Trafikverket

Unik konstsatsning längs Norrbotniabanan

Dela

Nu påbörjas arbetet med att upphandla och uppföra konst för stationerna längs Norrbotniabanan. Först ut med denna process är Trafikverket med regionaltågsstationen i Sävar i Umeå kommun.

Övriga stationer längs sträckan, Robertsfors, Bureå och Skellefteå, kommer också att förses med konst, men ligger längre fram tidsmässigt.

- Trafikverkets satsning på konst bidrar till att skapa väl gestaltade miljöer med konstnärliga värden som ger identitet, tillhörighet och stolthet över den gemensamma miljön, säger Mattias Lidén, landskapsarkitekt på Trafikverket.

Kustkommunerna längs sträckan mellan Umeå och Skellefteå har tillsammans med Trafikverket tagit fram ett gemensamt konstprogram för den konst som uppförs i samband med bygget av järnvägen och dess stationer.

- Ett samlat grepp kring konst av detta slag och storlek är unikt i Sverige, det har varit mycket intressant att arbeta med ett konstprogram av den här digniteten, säger Peter Jarl Lundström, projektledare för konstprogrammet.

Konstprogrammet - Transformation norr – Landskapet, kulturen, människan - har arbetats fram som en del av det kommunöverskridande samarbetet i Nodprojektet, där kommunerna Umeå, Robertsfors och Skellefteå samverkar med stöd från Region Västerbotten.

Representanter från de tre kommunerna samt från Trafikverket har tagit fram programmet och samarbetet har präglats av att skapa något gemensamt som kan knyta samman det geografiska området.

Först ut är alltså stationen i Sävar. Uppdraget utlyses som en öppen inbjudan fram till och med 29 augusti med målet att låta tre skissförslag tävla fram till februari 2025 då juryn kommer att kora en vinnare. Trafikverket är beställare av konsten och en egen projektgrupp har etablerats för uppdraget där också representant från Umeå kommun deltar. Gruppen agerar också jury under urvalsprocessen.

Kontakter

Peter Jonsson, presskommunikatör Trafikverket, 010-123 42 20


Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Länkar

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye