Svenska kyrkan / Härnösands stift

Lärare och kurator sadlar om till diakon

Dela

I helgen tar läraren och kuratorn Maria G Ebervall i Örnsköldsvik ett nytt steg i livet. Efter att examinerats av domkapitlet i Härnösands stift vigs hon till diakon under en gudstjänst i Härnösands domkyrka. Men eleverna lämnar hon inte helt.

Maria G Ebervall är 43 år, bosatt i Örnsköldsvik och har en bakgrund som fältassistent, kurator och lärare.  Foto: Privat
Maria G Ebervall är 43 år, bosatt i Örnsköldsvik och har en bakgrund som fältassistent, kurator och lärare. Foto: Privat

Söndag 16 juni är det dags för en av årets mest stämningsfulla gudstjänster i Härnösands domkyrka. Under en vigningsgudstjänst ger den blivande medarbetaren sitt vigningslöfte och förklarar sig villig att med Guds hjälp fullgöra uppdraget.

Efter vigningen börjar Maria G Ebervall sitt nya arbete som diakon på halvtid i Gideå-Trehörningsjö församling. Samtidigt fortsätter hon, också på halvtid, sitt arbetar som kurator och lärare vid Höga Kusten Teoretiska gymnasium. 
– Jag brinner för att hjälpa människor på flera plan, så jag släpper inte mina elever helt, men jag får styrkan från min församling, säger Maria G Ebervall som i länge burit på ett kall till kyrkan.
– När jag hittade diakonin fick jag ett lugn i magen och kände frid. Gud kallade mig på så sätt, det tog många år innan jag förstod det, fortsätter hon.

Söndagens vigningsgudstjänst är den sista som biskop Eva Nordung-Byström leder innan hon går i pension i september. Under de närmare tio år hon verkat som biskop har över 50 blivande präster och diakoner vigts till tjänst i Härnösands stift. – Att möta och få följa våra diakon- och präststudenter från antagningsprocessen till vigningen är en av de uppgifter jag uppskattat allra mest under den här tiden, säger biskop Eva Nordung-Byström.

Bakgrund vigningstjänsten
Vigningstjänsten i Svenska kyrkan består av biskopar, präster och diakoner. Vigningen innebär, enligt Härnösands stifts etiska riktlinjer, en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar gentemot Gud, kyrkan och medmänniskorna.

Diakoni är kyrkans sociala arbete och betyder att kyrkan har omsorg om människor i utsatta situationer. Alla diakoner har i grunden en fackutbildning från högskola eller universitet, oftast inom socialt arbete eller vård och omsorg samt ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Gudstjänsten webbsänds
Den som inte kan vara på plats i domkyrkan har möjlighet att följa vigningsgudstjänsten den 16 juni via webbsändning: www.svenskakyrkan.se/harnosand/nyheter/live

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Söndagens vigningsgudstjänst äger rum i Härnösands domkyrka. Foto: Lena Vik
Söndagens vigningsgudstjänst äger rum i Härnösands domkyrka. Foto: Lena Vik
Ladda ned bild
Maria G Ebervall är 43 år, bosatt i Örnsköldsvik och har en bakgrund som fältassistent, kurator och lärare. Foto: privat
Maria G Ebervall är 43 år, bosatt i Örnsköldsvik och har en bakgrund som fältassistent, kurator och lärare. Foto: privat
Ladda ned bild

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

Unika kulturarv renoveras27.5.2024 14:13:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka kyrkor i Västernorrland och Jämtland-Härjedalen som får del av statliga pengar till renovering under 2025. Det handlar om 26,8 miljoner kronor som stiftsstyrelsen fördelar för att täcka en del av de kostnadskrävande insatser som planeras. – Renoveringsbehoven är stora och statens ersättning är mycket viktigt för arbetet med att vårda det gemensamma kulturarvet, säger Sara Hall, stiftsantikvarie i Härnösands stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye