Majblommans Riksförbund

Viola blir Majblommans ungdomsreporter i Almedalen

Dela

Majblommans Riksförbund kommer till Almedalen med politikerveckans yngsta reporter. 14-åriga Viola Berglöf från Gotland har i uppdrag att intervjua alla partiledare. Temat blir barns fria rörlighet med kollektivtrafik, mot bakgrund av Majblommans uppmärksammade förslag till nationell reform. 

Viola Berglöf är Majblommans ungdomsreporter i Almedalen 2024.                          Foto: Tommy Söderlund
Viola Berglöf är Majblommans ungdomsreporter i Almedalen 2024. Foto: Tommy Söderlund

Majblomman skickar en ungdomsreporter till politikerveckan i Almedalen, med uppdrag att intervjua samtliga partiledare. 2024 har blir det 14-åriga Viola Berglöf som representerar barnrättsorganisationen. Hon kommer att ställa frågor mot bakgrund av Majblommans senaste reform; ett förslag som skulle ge alla mellan 12 och 18 år fri kollektivtrafik på kvällar, helger och lov.

- Jag har läst Majblommans rapport och tycker att det är jättebra krav. Nu är det ju som ett lotteri vilka ungdomar som får åka kollektivtrafik. Så jag ser fram emot att få veta vad politikerna tänker göra åt det.  Jag tror det kan bli bra intervjuer, jag har följdfrågor om de slingrar sig, säger Viola. 

I två decennier har Majblommans unga reportrar belyst barnrättsfrågor i Almedalen. De har bidragit till verklig förändring, som riksomfattande satsningar på sommarlovsaktiviteter, fria glasögon och regeringens  fritidskort som sjösätts nästa år. 

Majblommans generalsekreterare Åse Henell:

- Vi är jätteglada över att Majblommans ungdomsreporter har blivit en institution under politikerveckan. Och Viola blir perfekt i rollen med sitt engagemang och sin talang. Hon gör en jätteviktig insats för Majblomman och vår målgrupp.

Viola Berglöf är 14 år och bor i Fröjel nära Visby. Hon har redan hunnit utbilda sig på ett reporterkollo. 

- Det var jätteroligt. Jag tycker det är kul att få chans att prata med människor jag inte skulle ha träffat annars. Reporter är verkligen ett jobb jag kan tänka mig att ha i framtiden, säger Viola. 

För mer information kontakta, Liv Landell Major

Kontakter

Om oss

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Följ oss på Facebook och Instagram!

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

Majblommans jätterekord: 90 miljoner23.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter en intensiv vår kan Majblomman nu summera barnens insats. Årets majblommeförsäljning resulterade i en insamling på 90 miljoner kronor. En makalös ökning med hela 14 miljoner jämfört föregående års rekordnotering. Majblommans generalsekreterare Åse Henell: - Ett helt fantastisk resultat! Att barnen som säljer majblommor skulle passera 90-miljonersstrecket var bortom alla förväntningar. Vi på Majblomman är överväldigade, och vill verkligen tacka alla barn, alla volontärer och alla majblommeköpare som har bidragit. Majblommans insamling 2024 bygger på den klassiska försäljningen av majblommor på gator och torg, kompletterat av en robust digital struktur där varje barn har en personlig webbshop. Samtidigt jobbar Majblomman kommunikativt kring ändamålet, att motverka barnfattigdomen i Sverige. Detta har sannolikt bidragit till att fler barn vill sälja majblommor. Organisationen noterar ett ökat intresse: ca 51 000 unga majblommeförsäljare deltog i årets insamling, vilket är en ökning

Majblomman och H&M inleder samarbete2.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Majblomman inleder nu ett historiskt samarbete med modekedjan H&M. Som ny företagspartner har H&M skräddarsytt ett upplägg med värdecheckar för Majblomman, vilket innebär både resurseffektivisering och förstärkning av barnrättsorganisationens ändamålsuppfyllelse. Avtalet med H&M ger också möjlighet att möta efterfrågan hos de ungdomar som vänder sig till Majblomman, vilket har varit avgörande. När den klassiska majblommeförsäljningen är avslutad ägnar Majblommans volontärer hela året åt att dela ut individuellt, ekonomiskt stöd till barn och ungdomar i ekonomisk utsatthet, över hela landet. En stor del av majblommepengarna går till kläder och skor, varför samarbetet med H&M är särskilt värdefullt. Det har länge funnits en önskan från både Majblommans volontärer och i ansökningarna från barnfamiljer, om ett samarbete med just H&M. - Det här är verkligen guld. H&M går in med stor generositet och möjliggör för Majblomman att spara resurser, och samtidigt erbjuda killar och tjejer just de

Interflora stöttar Majblomman17.4.2024 13:21:24 CEST | Pressmeddelande

Årets majblommeförsäljning är i full gång. Hittills har barnens insamling slagit alla rekord. Majblommeförsäljningen har ökat rejält jämfört förra året när den andra insamlingsveckan inleds. Barnens insamling får sedan ett par år dessutom värdefull draghjälp av Interflora. Floristkedjan har tagit fram en särskild bukett i årets lila färger. För varje såld bukett går 30 kronor oavkortat till Majblommans arbete mot barnfattigdom i Sverige. Interfloras florist Anette Strahl: – Jag valde lila snittblommor som är typiska för säsongen, som klematis, prärieklocka och limonium. För att förstärka den vårfräscha känslan plockade jag in några vita också – lejongap, slöjsilja, Alstroemeria och Krysantemum Santini. Majblommans generalsekreterare Åse Henell om samarbetet: - Att barn över hela landet säljer majblommor är en tradition som verkligen hör våren till, och att få extra stöd genom en blombukett känns självklart och välkommet. Rätt samarbeten med engagerade företag är jätteviktigt för Majblo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye