Biometria

Sveriges virkesförbrukning lägsta på åtta år

Dela

Biometria har publicerat sin årliga statistik över virkesförbrukningen i den svenska skogsindustrin. Årets rapport visar på en markant minskning för 2023.  Förbrukningen av rundvirke minskade med ca tre miljoner m3fub, från 75,2 miljoner m3fub 2022, till 72,1 miljoner m3fub 2023. Sågverken stod för merparten av denna minskning.

Välta
Välta Biometria Biometria

– Vi ser att det här är en stor minskning eftersom den långsiktiga trenden har varit en långsam ökning. Man får backa tillbaka till 2016 för att hitta en lägre förbrukning, säger Lars Björklund, affärsutvecklare på Biometria.  

Importen av rundvirke ökade från 6,3 miljoner m3fub till 6,8 miljoner m3fub. Sammantaget innebar detta att den totala förbrukningen av rundved med svenskt ursprung minskade med 3,6 miljoner m3fub, från 68,9 miljoner m3fub 2022 till 65,3 miljoner m3fub 2023.

Sågverken minskade sin förbrukning med ca 2,7 miljoner m3fub medan massabrukens rundvirkesförbrukning minskade med ca 0,4 miljon m3fub.

Den statistiska sammanställningen gäller massaindustri samt sågverk och trämekanisk verkstad, virke till bränslesektorn ingår inte i sammanställningen.

Nästan all virkesredovisning i Sverige, och merparten av virkesmätningen, går via den branschgemensamma ekonomiska föreningen Biometria och redovisningssystemet VIOL. Biometria har sedan 1985, på uppdrag av skogsindustrins branschorganisationer, samlat in, bearbetat och redovisat statistik över virkesförbrukningen i landet.

Rapporten kan i sin helhet läsas här: https://www.biometria.se/media/g4ckgtld/skogsindustrins-virkesfoerbrukning-2019-2023.pdf

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lars Björklund, Biometria
Lars Björklund, Biometria
Ladda ned bild
Välta
Välta
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla Sveriges skogsägare kan vara trygga i sina virkesaffärer. Uppdraget är att stödja och utveckla virkeshandel, logistik och produktion på virkesmarknaden. Biometria erbjuder även tjänster för digitalisering och automatisering av virkesflödet och virkeshandeln, samtidigt som vi har ett långsiktigt samarbete med forskningsinstitut och universitet. Genom vårt arbete verkar vi som ett informationsnav inom skogsnäringen och erbjuder en plattform med standardiserad och kvalitetssäkrad information som vi själva och andra aktörer kan bygga nya moderna tjänster på. Totalt är vi 850 anställda med verksamhet i hela Sverige, vårt huvudkontor ligger i Uppsala.

Följ Biometria

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Biometria

Sveriges virkesförbrukning minskade under 202226.6.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Biometria sammanställer årligen statistik över virkesförbrukningen i den svenska skogsindustrin, dvs massa- och skivindustri samt sågverk och trämekanisk industri. Virke till bränslesektorn ingår inte i sammanställningen. Rapporten för 2022 visar att den totala förbrukningen av rundvirke i den svenska skogsindustrin minskade med ca 1,2 miljon m3fub, från 77,0 miljoner m3fub 2021, till 75,8 miljoner m3fub 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye