Almega

Almega: Återhämtningen dröjer

Dela

Återhämtningen i tjänstesektorn dröjer ytterligare en tid. Inköpschefsindex för maj steg visserligen jämfört med april men ligger fortfarande utanför tillväxtzonen. Den positiva nyheten är att orderingången försiktigt börjar ta fart.

Kate Gabor

Inköpschefsindex (PMI) för den privata tjänstesektorn steg från 48,0 i april till 49,5 i maj.

Det var en välkommen ökning men index befinner sig fortfarande utanför tillväxtzonen (50). Tjänstesektorn är på väg ur lågkonjunkturen men det dröjer sannolikt till efter sommaren innan vändningen syns tydligt.

– Den goda nyheten är att tjänsteföretagens orderingång börjar öka försiktigt och att orderstockarna växer efter lång tid av kräftgång. Detta lägger grunden för ökad produktion i höst, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Däremot kommer det att dröja tills jobben blir fler i tjänstesektorn.

– Under lågkonjunkturen behöll tjänsteföretagen mer arbetskraft än de behövde. Det betyder att intresset för att nyanställa är lågt bland tjänsteföretagen just nu. Den privata tjänstesektorn står för hälften av jobben, så det är först när tjänsteföretagen börjar nyanställa som hela arbetsmarknaden vänder upp, säger Patrick Joyce.

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega: Tjänstefieringen möjliggör oändlig tillväxt i en ändlig värld10.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Oändlig tillväxt i en ändlig värld är en omöjlighet! Det har länge varit ett vanligt förekommande påstående som sägs förklara varför vi måste ge upp tanken på en stigande levnadsstandard. I en ny idéskrift utmanar Almega denna syn. “Genom tjänstefieringen kan vi både höja välståndet och minska utsläppen. Det omöjliga har blivit möjligt”, säger Fredrik Segerfeldt, Almega.

Almegas nya EU-program: Låt oss göra Europa en tjänst13.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

I EU, precis som i Sverige, är företagen en förutsättning för välstånd. Politikerna måste därför ta tag i de problem som tornar upp sig inför unionens företagare. “Med vårt nya EU-program vill vi ge de svenska EU-parlamentarikerna både insikter och förslag på reformer som kan skapa ett konkurrenskraftigt EU och därmed ett starkare Sverige”, säger David Wästberg, näringspolitisk expert, Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye