolan är behöriga lärare
Lärarbehörigheten i grundskolan ökar något, till 71,5 procent. Det visar statistik från Skolverket som Sveriges Lärare i dag analyserar på kommun- och länsnivå.
– Det är positivt att vi ser en liten ökning, men alla elever har rätt till undervisning av legitimerade lärare, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
I oktober 2023 hade motsvarande 71,5 procent av lärarna i grundskolan i Sverige lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.* Det är något fler än föregående läsår, då siffran låg på 70,8 procent. I gymnasiet ligger lärarbehörigheten nu på 84,2 procent vilket också det är en liten ökning, från 83,4 procent.
– Ökningen är positiv, men läget är fortsatt allvarligt. Alla elever har rätt till undervisning av legitimerade lärare, och alla lärare måste få möjlighet att göra ett bra jobb tillsammans med legitimerade kollegor. Det handlar om kvaliteten och likvärdigheten i svensk skola, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Även om lärarbehörigheten ökade något förra läsåret finns det kommuner där inte ens hälften av de som undervisar i grundskolan är legitimerade och behöriga. Vadstena har landets högsta lärarbehörighet (89,9 procent) och Ragunda den lägsta (43,5 procent).
– Det är ohållbart att det ser så olika ut och att alla elever inte får den undervisning de har rätt till. Läraryrkets status måste återupprättas, något som bara kan ske genom rejäla satsningar på lön, arbetsmiljö och kompetensutveckling. Både staten och arbetsgivarna har ett stort ansvar att ta, säger Anna Olskog.
Unika rapporter för alla kommuner
För att belysa de stora skillnaderna i lärarbehörighet runtom i landet har Sveriges Lärare sammanställt rapporter på såväl kommun- som länsnivå. Rapporterna innehåller inte bara en analys över utvecklingen i respektive kommun och län, utan också en sammanställning över lärarbehörigheten på samtliga skolor.
Se siffror för din kommun här.
* Här mäter vi antal heltidstjänster, och alltså inte antal personer. Antalet tjänster ger en mer rättvis spegling av undervisningen, men kan variera en del från antalet faktiska lärare.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seHanna SvenssonPressansvarig
Tel:076-844 44 34hanna.svensson@sverigeslarare.seLänkar
Om Sveriges Lärare
Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Glädjande att resultaten lyfter – men ökande resultatspridning oroar4.12.2024 11:29:52 CET | Pressmeddelande
– Det är mycket glädjande att svenska elever får den högsta snittpoängen på årtionden i matematik. Det visar att behöriga lärares insatser gör skillnad, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare. – Förbättringarna i resultaten nu visar att det har betydelse när ett land fokuserar på skolan och undervisningen. Det är ett fokus som inte får försvinna nu.
Sveriges Lärarstudenter om lärarutbildningsutredningen: – Äntligen hoppfulla.3.12.2024 16:38:46 CET | Pressmeddelande
I dag presenterades förslagen i Peter Honeths lärarutbildningsutredning. Bland annat föreslås höjda antagningskrav för att komma in på en förskollärar- eller lärarutbildning och mer ämnesdidaktik. – Det är glädjande att se att man tar Sveriges framtid på allvar. Ska vi utbilda fler lärare behöver de som går en förskollärar- eller lärarutbildning ges rätt förutsättningar att lyckas, säger Adam Kedert, ordförande för Sveriges Lärarstudenter.
Lärare undantas från informationsplikten: “En seger”26.11.2024 10:59:48 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärare är i dag glada över att lärare undantas från informationsplikten. – Det är en seger för oss. Vårt motstånd har gett resultat, säger Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog.
Sveriges Lärare: ”Satsa på utbildad personal i förskolan i stället för språkkrav”21.11.2024 13:04:21 CET | Pressmeddelande
Regeringen har i dag tillsatt en förskoleutredning som bland annat ska utreda språkkrav på personalen i förskolan. Bakvänt tycker Sveriges Lärare, som pekar på att i stället satsa på fler behöriga förskollärare. - Fyra av tio i förskolan saknar rätt utbildning. Det är där regeringen borde börja, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Adam Kedert omvald till Sveriges Lärarstudenters ordförande17.11.2024 15:19:22 CET | Pressmeddelande
I helgen hade Sveriges Lärarstudenter, en av landets största studentorganisationer, sin kongress i Göteborg. Under helgen beslutades det om bland annat att verka för att säkerställa en kvalitativ VFU och för en koncentrering av landets lärarutbildningar till färre lärosäten. Man röstade även fram en ny styrelse, där Adam Kedert, 27, ämneslärarstudent vid Uppsala universitet, fick förnyat förtroende som ordförande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum