Jernkontoret

200 forskare samlas i Falun för konferens i arkeometallurgi

Dela

Idag invigs den internationella konferensen Archaeometallugy in Europe (AIE) 2024 i Falun. Konferensen samlar 200 forskare från 30 länder och pågår 11-14 juni. Invigningstalar gör bland andra Dalarnas landshövding Helena Höij. AIE har arrangerats sedan 2003 men detta är första gången som konferensen hålls i Norden.

Idag samlas 200 forskare från 30 länder i Falun för invigningen av den internationella konferensen Archaeometallugy in Europe (AIE) 2024 i Falun. Vid invigningen, som hålls på First Hotel Grand med start klockan 13.30, talar Dalarnas landshövding Helena Höij, Jernkontorets vd Annika Roos och Alessandra Giumlia-Mair, internationell chef för AIE. 

Arkeometallurgi är en specialinriktning av arkeologin, där naturvetenskapliga metoder möter humanistiska frågeställningar kring metallernas betydelse för människan. Forskningsresultaten som presenteras vid konferensen rör människans förhistoriska och historiska bruk av metaller, men också hur gruvdrift och metaller förändrat människors miljö och samhällen.  

Metaller har omvandlat människors villkor över hela jorden sedan de upptäcktes för mer än 5000 år sedan. Guld och silver har lagt grunden till ekonomiska värdesystem, järn och koppar har gjort människors drömmar möjliga. Den forskning som diskuteras under AIE 2024 rör ämnen som har haft en direkt påverkan på utvecklingen av vårt samhälle, kommenterar Gert Magnusson, ordförande för Jernkontorets bergshistoriska utskott, som är arrangör för konferensen. 

Konferensen Archaeometallurgy in Europe (AiE) har sedan 2003 anordnats vart fjärde år. I år är första gången som den hålls i ett nordiskt land.  

AIE är det viktigaste forumet för vetenskaplig diskussion om tidig metallbearbetning i Europa och andra relaterade regioner i den gamla världen. Vi är mycket stolta över att få välkomna alla deltagare till Falun och visa upp Bergslagen, som har en lång historia som centrum för svensk metallbearbetning, säger Catarina Karlsson, forskningskoordinator inom berghistoria på Jernkontoret.  

Jernkontoret står som arrangör och samarbetspartners för konferensen är Länsstyrelsen Dalarna, Falu kommun och världsarvet Falun, Dalarnas museum och Falu gruva. 

Här kan du läsa mer om konferensen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

OM JERNKONTORET Jernkontoret är den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska järn- och stålföretagen. Jernkontoret företräder järn- och stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning. HANTERING AV PERSONUPPGIFTER Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd - https://www.jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Ny rapport: Kundefterfrågan stark motor i stålindustrins omställning19.6.2024 14:26:15 CEST | Pressmeddelande

Efterfrågan på stål med låga utsläpp är stark och genom sin omställning bidrar svensk järn- och stålindustri till en rad andra sektorers omställningsarbete. Det svenska stålet bidrar också till samhällets omställning genom hög kvalitet och avancerade egenskaper. Det visar en ny rapport från Jernkontoret. De höga omställningsambitionerna bidrar inte bara till reducerade koldioxidutsläpp utan stärker också Sveriges position på den globala marknaden.

Pressinbjudan: Invigning av världskongress för arkeometallurgi, AIE 2024, i Falun6.6.2024 09:00:00 CEST | Pressinbjudan

Den 11 juni invigs den sjätte upplagan av den internationella konferensen Archaeometallurgy in Europe (AIE 2024). Konferensen, som pågår till 14 juni, samlar 200 deltagare från 30 länder och arrangeras i världsarvsstaden Falun. Jernkontoret står som arrangör och samarbetspartners för konferensen är Länsstyrelsen Dalarna, Falu kommun och världsarvet Falun, Dalarnas museum och Falu gruva.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye