Socialdemokraterna

S: Förbättra stöldskyddsmärkningen inom EU

Dela

Stölder av båtmotorer, ridsadlar, skotrar och bildelar är ofta välplanerade och kopplade till organiserade, internationella ligor. Socialdemokraterna vill skydda svenska hem och komma åt stöldligorna genom bättre stöldskyddsmärkning inom EU.

Johan Danielsson.
Johan Danielsson.

Efter flera års minskning ökar nu antalet anmälda båtmotorstölder, under första kvartalet i år med 42 procent jämfört med samma period 2023. Båtmotorer är bara ett exempel på stöldbegärlig egendom. Det som stjäls återfinns sällan, ofta eftersom det förs utomlands. Europol vittnar om hur polisen i andra länder kan hitta upplag av misstänkt stöldgods men ändå inte lagföra ligorna eftersom det i dag är svårt att koppla stöldgodset till ett brottsoffer.

– Vi socialdemokrater vill skydda svenska hem och sätta dit internationella stöldligor. Därför vill vi se bättre stöldskyddsmärkning inom EU, säger Johan Danielsson, Socialdemokraternas andranamn i EU-valet.

Socialdemokraterna vill att EU utvecklar det system som utvecklats för att identifiera stulna bilar - det så kallade Schengens informationssystem (SIS). Under 2022 kunde två av tre stulna bilar som beslagtogs av europeisk polis och tull upptäckas.

Systemet har utökats till att gälla fler föremål, men Socialdemokraterna vill att fler ingår. Dessutom vittnar polisen om att slagningarna tar lång tid, att vissa seriemärkningar är lätta för ligorna att förvanska och att många inbrottsoffer inte har sparat serienummer när stölder anmäls.

Socialdemokraterna vill därför:

  • att EU tar fram en förstärkt standard för EU:s stöldskyddsmärkning med fler märkta föremål, säkrare märkning och förbättrad tillgång till serienummer för kunder. 
  • utöka Schengens informationssystem (SIS) för att inkludera fler stöldbegärliga föremål, till exempel värdefulla klockor, ridsadlar, skotrar och cyklar.
  • Ge Europol i uppdrag att utreda hur SIS-systemet kan göras mindre resurskrävande för nationella myndigheter.

Presskontakt:
Socialdemokraternas presstjänst,  08-700 26 83, press@socialdemokraterna.se 

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye