Jernkontoret

Pressinbjudan: Invigning av världskongress för arkeometallurgi, AIE 2024, i Falun

Dela

Den 11 juni invigs den sjätte upplagan av den internationella konferensen Archaeometallurgy in Europe (AIE 2024). Konferensen, som pågår till 14 juni, samlar 200 deltagare från 30 länder och arrangeras i världsarvsstaden Falun. Jernkontoret står som arrangör och samarbetspartners för konferensen är Länsstyrelsen Dalarna, Falu kommun och världsarvet Falun, Dalarnas museum och Falu gruva.

Archeometallurgy in Europe 2024
Archeometallurgy in Europe 2024

Media hälsas välkomna att delta när Dalarnas landshövding Helena Höij invigningstalar (Pre opening):

Tid: Tisdag den 11 juni klockan 13.30–14.00
Plats: First Hotel Grand, Trotzgatan 9–11 i Falun, i konferensrummet Lustgården

Media är även välkomna att delta vid konferensinvigningen (Conference opening):

Tid: Tisdag den 11 juni klockan 15.00–15.30
Plats: First Hotel Grand, Trotzgatan 9-11 i Falun, i konferensrummet Lustgården

Vid denna invigning talar Annika Roos, vd för Jernkontoret och Alessandra Giumlia-Mair, internationell chef för AIE. På plats finns även Gert Magnusson, chef för AIE:s svenska organisationskommitté samt Catarina Karlsson, koordinator för den bergshistoriska forskningsverksamheten inom Jernkontoret.

Anmäl gärna deltagande till hanna.escobar-jansson@jernkontoret.se

För mer information om AIE 2024, se aie2024falun.com

Arkeometallurgi – en tvärvetenskaplig kartläggning 

Framställning, förädling och bruk av metaller har i 6 000 år varit centrala delar i samhällsutvecklingen. Historiska metallföremål speglar människors tekniska kunskap att tillverka metaller och hur de använts. Fältet är brett, allt från till exempel jordbruksredskap och byggnadsjärn till kyrkklockor och betalningsmedel som mynt. Arkeometallurgi är en specialinriktning av arkeologin, där naturvetenskapliga metoder möter humanistiska frågeställningar kring metallernas betydelse för människan.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

OM JERNKONTORET Jernkontoret är den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska järn- och stålföretagen. Jernkontoret företräder järn- och stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning. HANTERING AV PERSONUPPGIFTER Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd - https://www.jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Ny rapport: Kundefterfrågan stark motor i stålindustrins omställning19.6.2024 14:26:15 CEST | Pressmeddelande

Efterfrågan på stål med låga utsläpp är stark och genom sin omställning bidrar svensk järn- och stålindustri till en rad andra sektorers omställningsarbete. Det svenska stålet bidrar också till samhällets omställning genom hög kvalitet och avancerade egenskaper. Det visar en ny rapport från Jernkontoret. De höga omställningsambitionerna bidrar inte bara till reducerade koldioxidutsläpp utan stärker också Sveriges position på den globala marknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye